szerző:
hvg.hu

Nemzetközi botrányt okozott tavaly az a gyanú szerint az izraeli titkosszolgálatnak tulajdonítható akció, mely során Dubaiban meghalt egy Hamász-aktivista, aki feltehetően a palesztin szervezet fegyverbeszerzéséért volt felelős. Mahmúd al-Mabhúh 1989-ben ölt meg egy izraeli katonát, azóta szerepelhetett a Moszad-célpontok listáján. A német Spiegel magazin öt riportere a minap tényfeltáró cikkben dolgozta fel az esetet.

A skandalum - amelyről a hvg.hu is beszámolt - azért is vált világszerte ismertté, mert megbízhatónak tűnő nyugati országok - Nagy-Britannia, Írország, Franciaország, Ausztrália és Németország - útleveleit használó titkosügynökök hajtották végre az akciót Dubaiban. Cikkünkben nem a teljes Spiegel-írást ismertetjük, elsősorban azt a vonalat követjük, amit az újságírók a „német vonalon” rekonstruáltak az izraeli titkosszolgálat működéséből.  

A Dubaiban máig ismeretlen körülmények között meggyilkolt palesztin aktivista 2010. január 19-én hunyt el a Bustan Rotana szállodában. Másnap találták meg a hullát, Mahmud al-Mabhuh (más névátírás szerint: Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh) a vizsgálatok szerint agyvérzésben halt meg. Ugyanakkor a Spiegel szerint elképzelhető, hogy valamilyen injekciót kapott, amely izombénulást okozott, és utána talán egy párnával megfojtották. A hvg.hu korábban arról számolt be, hogy a palesztin férfi fulladásos halált halt.

Régóta kiadták ellene a parancsot

Mahmúd régóta szerepelt a Red Page-en, azaz a „vörös lapon”, ami az izraeli Moszadnál a gyilkossági célpontokat jelenti. Az ilyen parancsokról általában nem egyedül a Moszad főnöke dönt, hanem a miniszterelnöknek és a hadügyminiszternek együtt kell felhatalmazást adnia – írja a német magazin. Mabhúh egyébként Plasma Screen (plazmaképernyő) néven szerepelt az izraeli titkos akció célpontjaként, miután 1989-ben egy Hamász-egység tagjaként meggyilkolt egy izraeli katonát. 

A Mabhúh halála után a dubai rendőrség meglepően gyorsan és hatékonyan cselekedett. Kiderült, hogy az országban regisztrálják a beutazók útleveleit, kamerák vannak felszerelve a szállodákban és a repülőtereken, bevásárlóközpontokban. Figyelik a külföldiek mozgását, sőt az ottani rendőrfőnök, a Szíriában kiképzett Dahi Halfán Tamim tábornok presztízskérdést csinált a nyomozásból. Közzé is tette a felvételeket, amelyeket az egész világ megismerhetett. Így látható volt, hogy a Moszad-kommandóként aposztrofált személyek hogyan jutottak be a palesztin férfi szállodájába, hogyan követték Mabhúhot egészen a szobájáig, majd hogyan távoztak a repülőtérről. A felvételek az alábbi Youtube-videón megtekinthetők.

27 ember

Azóta a Spiegel-riporterek fel is keresték a dubai rendőrfőnököt, de jártak Izraelben, és sok más helyen. A „német” vonalon dolgozva megtudták például, hogy Mahmud al-Mabhuh halála előtt egy nappal, 2010. január 18-án huszonhét utas érkezett Dubaiba.

A Moszad-ügynökök fotói
©

A „megbízottak” közül az egyiket Michael Bodenheimernek hívták. Olyan német útlevéllel érkezett, amelyet a kölni lakosság-nyilvántartóhivatalban állítottak ki. A Spiegel kinyomozta, hogyan történt az eset, és a lap szerint eredményeik alátámasztják az izraeli titkosszolgálat szerepét az ügyben.

Hosszas előkészületek

Még 2009. március 29-én - minden személyes kontaktust kerülve, feltűnés nélkül, külön sorban ülve - Tel-Avivból Kölnbe érkezett két férfi. Másnap ők - Alexander Varin és Michael Bodenheimer - megjelent egy kölni ügyvédnél. Alexander Varin ismerte a jogászt, hiszen egy évvel korábban Michael apjának, Hans Bodenheimernek - mint a nemzetiszocialisták által üldözöttnek - a német állampolgárság megadását kezdeményezte. A német törvények szerint ugyanis a náci rezsim idején üldözöttek, gyermekeik és unokáik jogosultak a német állampolgárság felvételére.

Dubai látképe
©

Michael Bodenheimer saját adataiként ekkor hamis információkat adott meg. Születési helyeként egy izraeli falut írt be, ám Limanban – a Spiegel riporterei szerint – senki sem hallott Bodenheimerről. A német ügyvédnél Michael Bodenheimer a születési dátumát is közölte: 1967. július 15, címeként azonban egy másik helyet, Herzliját adta meg. A Spiegel munkatársai felkeresték a címet, megpróbáltak kapcsolatba kerülni az ottaniakkal, ám ez nem sikerült, sőt két nappal később a „Michael Budenheimer” tábla eltűnt a házról.

Ügyintézés Kölnben

Visszatérve a kölni ügyintézésre, a német ügyvéd 2009 márciusában benyújtotta az iratokat az állampolgársági kérelemhez. Bodenheimer és Varin három hónappal később visszatértek Kölnbe, ás egy szállodában foglaltak szállást.

©

Ekkor azonban Varin hibát követett el: „Uri Brodsky” néven csekkolt be a hotelbe. A német nyomozóhatóságok később könnyedén megállapították: ugyanarról a személyről van szó, aki korábban a Varint nevet használta.

Utóbb ez azért minősült nagy hibának, mert Varin-Brodsky 2010 júniusában ismét Európában járt, és nem tudta, hogy időközben beazonosították. Így amikor már jóval a Mabhúh-gyilkosság után Lengyelországba érkezett, a német körözés nyomán letartóztatták.

Végül kiadták a lengyel hatóságok Berlinnek, de csak az útlevél-hamisítás miatt emelhettek vádat ellene a szervek. Németországban viszont gyorsan letették Varin-Brodskyért a kauciót, így szabadon távozhatott az országból; utóbb 60 ezer eurós büntetést szabtak ki rá.

Mi lett Bodenheimerrel?

Bodenheimer 2009. június 17-én lakást bérelt Kölnben. Egy triatloncsapat edzőjének adta ki magát, és a bérbeadónak készpénzzel fizetett. Másnap Bodenheimer megkapta friss német útlevelét. Egyszerre csak a világ egyik legmegbízhatóbb államának állampolgára lett. Hét hónappal később Bodenheimer a dubai repülőtéren állt.

A Caesarea kommandó tagjai ekkor már tudták, hogy áldozatuk másnap érkezik az Egyesült Arab Emirátusokba. Ekkor még nem volt viszont információjuk arról, hogy al-Mabhúh melyik szállodába megy. Bodenheimer mindenesetre nem sokáig volt egyedül. Január 19-én 1 óra 10 perckor megérkezett a 27 tagú kommandó utolsó két tagja is Párizsból: Gail Folliard és Kevin Daveron. A Zürichből jött Peter Elvingerrel együtt ők hárman voltak az operatív parancsnokok a Spiegel szerint. A kommandó tagjai közül egyedül a német Bodenheimernek igazi az útlevele.

Veszélyes játék 

Mindez veszélyes játék, hiszen Dubaiban nincs izraeli követség, ahová a kommandó menekülhetett volna, ha lebukik, viszont a csoport további bakikat követett el. Így például egy Dubaiban ritkán használt prepaid-bankkártyával fizettek szinte mindenütt: az amerikai Payoneer cég plasztikjával. A Spiegel kiderítette: a Payoneer igazgatósági elnöke az izraeli hadsereg egykori elitharcosa. Szintén hibázott a kommandó azzal, hogy utólag könnyen felgöngyölítették a telefonhívásaikat: egyetlen bécsi számot tárcsáztak, onnan irányították át a mobilhívásaikat egymáshoz. Mindez nem az akció sikerét veszélyeztette, hanem az árulkodó nyomok utólagos eltüntetését tette szinte lehetetlenné.

Mabhúh végül 2010. január 19-én landolt gépével, ő is álcázta magát: Mahmúd Abd al-Raúf Mohammed Hasszán „kereskedőként” érkezett meg. A moszadosok azonban várták már, és az álnév nem tévesztette meg őket. Értesítették a kommandó többi tagját, akik később a dubai rendőrség felvételein is láthatók: teniszütőkkel felszerelkezve követték a palesztin férfit.

Végül az izraeliek megtudták, melyik szobában lakik a Bustan Rotana szállodában Mabhúh, és a vele szemben lévő szobát gyorsan kibérelték. Innen már homályosabb a történet, de az biztos, hogy január 20-án holtan találták a palesztin Hamász egyik fő fegyverbeszerzőjét. Felvételek alapján a dubai rendőrség megállapította: szállodai személyzetnek (is) álcázták magukat az izraeli kommandósok, így kísérték figyelemmel a palesztin férfit, aki a hotelből már sosem jelentkezett ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Havi 300 dollárért dolgozott a Moszadnak a nácivadász

Tom Szegev izraeli történész nemrégiben könyvet írt Simon Wiesenthalról, a híres nácivadászról. Szegev a német Die Zeitnek adott interjújában számos újabb részletet árult el a híres nácivadászról.

Szegő Iván Miklós Tech

A kancellár és a nácivadász küzdelme

Egyre újabb részletek kerülnek nyilvánosságra az izraeli történész, Tom Szegev könyvéből, amely többek között a Moszaddal való együttműködéssel hozta összefüggésbe Simon Wiesenthalt, a híres nácivadászt. A legújabb vita arról folyik, valóban lehallgattatta-e a néhai osztrák kancellár, Bruno Kreisky Wiesenthalt, és hogy az utóbbinak volt-e szerepe a kancellár testvérének izraeli eltűnésében.

hvg.hu Világ

"Amikor tüzeltek ránk, a britek egy szót se szóltak"

Hatalmas felháborodást keltett Nagy-Britanniában, hogy egy interjúban Simon Peresz izraeli elnök a britek antiszemitizmusáról beszélt, illetve Izrael-ellenességgel vádolta meg a londoni parlament egyes képviselőit, azt állítva, ennek köze lehet a szigetországban élő muszlim szavazók megnyeréséhez. A heves reakciókat követően az elnök közleményben cáfolta az elhangzottakat.

MTI Világ

A Moszadnak köze lehet Barschel halálához

Egy neves svájci toxikológus az izraeli titkosszolgálatot gyanúsítja azzal, hogy 1987 októberében meggyilkolta Uwe Barschel nyugatnémet politikust, akinek halála mindmáig megoldatlan rejtély az igazságszolgáltatás számára.

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja