szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Rupert Murdoch vezette médiabirodalom, a News Corporation kiadta az első, csak iPad-en olvasható újságot szerdán az Egyesült Államokban.

A The Daily névre keresztelt napilap tulajdonosai abban bíznak, hogy a hagyományos újságírás értékei és a a technikai újítások elég előfizetőt és hirdetőt csábítanak majd a laphoz. Az újságra a tervek szerint 99 dollárcentbe kerül majd előfizetni egy hétre, és 40 dollárba egy egész évre. Ez jóval kevesebb, mint amennyit egy papír alapú újságért kell fizetni, de a The Daily esetében nem is kell számolni a nyomtatás és a kiszállítás költségeivel. A friss szám minden reggel a megrendelők iPadjére érkezik, napközben pedig a kiadó frissíti az információkat, igaz, nem olyan gyakran mint egy internetes újság esetében.

A száz "iPad-oldalas" (24,6 centiméteres átlójú lap) The Dailyt New York-i és Los Angeles-i riporterek, valamint szabadúszók hálózata állítja össze. Három rovata lesz: hírek, pletykák és vélemény. A lap bemutatóján a New York-i Guggenheim múzeumban Rupert Murdoch elmondta, azért bízik az újság sikerében, mert "egyre növekszik annak a rétegnek aránya itt és világszerte, akik műveltek, kifinomultak, de nem olvasnak országos napilapokat, és nem nézik a híreket a TV-ben. De ugyanakkor médiafogyasztók, és olyan tartalmakat várnak el, amelyeket az érdeklődési körükhöz szabtak, és amelyet bármikor kézhez kaphatnak".

Azt egyelőre nehéz megítélni, hogy anyagilag sikeres lesz-e a News Corp. kezdeményezése, amelynek elindítása 30 millió dollárba került a cégnek. Az újság működési költsége heti szinten körülbelül fél millió dollár lesz. Tekintve, hogy az iPadeket gyártó Apple általában a haszon 30 százalékát kéri a felület használatáért, a The Daily-nek egymilliós olvasótáborra van szüksége ahhoz, hogy az éves előfizetések szintjén nullszaldós legyen. Ha ezt teljesíti, az Egyesült Államok egyik legnagyobb példányszámú lapja lesz. Később természetesen a hirdetési bevételek is hozzájárulnak majd a The Daily bevételeihez, de egyelőre inkább az előfizetőkre támaszkodnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egyre cifrább botrány kerekedik a Murdoch-sajtóbirodalom körül

Egyre cifrább botrány kerekedik a Murdoch-sajtóvilágbirodalom telefonlehallgatási ügyéből: a legfrissebb értesülések szerint a globális lap- és médiacsoport egyik brit újságja egy másik brit Murdoch-kiadvány főszerkesztőjének mobiltelefonját is lehallgatta.