szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az már nem igazán újdonság, hogy a Google Maps segítségével végigsétálhatunk távoli városok utcáin és bekukkanthatunk...

Az már nem igazán újdonság, hogy a Google Maps segítségével végigsétálhatunk távoli városok utcáin és bekukkanthatunk a boltokba. Magyarországon sajnos még most sem lehet elérni a Street View szolgáltatást, azonban a felhasználók által feltöltött fotókkal részletes képet kaphatunk hazánk látványos helyeiről is. Ezek a képek általában a mai vagy a néhány évvel ezelőtti állapotot mutatják, a HistoryPin azonban arra vállalkozik, hogy összegyűjti a korabeli fényképeket, amelyeket a látogatók feltöltenek és összekapcsolja a Street View látványával.

Az oldalon található térkép első pillantásra nem szolgál semmiféle újdonsággal, azonban ha jobban megnézzük, akkor a keresésnél nemcsak a címet lehet beírni, hanem egy időskálán behatárolhatjuk, hogy az adott környék mikori állapotára vagyunk kíváncsiak. Az eredmény egy olyan látvány lesz, ahol a háttérben a mai utcakép vagy városrész látszik, az előtérben középen pedig a régi felvétel. A virtuális világban ugyanúgy tudunk mozogni, mint a Street View-nál, csak ha az adott helyen elérhető korabeli fénykép, akkor az is megjelenik.

A régi fotókat rátűzhetjük a mai nézetre

A régi fényképek feltöltéséhez át kell esnünk egy ingyenes regisztráción, de ha van, akkor Google accountunkat is használhatjuk. Ez esetben a képeket nemcsak a számítógépünkről tölthetjük fel, hanem Picasa albumunkból is válogathatunk. A feltöltött képeket egy képzeletbeli rajzszöggel a térkép megfelelő helyére kell tűzni és azt is meg kell adni, hogy mikor készült a fotó. Ha napra pontosan tudjuk, akkor azt is megadhatjuk, de arra is van lehetőség, hogy csak körülbelüli évszámot írjunk be.

Az 1958-ban készült képen még áll a Kossuth híd

Egy régi képhez a legtöbbször egy történet is tartozik, ha akarjuk, akkor ezt is megoszthatjuk a nagyvilággal. Ezeket olvasva még pontosabb, részletesebb képet kaphatunk az adott korról és a képen szereplő tájról, épületekről, emberekről. 

 A HistoryPin oldalának és az oda feltöltött képek böngészéséhez be sem kell jelentkeznünk. Szabadon kereshetünk földrajzi helyek, kulcsszavak és időpontok alapján. A jelenleg valamivel több mint 30 ezer régi fotót tartalmazó adatbázisból a szerkesztők tematikus válogatásokat is készítenek, és különböző versenyekkel igyekeznek gyarapítani a képek számát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Windows-dobozok történelme

Jól tudják ezt a Microsoftnál is – a Windows volt az egyik első olyan szoftver, ami nem apró lemeztokokban, hanem...

techline.hu Tech

A Mac OS X történelme

Jövő héten ismét nagy bejelentésre készül az Apple – érkezik az OS X 10.7, azaz az oroszlán (Lion).

techline.hu Tech

Photoshop történelem képekben

Egészen pontosan a dobozokat, ikonokat, eszköztárakat és a betöltéskor látható képeket mutatjuk meg egy rövid...

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Ez az advent Bécsben is más lesz

Ez az advent Bécsben is más lesz

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini