szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az online bűnözők számára már nem a Windows operációs rendszert futtató számítógépek jelentik az elsődleges célpontot, hanem az okostelefonok és a táblagépek – derül ki a Cisco által múlt héten kiadott biztonsági felmérés eredményeiből.

A Networkworld szerint az internetes csalók számára azért nem túl vonzó célpont már a sima személyi számítógép, mert az évek során rendkívül fejlett védelmi szoftvereket fejlesztettek ki erre a platformra, és a biztonsági réseket is egyre hatékonyabban foltozzák be a különböző szoftvercégek szakemberei.

Emiatt az online bűnözők könnyebb célpontok után néztek: mobileszközök, illetve harmadik fél által fejlesztett alkalmazások. Az elmúlt években jelentősen megnőtt az okostelefonok és a hozzájuk kínált szoftverek száma, nem csoda, ha egyre több csaló választja ezt az utat a gyanútlan felhasználók behálózására.

Az Infonetics telekommunikációval foglalkozó elemző és kutatócég szerint a mobil biztonsági szoftverek piaca 2014-ig évente 50 százalékkal fog nőni, három év múlva ez 1,6 milliárd dolláros „tortát” jelent majd.

A Cisco biztonsági jelentése szerint a tavalyi év az első volt az internet történetében, hogy a kéretlen reklámlevelek mennyisége csökkent. Ezt jelentős méretű zombigép-hálózatok kiiktatásával, az elkövetők agresszívabb üldözésével, illetve az internetszolgáltatók által üzembe helyezett szűrők működésével magyarázzák.

Ettől függetlenül a fejlett országokban – ahol a szélessávú internet elterjedtebb –, mint Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, a spam mennyisége növekedett. A kutatás szerint például a szigetországban 2009-2010 között a kéretlen levelek mennyisége csaknem a duplájára nőtt, miközben a korábban erősen érintett Brazíliában, Kínában és Törökországban jelentős csökkenést regisztráltak (utóbbi országban például 87 százalékkal csökkent a spamek száma).

Az idei év trendje az IT-biztonsági szakemberek szerint az illegális forrásból származó pénzek online tisztára mosása lesz: a bűnözők hétköznapi emberek adataival (az ő tudtukkal vagy anélkül) visszaélve bankszámlákat nyitnak majd az internetes csalásokból származó bevételeik tisztára mosására. A gyanútlan internetezőket jól fizető, otthonról végezhető munkákkal próbálják behálózni.

A Cisco szerint az ilyen bűncselekmények rendkívül kifinomulttá válhatnak 2011-ben, annak ellenére, hogy viszonylag magas a lebukás kockázata. A tavalyi év során az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában több tucat embert tartóztattak le, és azzal vádolták őket, hogy egy kiterjedt nemzetközi bűnbanda tagjai, akik egy Zeus nevű programmal loptak pénzt különböző bankszámlákról.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy az idei évben elszaporodhatnak az efféle, személyes adatainkra vadászó trójai programok, illetve a webes biztonsági réseket kihasználó rosszindulatú alkalmazások. A Cisco szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a Zeusnak már készül a mobilkészülékeket támadó verziója is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Amerikai segítséggel fejleszthette Izrael az iráni atomerőművet támadó vírust

Egyre több a kérdőjel a Stuxnet nevű vírussal kapcsolatban, amelynek kifejlesztésében amerikai lapértesülések szerint amerikai kormányzati kutatók is részt vehettek. Amerikai és brit lapértesülésekből ugyanis összeállítható egy olyan időrend, amelyben ha nem is egyértelműn, mindenesetre igen árulkodóan időbeli egybeesések figyelhetőek meg német, izraeli és amerikai kutatásokról, illetve a vírus működésének kezdetéről.

hvg.hu Tech

Új típusú vírus támad a Facebookon

Az egyik vírusirtó cég szakértői arra figyelmeztetnek, hogy január elején egy új módszert alkalmazó kártevő jelent meg a közösségi oldalon, amellyel az internetes csalók pénzhez szeretnének jutni.

hvg.hu Tech

A megváltozó horoszkóppal támad egy új Facebook-vírus

A múlt héten a sajtó világszerte leadta a hírt, mely szerint asztronómusok újraszámolták az eredeti babiloni csillagjegyekhez tartozó dátumokat, ez pedig azzal jár, hogy rengeteg embernek megváltozik a zodiákusa. Az internetes csalók egyből lecsaptak a hírre és már szedi is az áldozatait egy új kártevő a legnépszerűbb közösségi oldalon.

hvg.hu Tech

Csapvízzel táplálhatjuk mobil eszközeinket

A hidrogén a legegyszerűbb elem, hiszen csak egy protonból és egy elektronból áll. Ráadásul ebből az anyagból van a legtöbb az univerzumban, tehát adja magát a kérdés: miért nem a használjuk nagyobb mértékben a hidrogénnel működő üzemanyagcellákat energiaforrásnak?

A Lexus újraértelmezi a gigantikus hűtőrács fogalmát

A Lexus újraértelmezi a gigantikus hűtőrács fogalmát

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Lángol egy háztető Józsefvárosban

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol