szerző:
hvg.hu

Nemzetközi botrányt okozott tavaly az a gyanú szerint az izraeli titkosszolgálatnak tulajdonítható akció, mely során Dubaiban meghalt egy Hamász-aktivista, aki feltehetően a palesztin szervezet fegyverbeszerzéséért volt felelős. Mahmúd al-Mabhúh 1989-ben ölt meg egy izraeli katonát, azóta szerepelhetett a Moszad-célpontok listáján. A német Spiegel magazin öt riportere a minap tényfeltáró cikkben dolgozta fel az esetet.

A skandalum - amelyről a hvg.hu is beszámolt - azért is vált világszerte ismertté, mert megbízhatónak tűnő nyugati országok - Nagy-Britannia, Írország, Franciaország, Ausztrália és Németország - útleveleit használó titkosügynökök hajtották végre az akciót Dubaiban. Cikkünkben nem a teljes Spiegel-írást ismertetjük, elsősorban azt a vonalat követjük, amit az újságírók a „német vonalon” rekonstruáltak az izraeli titkosszolgálat működéséből.  

A Dubaiban máig ismeretlen körülmények között meggyilkolt palesztin aktivista 2010. január 19-én hunyt el a Bustan Rotana szállodában. Másnap találták meg a hullát, Mahmud al-Mabhuh (más névátírás szerint: Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh) a vizsgálatok szerint agyvérzésben halt meg. Ugyanakkor a Spiegel szerint elképzelhető, hogy valamilyen injekciót kapott, amely izombénulást okozott, és utána talán egy párnával megfojtották. A hvg.hu korábban arról számolt be, hogy a palesztin férfi fulladásos halált halt.

Régóta kiadták ellene a parancsot

Mahmúd régóta szerepelt a Red Page-en, azaz a „vörös lapon”, ami az izraeli Moszadnál a gyilkossági célpontokat jelenti. Az ilyen parancsokról általában nem egyedül a Moszad főnöke dönt, hanem a miniszterelnöknek és a hadügyminiszternek együtt kell felhatalmazást adnia – írja a német magazin. Mabhúh egyébként Plasma Screen (plazmaképernyő) néven szerepelt az izraeli titkos akció célpontjaként, miután 1989-ben egy Hamász-egység tagjaként meggyilkolt egy izraeli katonát. 

A Mabhúh halála után a dubai rendőrség meglepően gyorsan és hatékonyan cselekedett. Kiderült, hogy az országban regisztrálják a beutazók útleveleit, kamerák vannak felszerelve a szállodákban és a repülőtereken, bevásárlóközpontokban. Figyelik a külföldiek mozgását, sőt az ottani rendőrfőnök, a Szíriában kiképzett Dahi Halfán Tamim tábornok presztízskérdést csinált a nyomozásból. Közzé is tette a felvételeket, amelyeket az egész világ megismerhetett. Így látható volt, hogy a Moszad-kommandóként aposztrofált személyek hogyan jutottak be a palesztin férfi szállodájába, hogyan követték Mabhúhot egészen a szobájáig, majd hogyan távoztak a repülőtérről. A felvételek az alábbi Youtube-videón megtekinthetők.

27 ember

Azóta a Spiegel-riporterek fel is keresték a dubai rendőrfőnököt, de jártak Izraelben, és sok más helyen. A „német” vonalon dolgozva megtudták például, hogy Mahmud al-Mabhuh halála előtt egy nappal, 2010. január 18-án huszonhét utas érkezett Dubaiba.

A Moszad-ügynökök fotói
©

A „megbízottak” közül az egyiket Michael Bodenheimernek hívták. Olyan német útlevéllel érkezett, amelyet a kölni lakosság-nyilvántartóhivatalban állítottak ki. A Spiegel kinyomozta, hogyan történt az eset, és a lap szerint eredményeik alátámasztják az izraeli titkosszolgálat szerepét az ügyben.

Hosszas előkészületek

Még 2009. március 29-én - minden személyes kontaktust kerülve, feltűnés nélkül, külön sorban ülve - Tel-Avivból Kölnbe érkezett két férfi. Másnap ők - Alexander Varin és Michael Bodenheimer - megjelent egy kölni ügyvédnél. Alexander Varin ismerte a jogászt, hiszen egy évvel korábban Michael apjának, Hans Bodenheimernek - mint a nemzetiszocialisták által üldözöttnek - a német állampolgárság megadását kezdeményezte. A német törvények szerint ugyanis a náci rezsim idején üldözöttek, gyermekeik és unokáik jogosultak a német állampolgárság felvételére.

Dubai látképe
©

Michael Bodenheimer saját adataiként ekkor hamis információkat adott meg. Születési helyeként egy izraeli falut írt be, ám Limanban – a Spiegel riporterei szerint – senki sem hallott Bodenheimerről. A német ügyvédnél Michael Bodenheimer a születési dátumát is közölte: 1967. július 15, címeként azonban egy másik helyet, Herzliját adta meg. A Spiegel munkatársai felkeresték a címet, megpróbáltak kapcsolatba kerülni az ottaniakkal, ám ez nem sikerült, sőt két nappal később a „Michael Budenheimer” tábla eltűnt a házról.

Ügyintézés Kölnben

Visszatérve a kölni ügyintézésre, a német ügyvéd 2009 márciusában benyújtotta az iratokat az állampolgársági kérelemhez. Bodenheimer és Varin három hónappal később visszatértek Kölnbe, ás egy szállodában foglaltak szállást.

©

Ekkor azonban Varin hibát követett el: „Uri Brodsky” néven csekkolt be a hotelbe. A német nyomozóhatóságok később könnyedén megállapították: ugyanarról a személyről van szó, aki korábban a Varint nevet használta.

Utóbb ez azért minősült nagy hibának, mert Varin-Brodsky 2010 júniusában ismét Európában járt, és nem tudta, hogy időközben beazonosították. Így amikor már jóval a Mabhúh-gyilkosság után Lengyelországba érkezett, a német körözés nyomán letartóztatták.

Végül kiadták a lengyel hatóságok Berlinnek, de csak az útlevél-hamisítás miatt emelhettek vádat ellene a szervek. Németországban viszont gyorsan letették Varin-Brodskyért a kauciót, így szabadon távozhatott az országból; utóbb 60 ezer eurós büntetést szabtak ki rá.

Mi lett Bodenheimerrel?

Bodenheimer 2009. június 17-én lakást bérelt Kölnben. Egy triatloncsapat edzőjének adta ki magát, és a bérbeadónak készpénzzel fizetett. Másnap Bodenheimer megkapta friss német útlevelét. Egyszerre csak a világ egyik legmegbízhatóbb államának állampolgára lett. Hét hónappal később Bodenheimer a dubai repülőtéren állt.

A Caesarea kommandó tagjai ekkor már tudták, hogy áldozatuk másnap érkezik az Egyesült Arab Emirátusokba. Ekkor még nem volt viszont információjuk arról, hogy al-Mabhúh melyik szállodába megy. Bodenheimer mindenesetre nem sokáig volt egyedül. Január 19-én 1 óra 10 perckor megérkezett a 27 tagú kommandó utolsó két tagja is Párizsból: Gail Folliard és Kevin Daveron. A Zürichből jött Peter Elvingerrel együtt ők hárman voltak az operatív parancsnokok a Spiegel szerint. A kommandó tagjai közül egyedül a német Bodenheimernek igazi az útlevele.

Veszélyes játék 

Mindez veszélyes játék, hiszen Dubaiban nincs izraeli követség, ahová a kommandó menekülhetett volna, ha lebukik, viszont a csoport további bakikat követett el. Így például egy Dubaiban ritkán használt prepaid-bankkártyával fizettek szinte mindenütt: az amerikai Payoneer cég plasztikjával. A Spiegel kiderítette: a Payoneer igazgatósági elnöke az izraeli hadsereg egykori elitharcosa. Szintén hibázott a kommandó azzal, hogy utólag könnyen felgöngyölítették a telefonhívásaikat: egyetlen bécsi számot tárcsáztak, onnan irányították át a mobilhívásaikat egymáshoz. Mindez nem az akció sikerét veszélyeztette, hanem az árulkodó nyomok utólagos eltüntetését tette szinte lehetetlenné.

Mabhúh végül 2010. január 19-én landolt gépével, ő is álcázta magát: Mahmúd Abd al-Raúf Mohammed Hasszán „kereskedőként” érkezett meg. A moszadosok azonban várták már, és az álnév nem tévesztette meg őket. Értesítették a kommandó többi tagját, akik később a dubai rendőrség felvételein is láthatók: teniszütőkkel felszerelkezve követték a palesztin férfit.

Végül az izraeliek megtudták, melyik szobában lakik a Bustan Rotana szállodában Mabhúh, és a vele szemben lévő szobát gyorsan kibérelték. Innen már homályosabb a történet, de az biztos, hogy január 20-án holtan találták a palesztin Hamász egyik fő fegyverbeszerzőjét. Felvételek alapján a dubai rendőrség megállapította: szállodai személyzetnek (is) álcázták magukat az izraeli kommandósok, így kísérték figyelemmel a palesztin férfit, aki a hotelből már sosem jelentkezett ki.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Tech

Havi 300 dollárért dolgozott a Moszadnak a nácivadász

Tom Szegev izraeli történész nemrégiben könyvet írt Simon Wiesenthalról, a híres nácivadászról. Szegev a német Die Zeitnek adott interjújában számos újabb részletet árult el a híres nácivadászról.

Szegő Iván Miklós Tech

A kancellár és a nácivadász küzdelme

Egyre újabb részletek kerülnek nyilvánosságra az izraeli történész, Tom Szegev könyvéből, amely többek között a Moszaddal való együttműködéssel hozta összefüggésbe Simon Wiesenthalt, a híres nácivadászt. A legújabb vita arról folyik, valóban lehallgattatta-e a néhai osztrák kancellár, Bruno Kreisky Wiesenthalt, és hogy az utóbbinak volt-e szerepe a kancellár testvérének izraeli eltűnésében.

hvg.hu Világ

"Amikor tüzeltek ránk, a britek egy szót se szóltak"

Hatalmas felháborodást keltett Nagy-Britanniában, hogy egy interjúban Simon Peresz izraeli elnök a britek antiszemitizmusáról beszélt, illetve Izrael-ellenességgel vádolta meg a londoni parlament egyes képviselőit, azt állítva, ennek köze lehet a szigetországban élő muszlim szavazók megnyeréséhez. A heves reakciókat követően az elnök közleményben cáfolta az elhangzottakat.

MTI Világ

A Moszadnak köze lehet Barschel halálához

Egy neves svájci toxikológus az izraeli titkosszolgálatot gyanúsítja azzal, hogy 1987 októberében meggyilkolta Uwe Barschel nyugatnémet politikust, akinek halála mindmáig megoldatlan rejtély az igazságszolgáltatás számára.

Tizennyolc évig titkolta, hogy beledobta a kútba a feleségét, aztán elszólta magát

Tizennyolc évig titkolta, hogy beledobta a kútba a feleségét, aztán elszólta magát

Két fényűző BMW-t is tervezett Karl Lagerfeld

Két fényűző BMW-t is tervezett Karl Lagerfeld

1,5 TB tárhely és 5G mobilnet: bemutatkoztak a Samsung új csúcsmobiljai, az S10-ek

1,5 TB tárhely és 5G mobilnet: bemutatkoztak a Samsung új csúcsmobiljai, az S10-ek

OLAF-ügyek: Polt Pétert raportra hívják az Európai Parlamentbe

OLAF-ügyek: Polt Pétert raportra hívják az Európai Parlamentbe

Hatszorosára nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye

Hatszorosára nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye

Közösen követeli az ellenzék az Állami Számvevőszék elnökének leváltását

Közösen követeli az ellenzék az Állami Számvevőszék elnökének leváltását