szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik ilyen termék a számítógépház – igaz, kivétel erősíti a szabályt, hiszen vannak kereskedelmi forgalomban is...

 Az egyik ilyen termék a számítógépház – igaz, kivétel erősíti a szabályt, hiszen vannak kereskedelmi forgalomban is kapható, viszonylag szép és ízléses házak, de a lényeg nem sokat változik: álló (néha fekvő) kocka, szürke vagy fekete szín, semmi extra. Egyedül talán az Apple képez némi kivételt, de még ők sem távolodnak messzire a hagyományos, „doboz” kialakítástól, igaz, valamivel ízlésesebben tálalják.

Hogy miért van ez így, arról külön előadásokat tartanak a dizájn-tanfolyamokon, ahogyan a csatornafedél is mindig kerek, úgy a számítógépházak is mindig kocka-alakúak lesznek, egész egyszerűen azért, mert a dizájn felett győzedelmeskedik a funkcionalitás. A csatornafedél azért kerek, mert így a legkönnyebb az amúgy igen súlyos vaslapot beleilleszteni a nyílásba (ha háromszög, vagy négyzet lenne, már pozícionálni kellene, míg a kört bárhol megfoghatjuk és betehetjük a lyukba), a PC-k pedig azért kocka alakúak, mert így tudják a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésre álló teret.

Szerencsére az átlagemberek és a PC rajongók nem gondolkodnak ilyen pragmatikusan: ha nyolcszög alakú csatornafedeleket nem is, de elképesztően szép, igényes, és végre nem kocka alakú számítógépházakat (hivatalos nevén PC case modding) terveznek. Sőt ezen felül, még tovább alakítják a PC-ket, akár sörnyitóval kombinálva, akár kávéfőzőt fabrikálva belőlük – lásd az extrém átalakításról szóló írásunkat.

Egy szép adag, számunkra kedves PC-s átalakítást már bemutattunk pár éve, feltűnt azonban, hogy (lassan nevezhetjük hagyománynak hasábjainkon) nem készítettük még el szigorúan szubjektív, „minden idők tíz legjobb…” variációját a PC-s extrém házak tekintetében. A hibát orvosolandó, kigyűjtöttük minden idők legjobb, legszebb PC-s házait - a Techline szerint.

10. Tizedik helyezettünk a „dead man’s chest” (halott ember ládája) névre hallgató kompozíció. A speciális ház Thang Do munkája, és teljes egészében fából készült: érdekessége, hogy nem csak egyszerűen egy ház (case), hiszen a monitort is beleépítette az alkotó. Tulajdonképpen olyan, mint egy óriási notebook.

09. Következő kedvencünk, a „level eleven” (tizenegyedik szint, esetleg „tizenegyedik emelet”) névvre hallgató megoldás. Az alkotó, Jeffrey Stevenson  egyfajta Art-Deco köntösbe bújtatta a gépet, gondosan álcázva a zsinórokat, csatlakozókat, és egyéb technikai sallangot. A végeredmény egy gyönyörű, bármely nappali fényét jelentősen emelni képes installáció lett. Számunkra azóta is érthetetlen, hogy miért nem gyártanak ilyesmiket, a PC-s házakat készítő cégek. 

08. Piramis PC – „polo360x” munkája, mind az alkotó mind átalakításai nagy népszerűségnek örvend a Techpowerup fórumain. Íme a legjobb példa arra, hogy egyáltalán nem kell minden háznak kocka alakúnak lennie… sőt!

07. Képkeret PC – vagy ahogyan az alkotó nevezi „Skycraper” (felhőkarcoló) PC. Minket azonban egy képkeretre emlékeztet (valójában egy apró, állóórából fabrikálta a mester) – ismét egy jó példa arra, hogy lehetnének szépek is a számítógépek, ha a gyártók végre komolyan vennék a dizájn-kérdést.

06. A gépek olyan okosak, és a fantasztikus filmekben is mindig ember alakúak – miért is ne legyen a PC „android” kinézetű? Gondolhatta az alkotó Richard Surroz, majd az ötletet cselekvés követte, így jött létre PDXLan partin nagy sikert aratott „Autospy” nevű számítógép-átalakítás. Praktikusságát kicsit megkérdőjelezi, hogy talán túl nagyméretű a végeredmény – kisebb nappalival rendelkezőknek nem ajánlott!

05. Egyiptomi számítógépház - Chris Kramer alkotása, egyszerűen nem tudunk betelni vele, annyira hangulatos. Ha valakit érdekel mi olvasható a gépen, akkor a hieroglifák fordítását is megtalálja az alkotó oldalán.

04. A negyedik helyezettről felesleges túl sokat írni: a fotó magáért beszél. Ha unjuk a kocka formát, de nem szeretjük a „tematikus”, és egyéb tárgyakba épített PC-ket, akkor egy ilyen futurisztikus kinézetű ház lehetne a megfelelő választás – ha gyártanának ilyet.

03. Harmadik helyezettünk sajnos nem mentes az elfogultságától: lévén, hogy nagy (mit nagy! A legnagyobb!) Half Life rajongók lennénk, nem is volt kérdéses, hogy a neten százszámra található HF-házak egyike is bekerül listánkba. Ezt a darabot találtuk a legigényesebbnek, és a leghangulatosabbnak.

02. Hammerhead HMR989 – végre egy PC-s ház modifikáció, amit meg is tudunk vásárolni! Az elképesztően mutatós darab Matthew Kim munkája, és azért ilyen áramvonalas, mivel Matthew eredetileg versanyautó-karosszéria tervezéssel foglalkozik. A Hammerhead tlujadonképpen nem ház, hanem egy komplett gép – persze magában a gép specifikációban nincsen semmi érdekes, amit meg kell fizetnünk (ha van miből) az a forma.

01. Legnagyobb kedvencünk Jacob Hildebrandt munkája. A kompozíció neve „Damnation”, és ha megnézzük a többi fotót a galériában,  elképedve láthatjuk milyen aprólékos kidolgozással, és szeretettel megformált részletekkel rendelkezik ez a… gőzgép. Mert gőzgkép ez kérem, nem más – hogy a mai legmodernebb technikát az ipari forradalom hősének, egy gőzgépnek a belsejébe installálja valaki – ez a párhuzam zseniális és elgondolkodtató is.

A gőzgép-PC analógiánál maradva: lehet, hogy a jövőben, valaki készít majd egy olyan módosítást, ahol egy mai, ormótlan számítógépházba lesz beleszerelve a „nano-számítógép”? 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!