szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szerencsére a legtöbb esetben a hamisítás (fake) célja nem ártalmas, inkább csak poénnak, érdekességnek vagy jópofa...

Szerencsére a legtöbb esetben a hamisítás (fake) célja nem ártalmas, inkább csak poénnak, érdekességnek vagy jópofa meglepetésnek szánjuk ismerőseink, barátaink és nem utolsósorban saját magunk számára (az egó ugyebár…)
A „fejek kicserélése” különböző fotókon nagyon régi műfaj – már jóval a Photoshop előtt sikeresen és hatásosan alkalmazták, akkoriban persze főleg a titkosszolgálatok és a kommunista országok éltek ezzel a módszerrel. Kis túlzással élve, az egész „fake” műfajt a politikának köszönhetjük. Sajnos a mai napig divat, hogy a nem kívánt politikusokat „eltüntetik” a képről, szerencsére mostanában az arcokat azért már nem cserélgetik (a maga idejében Brezsnyev elvtárs fotóin állítólag havonta cserélődtek a „fejek”).
Hogy mennyire divat még mindig az arcok, sőt néha teljes alakok eltávolítása/manipulálása a politikában, arról hamar meggyőződhetünk például az itt látható fotókat nézegetve: Hosni Mubarak most akkor az elnök előtt, vagy mellett sétált?

De hagyjuk a politikát – minket a fotómanipulációk mindennapi és vicces része érdekel: hogyan tudjuk arcképünket egy másik fotóra operálni könnyen, gyorsan és lehetőleg a féléves Photoshop tanfolyam mellőzésével? Nos, mint mindenre erre is van már szoftver: a FaceOff! Lássuk!

A szoftver sajnos nem ingyenes, jó hír viszont, hogy van letölthető (30 napos) próbaverzió. A mérete alig 6 MB, így pillanatok alatt letölthetjük és telepíthetjük. Egy próbát megér, hiszen a FaceOff pontosan arra való, amire a bevezetőben is utaltunk: arcképek manipulálása különböző fotókra, mindenféle előképzettség és több órás „fotosoppolás” nélkül.

Lehetőségeink elméletileg korlátlanok: nincs szükség másra, mint egy viszonylag jó minőségű fotóra magunkról, és máris szerepelhetünk egy magazin címlapján vagy vigyoroghatunk Jack Nicholson háta mögött az Oscar átadáson.

A kezdeti lépéseket egy varázsló segítségével élhetjük túl: csak kiválasztjuk a fotót, amiről később persze csak az arcot akarjuk használni, majd az előre beépített sablonok (ezekre kerül majd rá az arckép) közül választunk egy jópofát. Ha nem lennénk elégedettek az előre beépített sablonokkal (tekintve, hogy rengeteg van belőlük, és meglepően jó minőségűek, ez szinte kizárt), akkor további csomagokat tölthetünk le ingyenesen a fejlesztők honlapjáról. Ha megvan a sablon, ismét kiválasztott arcképünket látjuk: most meg kell „mutatnunk” a szoftvernek, hogy hol található az arc a fotón.

A FaceOff nem tartalmaz arcfelismerő algoritmust, ami nem is baj, hiszen az aprólékos manuális kiválasztás mindig jobb eredményt hoz. Csak jelöljük körbe az arcképet (mintha egy igazolványképet akarnánk kivágni a fotóból), nem muszáj centire pontosan, elég lesz úgy „nagyjából”.

A következő lépés a haj eltávolítása, pontosabban a konkrét arc kijelölése, de immár minden sallang nélkül. Egy virtuális ecsettel kell eltávolítanunk a nem kívánt részeket, olyan módon, hogy magára az arcra „festünk”, az összes felesleg pedig eltűnik. A feladattól nem kell megijedni – mivel az ilyen jellegű trükkös képek szinte mindig szemből (és nem profilból) készülnek, a konkrét arc lefestése nem különösebben nehéz. (A FaceOff nem is tartalmaz profil arcképekhez való sablonokat). Hiszen szemből minden arc vagy kerek, vagy tojás, maximum a füleknél kell elidőznünk egy kicsit.

Ha ezzel is megvagyunk, már csak finomhangolni kell a két képet: a testet és az újonnan rámaszkolt arcképet. A legtöbb esetben ez annyit tesz, hogy nagyítanunk/kicsinyítenünk kell az arcot (figyeljünk a méretarányokra, könnyen hibázhatunk), valamint a megfelelő helyre igazítani, esetleg forgatni.

Az utolsó két lépésben, a varázsló további finomításokat kínál: ha esetleg maradt volna nem kívánt részlet az arcképen, akkor még kitörölhetjük (illetve visszarakhatunk ezt-azt, ha megszaladt volna a radír), végül a színeket ésa  fényeket próbálhatjuk összehangolni, az utolsó lépésben.

Csodákat persze ne várjunk: egy nappali fényben készült fotóról leszedett arcot például soha nem fogunk tudni élethűen rápakolni egy naplementés sablonra (Photoshoppal igen, de az más téma), ha ellenben találunk megfelelő képet a megfelelő sablonhoz, akkor nagyon látványos eredményt érhetünk el, alig pár perc alatt! Ráadásul még szöveget is rakhatunk a képre, ha ki tudunk találni valami mókásat…

Az elkészült poénos kép mehet is a Facebookra, Twitterre, ismerőseink, barátaink nagy derültségére! Jó szórakozást! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Játsszon karácsonyi képeivel!

A digitális fényképek egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak egyszerűen javíthatjuk, változtathatjuk...

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött