szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Van, aki szereti, ha egy program felülete utánozza valamilyen létező tárgy kinézetét, és van aki jobban szereti, ha a...

Van, aki szereti, ha egy program felülete utánozza valamilyen létező tárgy kinézetét, és van aki jobban szereti, ha a programok inkább a rendszer felületéhez igazodnak. A Circus Ponies Notebook 3.0 az „utánzó” alkalmazások közé tartozik, hiszen szinte megszólalásig úgy néz ki, mint egy valódi spirál vagy ragasztott (ez amúgy itt választható) jegyzetfüzet, amelyben használhatunk elválasztó lapokat, füleket, különféle mintázatú papírokat, post-it lapokat, „jegyzetragacsokat”. Nagyjából ezt tehetjük meg egy hagyományos jegyzetfüzettel is, és ahhoz hasonlóan itt is írhatunk vagy rajzolhatunk kézzel is, persze az egér vagy egy rajzpad segítségével.

A valódi jegyzetfüzetet utánzó felület

A Notebook azonban többet is képes nyújtani, mint egy hagyományos füzet. Így például rögzíthetünk hangos jegyzeteket, egyszerűen rendezhetjük a lapok sorrendjét, linkelhetünk közöttük vagy éppen linkelhetünk online weblapokra.

A multindex funkcióval könnyen megy a szűrés

Természetesen keresési lehetőségünk is van, és az elválasztó lapokon interaktív tartalomjegyzéket (Multindex) is kapunk az adott részhez tartozó oldalakhoz. Sőt, szűrőlapok is vannak a „füzet” végén, amelyek segítségével leválogathatjuk a képeket, linkeket, tennivalókat stb.

Mindent beállíthatunk az Inspector ablakban

Ha pedig már a tennivalóknál tartunk: akár azok lejárati dátumát is nyomon követhetjük a programban, és van lehetőségünk a prioritás beállítására is. Sőt ha kell, akár az iCal naptárral is szinkronizálhatjuk a Notebookban felvett dátumokat.

Teljesen testre szabható minden jellemző

A programban különféle objektumok segítségével gondolattérképeket, folyamatábrákat is rajzolhatunk, de akár képeket, videókat és egyéb fájlokat is belinkelhetünk az oldalakra. Ha például egy PDF fájlt dobunk a füzetlapra, választhatunk, befűzzük a PDF dokumentum oldalait a jegyzetfüzetbe vagy csak a fájl ikonjával jelöljük annak elérhetőségét.
Előbbi esetben ráadásul tudunk megjegyzéseket, kiemeléseket is létrehozni az importált PDF oldalakon. A Preferences ablakban megadhatjuk, hogy fizikailag is bemásolja magának a program a jegyzetfájlba a linkelt anyagokat vagy csak külső linkként őrizze meg azokat.

Ha van iPades változatunk is, az iTunes-on keresztül átrakhatjuk jegyzeteinket

Jegyzetelni a hagyományos módokon, azaz a billentyűzettel vagy az Ink eszköz segítségével kézzel rajzolva (egér vagy rajzpad) is lehet, de egy kattintással aktiválhatjuk a Clipping Services szolgáltatást is, így bármilyen programból - például a böngészőből - egy kattintással átvehetünk szövegeket az aktuális jegyzetlapra, anélkül, hogy a másolás-beillesztés bármely módszerével kellene bajlódnunk és váltogatni az ablakok között.
A program felülete teljesen testre szabható, a füzetet utánzó lapok „összefűzésétől”, azok mintázatáig bármit megváltoztathatunk. Az eszköztárakat ki- és bekapcsolhatjuk igény szerint, és annak grafikája is választható. Az objektumok jellemzőit a legtöbb OS X-es programnál már megszokott Inspector ablakban állíthatjuk be.

Kiegészítő jelölések, jegyzettömbök

Fontos persze az is, hogy jegyzeteinknek nem kell örökre magában a Notebookban raboskodni, megoszthatjuk azokat több formátumban is: számtalan nyomtatási beállítás áll rendelkezésre, és ilyenkor természetesen akár PDF formátumba is menthetünk a valódi nyomtatás helyett. De exportálhatjuk az anyagokat akár txt, rtf, doc, opml formátumokba is, ilyenkor viszont a beágyazott objektumokat sajnos nem kapjuk meg.
Ha élő linkekkel, képekkel stb. együtt szeretnénk közzétenni jegyzeteinket, van HTML export lehetőség, ilyenkor a legtöbb dolgot megkapjuk az exportált anyagban is, ráadásul szintén az igazi jegyzetfüzeteket utánzó grafikával. A Maces változat ára 50 dollár, illetve van diákverzió, ami 30 dollárért vásárolható meg. Nem kell zsákbamacskát vennünk, letölthető ugyanis 30 napos próbaverzió, amelyben minden funkciót tökéletesen letesztelhetünk.
A program egyébként nem teljesen bug-mentes (persze van olyan program egyáltalán?), például nyomtatásnál néha hajlamos szétdobni a beágyazott objektumokat mind a papíron, mind utána, az eredeti „tördelésben”. Szerencsére elég aktívan javítják a fejlesztők a hibákat.

Jegyzetelés iPaden
A Notebookból iPades verzió is van, amely sajnos az App Store drágább alkalmazásai közé tartozik, hiszen 30 dollárért vehetjük meg. Cserébe a borsos árért gyakorlatilag minden (!) funkciót megkapunk az iPades verzióban is, ami rendelkezésre áll az asztali változatban, ez pedig az egyik legsokoldalúbb iPades jegyzetelővé teszi a Notebookot. Ettől függetlenül előfordulhat itt is, hogy az asztali változatból áthozott jegyzetek egyes részeit kicsit áttördeli, de a különbség általában minimális és néhány mozdulattal korrigálható.

Az iPades változat felülete

Sőt, valójában az iPades verzióban - amely grafikailag szintén utánozza a hagyományos jegyzetfüzeteket - talán még kényelmesebb is a jegyzetelés, különösen akkor, ha gyakran készítünk kézzel rajzolt ábrákat, hiszen ez az iPaden egyszerűbb, mint a gépen egérrel.
Munkahelyi értekezleteken, egyetemi előadásokon egyaránt nagy hasznát vehetjük.
A gyors jegyzetelést segítendő a megszokott iOS billentyűzet kiegészül egy plusz sorral, amelyen kiemelve találunk egy Tab gombot, illetve a felsorolások gyors rendezéséhez szükséges gombokat.

Így válogathatunk jegyzeteink között

Képeket az iOS Photos alkalmazásából emelhetünk be jegyzeteinkbe, illetve az iTuneson keresztül is van lehetőségünk „átadni” beillesztésre fájlokat. Ugyanígy az asztali változatban készült Notebook dokumentumokat könnyedén átrakhatjuk iPadünkre, illetve fordítva is igaz a dolog, az útközben készített jegyzetek átmásolhatók és megnyithatók a Maces változatban.

Képek formázása a helyü menüvel

Igyekeztünk minden funkcióval letesztelni az említetteket, és úgy tűnik, gyakorlatilag mindent átvesz egymástól a két változat, ami nagy szó, hiszen így állandóan rendelkezésre áll minden funkció, akár a Mac előtt ülünk, akár az iPaddel ügyködünk.

Szine minden megvan, amit az asztali verzióban megszoktunk

Az iPades változat megbízhatóan, viszont néha elég lassan dolgozik (elsősorban akkor, ha nagy képeket emelünk be, objektumként), de a fejlesztők ígérete szerint apránként mindent optimalizálnak, illetve több praktikus fejlesztés is várható, így például a Dropbox támogatása (mi még javasolnánk egy PDF exportot és egy e-mail küldési opciót is, mert ezek nagyon hiányoznak az iPades Notebookból).

Hangos jegyzetek készítése iPaden

Mindent egybevetve a Circus Ponies Notebook - akár a Maces, akár az iPades - kiváló megoldás, ha egy felületen szeretnénk elérni minden funkciót, ami jegyzetek készítésével kapcsolatban egyáltalán szóba kerülhet.
Órai jegyzetek készítésére éppúgy jó választás, mint projekttervek kidolgozására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!