szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A világ egyik legnépszerűbb játéka szintén flashben készült, de nemcsak a Farmville ilyen, a Zynga összes sikerjátéka...

 A világ egyik legnépszerűbb játéka szintén flashben készült, de nemcsak a Farmville ilyen, a Zynga összes sikerjátéka az Adobe formátumát használja. Tekintsünk most el attól, hogyan bánik az alkalmazottakkal és mennyire lopkod más fejlesztőktől Marc Pincus a Farmville atyja, és koncentráljunk a flash-formátumú játékokra!

 A böngészős játékok tehát kiléptek a „gagyi”, logikai/tetriszjáték kategóriából, és megalapozták saját piacukat, közönségüket és fejlesztői bázisukat is. Egy-egy jobban sikerült apró játékot több tízezer (néha százezer) dollárért szippantanak fel az ilyesmikre szakosodott cégek, pl. az Armorgames. Külön öröm, hogy magyar sikertörténet is van már: a világ egyik legnépszerűbb és legjobb flash-játéka, a Gemcraft honi fejlesztésű, és soha nem győzzük hangoztatni, mennyire dagad a keblünk, amikor Hargitai Péterre és játékára gondolunk.

Néhány egyszerű játék hatalmas őrületet tud generálni...

A flash-játékokat mi is szeretjük: már 2009-ben is rajongva állítottuk össze toplistánkat, sőt egyszer még arra is vettük a bátorságot, hogy megnevezzük a világ legjobb flash-játékait - ez persze teljesen szubjektív, ráadásul évek teltek el azóta. Bár a „robot Unikornis” őrület még mindig jól tartja magát (immár a Facebookon is terjed), azért a fejlődés nem áll meg. Lássuk, mik voltak a kedvenceink 2010-ben, melyek azok az apró játékok, amiket a böngészőbe töltve néha elkap az érzés, miszerint „ez a legjobb, amivel valaha játszottam!” A lista elkészítésében a Global Game Jam és a Mochis 2010 flash-játék expó volt a segítségünkre.

 Gunblood
A tavalyi év nyertese kétségtelenül a Gunblood.  Figyelem, kicsit véres, nagyon fiataloknak nem ajánlott! Igazán ronda grafikával, ám cserébe nagyon egyszerű kezelhetőséggel megáldott kis darab – egyetlen hibája van, hogy egyszerűen nem lehet megunni. Pedig az alapötlet nagyon egyszerű: két cowboy párbajozik (elég sokat láthattuk gyermekkorunk western-filmjeiben, hogyan is megy ez), célunk, hogy minden párbajt megnyerjünk. Az egeret a képernyő aljára (ez most a virtuális pisztolytáska) helyezve kell várnunk a megfelelő pillanatra, majd „előrántjuk” a jó öreg coltot, és tűz! Persze mindezt az ellenfél is megteszi, úgyhogy próbáljuk meg, hány körön keresztül leszünk képesek nyerni, kiből lesz igazi párbajhős! Letehetetlen kis játék…

Gunblood - nem tudjuk a miértjét... de nem lehet letenni.

Canabalt
Sokak szerint a világ legpergősebb játéka – ezzel nehéz vitatkozni, a Canabalt ugyanis megfelelő kezekben valóban képes szinte emberi szemmel követhetetlen gyorsaságra. Az alapötlet nagyon egyszerű (kicsit hasonló a már említett Robot Unikornis őrülethez, de szerintünk jobb): apró figuránk menekül, hogy honnan és mi elől, az nem lényeges. Ő automatikusan szalad, nekünk semmi más dolgunk nincs, mint egy billentyű segítségével a megfelelő pillanatban ugrani egyet (vagy többet…) Túl egyszerű? Egyszerű? Gagyi? Nos, próbáljuk ki, és rögtön megváltozik a véleményünk – adrenalinfüggők előnyben!

Ha adrenalin-löketre van szükségünk, a Canabalt garantálja a napi adagot!

Warfare 1944
Ez a világháborús/stratégia/taktikai keverék első ránézésre talán nem ejti rabul az érdeklődőt, és pár perces szórakozásra sem igazán alkalmas; jóval összetettebb játékról van szó. A Warfare annyira igényes és sokrétű, hogy tulajdonképpen nem is értjük, hogyan lehet ingyenes, de szerencsére az! A játékban a szövetségesek vagy a németek oldalán harcolhatjuk végig a második világháborút, a partraszállással kezdve. Az első pár pályán még könnyű dolgunk lesz, később azonban kiderül, hogy egy flash-játékhoz képest hihetetlenül összetett és igényes darabbal van dolgunk!

Warfrare - összetettebb és taktikusabb, mint amilyennek elsőre tűnhet

Electric Box 2
Az „eletromos doboz” második verziója még jobb, még több, még nehezebb, mint az eredeti! Ha szeretjük az igényes és új ötletekkel telezsúfolt logikai játékokat, akkor mindenképpen próbáljuk ki: néhány perces kikapcsolódásra is alkalmas, de ha valaki nagyon beleássa magát, akkor hónapokig le tudja kötni az embert. Egy profi játéknak is megfelelő szintű betanító rész magyarázza el az alapokat, ráadásul sok extra pályát is találhatunk hozzá. Jó példa arra, hogy a fantázia és a kreativitás mégsem veszett ki a játékfejlesztőkből, a mostanában (sok pénzért) kapható gagyi mainstream (bár grafikailag kétségtelenül szép) játékok igénytelenségének oka inkább a kiadók pénzéhsége lehet.

Logikai játék, igényes köntösben, kombináljunk, agyaljunk!

QWOP
Fejezzük be a listát az „úgy felidegesít, hogy széttöröm a monitort, de abbahagyni nem tudom…” kategória győztesével, az immár iPhone-on is kapható QWOP nevű szösszenettel.  A játék készítői még azzal sem fáradtak, hogy különösebben hangzatos nevet adjanak az apró alkalmazásuknak: a „qwop” az a négy billentyű, amellyel a játékot irányítanunk kell… kellene. Ha nem lenne kvázi lehetetlen: a négy gomb a képen látható atléta végtagjait irányítja, külön-külön. Illetve nem is csak a végtagjait, hanem a combjait és vádlijait kell külön vezérelnünk. Jól példázza a játék, hogy mennyire remek találmány az emberi test, és hogy milyen bonyolult koordinációs feladatokat végez agyunk, miközben végtagjainkat mozgatva nem teszünk mást, csak… futunk.

Arccal tompítjuk az esést... Van a világon bárki aki elérte a 100 métert?

A mi kedvenceink ezek voltak 2010-ben… és a kedves olvasóé? Mivel szórakoztatta magát a kávészünetben?   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon