szerző:
techline.hu

Az már nem igazán újdonság, hogy a Google Maps segítségével végigsétálhatunk távoli városok utcáin és bekukkanthatunk...

Az már nem igazán újdonság, hogy a Google Maps segítségével végigsétálhatunk távoli városok utcáin és bekukkanthatunk a boltokba. Magyarországon sajnos még most sem lehet elérni a Street View szolgáltatást, azonban a felhasználók által feltöltött fotókkal részletes képet kaphatunk hazánk látványos helyeiről is. Ezek a képek általában a mai vagy a néhány évvel ezelőtti állapotot mutatják, a HistoryPin azonban arra vállalkozik, hogy összegyűjti a korabeli fényképeket, amelyeket a látogatók feltöltenek és összekapcsolja a Street View látványával.

Az oldalon található térkép első pillantásra nem szolgál semmiféle újdonsággal, azonban ha jobban megnézzük, akkor a keresésnél nemcsak a címet lehet beírni, hanem egy időskálán behatárolhatjuk, hogy az adott környék mikori állapotára vagyunk kíváncsiak. Az eredmény egy olyan látvány lesz, ahol a háttérben a mai utcakép vagy városrész látszik, az előtérben középen pedig a régi felvétel. A virtuális világban ugyanúgy tudunk mozogni, mint a Street View-nál, csak ha az adott helyen elérhető korabeli fénykép, akkor az is megjelenik.

A régi fotókat rátűzhetjük a mai nézetre

A régi fényképek feltöltéséhez át kell esnünk egy ingyenes regisztráción, de ha van, akkor Google accountunkat is használhatjuk. Ez esetben a képeket nemcsak a számítógépünkről tölthetjük fel, hanem Picasa albumunkból is válogathatunk. A feltöltött képeket egy képzeletbeli rajzszöggel a térkép megfelelő helyére kell tűzni és azt is meg kell adni, hogy mikor készült a fotó. Ha napra pontosan tudjuk, akkor azt is megadhatjuk, de arra is van lehetőség, hogy csak körülbelüli évszámot írjunk be.

Az 1958-ban készült képen még áll a Kossuth híd

Egy régi képhez a legtöbbször egy történet is tartozik, ha akarjuk, akkor ezt is megoszthatjuk a nagyvilággal. Ezeket olvasva még pontosabb, részletesebb képet kaphatunk az adott korról és a képen szereplő tájról, épületekről, emberekről. 

 A HistoryPin oldalának és az oda feltöltött képek böngészéséhez be sem kell jelentkeznünk. Szabadon kereshetünk földrajzi helyek, kulcsszavak és időpontok alapján. A jelenleg valamivel több mint 30 ezer régi fotót tartalmazó adatbázisból a szerkesztők tematikus válogatásokat is készítenek, és különböző versenyekkel igyekeznek gyarapítani a képek számát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

A Windows-dobozok történelme

Jól tudják ezt a Microsoftnál is – a Windows volt az egyik első olyan szoftver, ami nem apró lemeztokokban, hanem...

techline.hu Tech

A Mac OS X történelme

Jövő héten ismét nagy bejelentésre készül az Apple – érkezik az OS X 10.7, azaz az oroszlán (Lion).

techline.hu Tech

Photoshop történelem képekben

Egészen pontosan a dobozokat, ikonokat, eszköztárakat és a betöltéskor látható képeket mutatjuk meg egy rövid...

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

Még a fideszesek is úgy hiszik, ellopják az EU-s pénzeket itthon

Még a fideszesek is úgy hiszik, ellopják az EU-s pénzeket itthon

TGM: 1989–2019 – összefoglalás

TGM: 1989–2019 – összefoglalás

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Huszonkét amerikai államban terjed a kanyaró

Huszonkét amerikai államban terjed a kanyaró

Erre figyeljen, ha a Budapest Bank ügyfele

Erre figyeljen, ha a Budapest Bank ügyfele

Macron kizárná a magyarokat is a schengeni övezetből

Macron kizárná a magyarokat is a schengeni övezetből