szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Youtube-ra minden percben 35 órányi új videó anyag kerül fel  – hatvan nap alatt több mozgóképes anyag jelenik meg...

 A Youtube-ra minden percben 35 órányi új videó anyag kerül fel  – hatvan nap alatt több mozgóképes anyag jelenik meg csak ezen az egy videomegosztón, mint amennyit (ugyancsak hatvan nap alatt) a három legnagyobb tévécsatorna sugároz. A videomegosztókra töltött tartalom több mint hetven százalékát a felhasználók készítik, otthon.

A videók editálása, vágása tehát az utóbbi években „kikerült” a szigorúan vett szakma kezeiből. Néhány amatőr videó vagy éppen film jobb, szebb és profibb, mint sok hollywoodi produkció. Jó példa erre egy francia felhasználó „The Trashmaster” című, közel másfél órás filmje, amelyet a színészeken és helyszíneken spórolandó, teljes egészében egy játék, a GTA IV motorjával alkotott. A filmet megnézve (megéri, jobb, mint amiket mostanában a mozikban vagy a TV-ben adnak) egyértelművé válik: a fantasztikus vágás, pörgős akciójelenetek és érdekes történetek immár nem csak a hivatásos filmesek privilégiuma. Mi is megtehetjük – akár álmaink moziját is létrehozhatjuk; a Youtube-nak és hasonló videomegosztóknak köszönhetően még nézőket sem nehéz toboroznunk.
Persze szükségünk lesz egy jó szoftverre, amivel megvágjuk az anyagainkat. Mielőtt beruháznánk egy méregdrága (ám kétségtelenül profi) Premiere-be vagy Sony Vegasba, nézzünk szét az ingyenes szoftverek piacán is. Gyakorláshoz és a „tanulóidő” kitöltéséhez ezek is megteszik, de ha ügyesek és kreatívak vagyunk, akkor nem is kell továbblépnünk: ingyenes szoftverekkel is megvalósíthatjuk minden elképzelésünket, ha van hozzá türelmünk és tehetségünk.

Pár éve alaposan körbejártuk a témát, úgy érezzük azonban, itt az idő újra leporolni az ingyenes videoszerkesztők körképét, tekintve, hogy új verziók és új szoftverek születtek azóta.

Az első és legkézenfekvőbb mindenki számára a Windowsba épített Movie Maker használata. Nem rossz megoldás – egyszerűbb feladatokhoz valóban megfelel, sőt a Vistához és Win7-hez ingyen letölthető 2.6-os verzió már egy elég jó kis vágószoftvernek minősül, persze csak addig, amíg nincsenek speciális igényeink. Hosszabb anyagokhoz, pörgős és dinamikusabb vágásokhoz azonban már nem elég a tipikusan „otthoni” Movie Maker. Szerencsére tele van a net ingyenes alternatívákkal. Lássuk, miből választhatunk!

Avi Trimmer
Ez az apró szoftver minden kezdő jó barátja lehet. A felülete egyszerű, nincs enkódolás/dekódolás, adatvesztés nélkül editálhatunk AVI fájlokat. Különösebb csodát ne várjunk tőle – kifejezetten kezdőknek, egyszerűbb feladatok megvalósításához készült. Arra azonban tökéletes, hogy ha még csak most ismerkedünk a videók készítésének folyamatával, akkor a kezdeti lépéseket fájdalommentesen és főleg ingyen tehessük meg. Amikor már úgy érezzük, hogy „kinőttük” az Avi Trimmert, akkor jöhetnek a komolyabb szoftverek.

Zwei Stien
Ez az ingyenes editor az egyik legjobb a piacon. Sajnos nem mondható el róla, hogy különösebben barátságos felülete lenne, és a neten sem találhatunk hozzá túl sok segédanyagot. Szerencsére beépített kézikönyvvel érkezik, ezt mindenképpen érdemes átolvasni mielőtt nekiesünk a munkának.  Érdekessége, hogy bár ingyenes, csupa olyan funkcióval és jellemzővel rendelkezik, mint nagyon drága társai: nem lineáris, non-destruktív videoszerkesztés, akár 256 különböző hang- és képcsatorna egy időben, csatornánként akár 64 különböző effektussal. Valószínűleg a létező legjobb ingyenes videovágó szoftver. Sajnos nem egyszerű a kezelése, így jó sok türelemre lesz szükségünk. De azt is megtehetjük, hogy másik alternatíva után nézünk…

Mewa Film
Szintén ingyenes szoftver, letölthető innen. Bár közel sem tud annyit, mint például az előbb ismertetett Zwei, azért még mindig elég profi: szintén nem lineáris, szintén nem-destruktív, és mindent valós idejű (real time) preview segítségével vághatunk. Egyelőre csak Windows-verzió van, de a készítő ígérete szerint nemsokára érkezik a Mac/Linux verzió is. A Mewa legnagyobb előnye a letisztult felület: a videók vágása általában nem egyszerű, sok-sok funkciót igénylő folyamat, a Mewa mégis képes egy egyszerű, nem túlzsúfolt felületet biztosítani a munkához. Külön öröm, hogy egy nagyon részletes Wiki is a rendelkezésünkre áll a szoftver funkcióinak elsajátításához.

[email protected] ZS4 Video Editor
A [email protected] ZS4 egy furcsa nevű, ám ingyenes és meglepően profi videó editor, letölthető erről az oldalról.
Bár a kezelése egyszerű, azért pár órás megszokást igényel, mivel az ingyenesség ára itt is ugyanaz, mint szinte minden free-szoftver esetében: funkciók vannak bőven, de a felület kicsit „fapados”. Szerencsére a készítők és a közösség előzékeny volt, és rengeteg tutorialt készített a szoftverhez  - a kezdők problémáitól a haladó megoldásokig mindenre kapunk megoldásokat és tippeket/trükköket.  Ha megbarátkozunk a ZS4-gyel, akkor jólesően nyugtázhatjuk majd, hogy mindent meg tudunk oldani ingyen, a  „lyukasztástól” kezdve a különböző filmes trükkökön keresztül, az úgynevezett „postprocess” effektusokig. 

VirtuadDub
A videók készítésének és szerkesztésének világa nem csak a szó szerinti „vágásból” áll – köszönhetően az ezerféle formátumnak, kódolásnak, tömörítésnek, nem árt, ha felszerelkezünk pár egyéb segédprogrammal is. A leggyakoribb feladatok az összefűzés/szétvágás (join/split) és persze a tömörítés, valamint a különböző formátumok, kódolások. Mint bizonyára mindenki kitalálta már, ezekhez a járulékos feladatokhoz a kézenfekvő megoldás (még mindig, ennyi év után is) a VirtualDub.

Wax
Ha nem sikerül megszoknunk a ZS4 felületét, akkor sincs gond. Bátran lendüljünk tovább, és adjunk egy esélyt más, ingyenes editoroknak is. Ha a könnyű kezelhetőséget és a gyors munkát részesítjük előnyben, akkor tegyünk egy próbát a Wax nevű szoftverrel. Könnyedén varázsolhatunk 2D és 3D effektusokat filmjeinkre, és persze vághatunk is kedvünkre. A Wax kétféle módon is működhet: külön alkalmazásként vagy plugin gyanánt, utóbbi variációra értelemszerűen akkor van szükség, ha egy másik videó editoron belül akarjuk használni a Wax funkciókat/effektusokat.

Video Spin
Ha maximalisták vagyunk, és a legjobbat akarjuk, akkor a Pinnacle ingyenes videoszerkesztőjét, a Vide Spint érdemes letöltenünk. Regisztráció után ingyenesen letölthető – jelenleg a legtöbbet nyújtó, és legprofibb, ingyenes videó szerkesztő, amit csak találhatunk (ráadásul magyar nyelvű verzió is van).

Nincs más hátra, válasszuk ki kedvenc szerkesztőnket, álmodjuk meg a művet, és máris mehet a Youtube-ra! Sok sikert minden önjelölt filmrendezőnek!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Youtube videók: egészen másképp

Legyőzhetetlennek tűnő konkurenciája akadt a televíziónak: egyre több felmérés utal arra, hogy a mai fiatalok, amikor...

techline.hu Tech

MKV formátumkibontó, ingyen

A teljesen nyílt forráskódú MKV-t gyakorlatilag a nagy felbontású (720p, illetve 1080p)  filmek szabványos...

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára