szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Elég ha (pl.

 Elég ha (pl. XP esetében) arra az egyszerű tényre gondolunk, hogy a programok hozzáadása/eltávolítása ablakon belül nem tudunk keresni vagy különösebben szűrni, sőt számtalanszor előfordulhat, hogy bár szerepel valami a listában, mi mégsem tudjuk eltávolítani. Esetleg fordítva: már leinstalláltuk, de a listában mégis ott marad (és persze semmilyen módon nem tudjuk kiszedni belőle.)

Hogy miért kapott ilyen „mostohagyerek” szerepet a Windows rendszerekben az amúgy igen fontos uninstall funkció, azon lehetne vitatkozni, de a tényen nem változtat: bárhová is fejlődik a Windows, a szóban forgó funkció és a köré épülő UI-k, még mindig elég fapadosak. A helyzet a Vista és főleg a Win7 esetében már jobb, de még mindig messze vagyunk az elvárható, kényelmes, biztonságos és főleg funkciógazdag uninstall megoldásoktól. 

Kukába húzás egyenlő uninstall? Így is lehet...

Szerencsére – mint mindenre – erre a problémára is van megoldás, és mint mindig, a megoldás ezúttal is a független fejlesztőktől érkezik. Windows „rendberakó” szoftverekről rendszeresen beszámolunk, így ha egyszerű és gyors (és ingyenes) alternatívát keres valaki, akkor rovatainkban könnyen találhat kedvére valót. Sőt olvasóink már meg is szavazták melyik a legjobb ingyenes programeltávolító segédprogram.

Most az Uninstall Gold nevű szoftvert próbálgattuk, lássuk, vajon jobb, mint hasonló társai, esetleg semmi újat nem tud nyújtani?

Az Uinistall Gold funkcióit tekintve ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a többiek: szoftverek „fájdalommentes” eltávolítása, anélkül, hogy bármilyen szemét, maradék vagy regisztrációs bejegyzés maradna hátra. Amivel egy kicsivel talán többet nyújt, az a (jelen esetben pozitív) agresszivitás: ez a szoftver ugyanis akkor is eltávolít egy-egy alkalmazást, ha a Windows görcsösen ragaszkodik ahhoz. Ez magyarul annyit tesz, hogy ha valamilyen okból/módon eltűnt gépünkről egy-egy  szoftver, ám sok könyvtár, bejegyzés, esetleg rendszerfájl maradt utána, az Uninstall Gold ezeket is leszedi. Még az ún. „broken registry” bejegyzéseket is eltávolítja, sőt olyan mappákat/DLL fájlokat is letöröl, amelyekre ugyan nincs már szükségünk, de valamilyen hiba folytán nem akarnak eltűnni a rendszerről. 

A felület kényelmes és könnyen kezelhető, telepített szoftvereink között kereshetünk névre, funkcióra, a használat gyakoriságára vagy éppen méretre. Az alkalmazásokról részletes jelentést is kérhetünk, így minden információt megkapunk róluk – ez jelentősen könnyíti a döntést, hogy „szükségem van most erre, vagy nincs?” Hogy milyen sok szoftver lehet a gépünkön, amire esetleg nincs is szükségünk, arról egy (remélhetőleg) tanulságos tesztet olvashatnak itt.

Eltávolítás alatt minden regisztrációs bejegyzésről automatikus mentés készül, így komoly kárt nem tudunk okozni a rendszerben – külön öröm, hogy a szoftver még az egyébként igen ragaszkodó (és úton útfélen települő) képernyővédőket, ikongyűjteményeket és egyéb hotbar/toolbar/media booster apróságokat is minden probléma nélkül eltünteti. Aki próbálta már leszedni a hírhedt PMB.exe-t (Pando Media Booster) XP-ről, az tudja, miről van szó…

Az Uninstall Gold akkor is segít, ha egy szoftver telepítve van a gépen, ám leszedni mégsem tudjuk, mivel hiányzik az ún. uninstall-infó (néha előfordul). Ilyenkor automatikusan megpróbál készíteni nekünk ilyen logfájlt a létező szoftver és könyvtárszerkezete alapján, így végül el tudjuk távolítani a macerás programot. Sőt (főleg rendszergazdáknak hasznos funkció) teljes listát készíthetünk a gépre telepített szoftverekről, amit szép ízléses formában exportálhatunk/nyomtathatunk.

A szoftver ráadásul a rendszerrel automatikusan elinduló alkalmazások rendbetételében is segít: ha valaki idegenkedik a kicsit fapados „msconfig” ablaktól, itt egy kezelhetőbb és fésültebb felületen keresztül kapcsolgathatja ki-be az alkalmazásokat.

Az Uninstall Gold sajnos nem ingyenes, cserébe viszont van egy-két plusz szolgáltatása, ami nem található meg minden ingyenes eltávolítóban – a próbaverzió letölthető innen. 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem indul minden választókerületben a Jobbik

Nem indul minden választókerületben a Jobbik

Az MLSZ azt szeretné, hogy sok szurkoló nézze a foci-Eb-t a Puskás Arénában

Az MLSZ azt szeretné, hogy sok szurkoló nézze a foci-Eb-t a Puskás Arénában

Fontos tudományos vizsgálat indult Magyarországon, és ehhez alsónadrágok is kellenek

Fontos tudományos vizsgálat indult Magyarországon, és ehhez alsónadrágok is kellenek