szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Halasztást szenved a kedden "elveszett" orosz GEO-IK-2 szputnyik miatt az egész geodéziai műholdrendszer tervezett telepítése - mondták el az Interfax hírügynökségnek orosz rakétaipari források.

A GEO-IK-2 szerdán megkerült ugyan, de nem megfelelő pályán jár a Föld körül. Eredetileg még egy másik hasonló szputnyikkal alkotott volna rendszert, de pályája miatt a kettő együtt sem tudja teljesíteni a kitűzött feladatot. A két műholdnak pontosítania kellett volna a földgolyó formájáról szóló információkat, s ez a Glonaszsz navigációs rendszer pontosságát, valamint a nagy pontosságú és hadászati fegyverek hatékonyságát lett volna hivatott javítani.

Az űrbeli geodéziai kutatásokat sokévi szünet után felújítani hivatott rendszer két műholdból állt volna, vagyis most két lehetőség áll fenn: felbocsátják a másik GEO-IK-2 műholdat - ezt eredetileg 2011 első félévére tervezték -, s az arról kapott hiányos adatokkal dolgoznak, vagy új műholdat rendelnek, amelynek legyártása azonban több évbe kerül.

A GEO-IK-2 műholdat kedden este bocsátották fel, s a meghajtás harmadik fokozatában bekövetkezett hiba miatt nem a kiszámolt - a Földtől egyenletesen 1000 kilométerre lévő -, hanem elhúzott ellipszis alakú pályára állt, s egy ideig nem volt vele összeköttetés. Ezt csak szerdán reggel sikerült helyreállítani, s akkor világossá vált, hogy a szputnyik rendszerei kifogástalanul működnek. 

Ennek ellenére a szakértők szerint gyakorlatilag űrhulladéknak tekinthető, bár a szerdán összeállított vizsgálóbizottság szerint különféle - például a műhold navigálásával kapcsolatos - kísérletekre használják majd egy ideig, amíg a sűrűbb légrétegekbe érve meg nem semmisül.

A csütörtöki orosz lapok felidézték, hogy két hónap alatt ez volt a negyedik elveszett műhold. Decemberben a Glonaszsz orosz navigációs rendszer három műholdja a rakétameghajtás hibája miatt nem érte el a tervezett pályát és megsemmisült, s most ugyanezen okból a katonai-geodéziai műhold túlrepült a tervezett pályán. Előzőleg sorozatosan problémák voltak a Bulava rakétákkal, aztán szállítás közben kár keletkezett egy Proton rakétában. "Mindezt együtt már nem lehet a körülmények szerencsétlen összejátszásának tulajdonítani, hanem az iparág súlyos betegségéről kell beszélni" - írta a Moszkovszkij Komszomolec című lap.

A Glonaszsz műholdak esetében a veszteség mintegy 5 milliárd rubel volt, a GEO-IK-2 lapértesülések szerint legalább 20 milliárd rubelbe került (1 rubel = mintegy 6,60 Ft).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Elveszett egy orosz katonai műhold

A geodéziai feladatok elvégzésére szánt szputnyik a megadott időben nem létesített rádiókapcsolatot az irányítókkal, s a földi berendezések "nem látják".