szerző:
hvg.hu

Az Apple az iPad táblagéppel olyan kategóriát alkotott, amelyet a cég riválisai korábban csak erőtlen próbálkozások formájában kíséreltek meg létrehozni. Az egy éve bemutatott eszközből napjainkra mintegy 50 millió darabot adtak el és a hírek szerint már megkezdődött az iPad 2 gyártása. Az Apple azonban szigorú titokként őriz minden egyéb részletet az új generációs táblával kapcsolatban, ezért összegyűjtöttük az eddig nyilvánosságra került információkat.

A Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint az Apple eszközök gyártásában résztvevő hardveres cégeknél már gőzerővel folyik a táblagépek gyártása. Ennek ellenére csak igen kevés részlet látott napvilágot az iPad 2-ről. Egyre biztosabbnak látszik azonban, hogy az új változatról idén áprilisban – egy évvel az első iPad 2010. április 3-i bemutatója után – rántják le a leplet, ezúttal feltehetően az Apple-vezér Steve Jobs nélkül.

A WSJ szerint mintegy ötmilliárd dollár értékben fogyott a táblagép első generációjából, a lap pedig úgy tudja, hogy az iPhone-ok és iPadek gyártásában kulcsszerepet betöltő kínai Foxconn már február végére legyárthatja a piacra dobáshoz szükséges mennyiséget az iPad 2-ből. A CNN egyébként úgy tudja, a várható nagy érdeklődésre való tekintettel az Apple havi hatmillió darab legyártását rendelte meg.

A CES-en feltűnt iPad 2 feltehetően egy lelkes rajongó alkotása lehetett
©

Egyelőre rejtély övezi, hogy pontosan milyen új funkciókkal és lehetőségekkel ruházzák fel a táblagépet, így csupán a különböző blogokon megjelenő pletykákból lehet következtetni, hogy mit is kapnak valójában a pénzükért azok, akik beruháznak majd egy iPad 2-re.

Az idei Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) beszámolói megemlítették egy valósághűnek tűnő iPad 2 modell megjelenését, annak ellenére, hogy az Apple nem is vett részt az eseményen. A nemrégiben Rupert Murdoch médiabirodalma által elindított, kizárólag iPadre készült The Daily című újság premierjén pedig az egyik Apple-munkatársnál látott a Reuters újságírója egy táblagépet, amelyről azt gyanítja, hogy egy második generációs iPad lehetett.

A CES-en fellelt modellről egyébként annyit lehet tudni, hogy első és hátsó kamerát is láttak rajta – ez megerősíti a korábbi pletykákat, főleg, mivel maga Steve Jobs fogalmazott úgy, hogy a 2011-es év során több tízmillió olyan eszközt értékesítenek majd, amely lehetőséget ad a cég Facetime nevű videokonferencia-alkalmazásának használatára. Ez pedig, még az iPhone értékesítésekkel együtt is csak akkor tűnik reális jóslatnak, ha az iPad 2-be is bekerül ez a funkció. A CES-en látott rejtélyes iPad hátán egyébként olyan jelzés volt látható, amely arra utal, hogy 128 gigabyte tárhely lesz benne. Ez teljesen valószínűnek tűnik, egyrészt, mivel a háttértárolók fejlődésének köszönhetően egyre olcsóbbak lesznek a nagyobb kapacitású eszközök, másrészt valószínűtlen, hogy az Apple olyasmit tüntetne fel egy ilyen demonstrációs készüléken, amit később nem tud teljesíteni.

Az interneten több iPad 2-höz szánt tokról is megjelentek már képek és hírek, azonban a szakmai blogok és portálok egybehangzó véleménye szerint valószínűtlen, hogy ezek valós adatok alapján készültek volna, ugyanis az Apple hírhedten szigorúan ügyel rá, hogy külső cégek még véletlenül se juthassanak hozzá a fejlesztés alatt álló eszközeik technikai részleteihez.

A Gizmodo technológiával foglalkozó portál szerkesztői szerint is csaknem biztosra vehető, hogy az iPad 2-n megjelenik már az előlapi kamera, emellett azonban valószínűsítik, hogy az új eszközbe bekerülnek az iPhone 4-ből ismert háromtengelyes giroszkópok, amelyek pontosabb mozgásérzékelést tesznek lehetővé. Az IT-iparág híreivel foglalkozó EETimes szerint egyébként az Apple már az eredeti iPad tervezésekor tesztelte a giroszkópokat, azonban végül nem építették bele azokat a táblagépbe.

[[ Oldaltörés (De mikor mutatják már be?) ]]

A Mashable blog információi szerint az iPad 2-n találnak majd a felhasználók egy csatlakozót, amely SD-memóriakártyák fogadására alkalmas (merész lépésnek tűnik az Apple részéről az eddigi stratégiájukat tekintve, de bizonyára sokan üdvözölnék a lehetőséget) emellett pedig egy USB port is kerül rá. A BuzzBizzNews megerősítette ezt az információt, szerintük ennek segítségével a felhasználók már az iTunes használatánál jóval rugalmasabban tölthetnek majd fel táblagépükre filmeket, fotókat és dokumentumokat. A Mashable szerkesztői szerint azonban nem valószínű, hogy az USB-csatlakozás ezt a célt szolgálná, ugyanis az Apple egyre inkább a vezeték nélküli (wi-fi) kapcsolaton lebonyolított műveletekre helyezi a hangsúlyt. Ennél valószínűbb, hogy egy mikro-USB-portról van szó, amellyel az Apple az egységesített mobiltöltőket előíró EU-szabványnak akar megfelelni.

Az itt-ott feltűnt változatokból kiindulva az iPad 2 hátulja lapos lesz
©

Az AllThingsDigital nevű oldal Brian Blair elemzőt idézve írta, hogy várhatóan az új iPad (illetve annak különböző felszereltségű változatai) már a GSM és a CDMA mobilhálózati szabványok használatára is alkalmas lesz, az Apple feltehetően ezzel szeretné elérni, hogy a táblagéppet a világ szinte bármely országában lehessen használni wi-fi hálózat hiányában. Érdekesség egyébként, hogy a CDMA szabványt az Egyesült Államokban éppen az a Verizon mobilszolgáltató alkalmazza, amelynek a kínálatában – az AT&T monopóliuma után – megjelenhetett az iPhone 4.

Blair szerint egyébként az új iPad vékonyabb lehet elődjénél, emellett a szakember úgy gondolja, hogy a gyártás során a MacBooknál már látott, úgynevezett unibody megközelítést alkalmazzák majd, vagyis az eszköz egyetlen fémdarabból készül majd, illesztékek és csavarok nélkül.

Mi a helyzet a kijelzővel?

Az iPhone 4-nél megjelent Retina kijelző látványos fejlődés volt az előző modellekhez képest, nem csoda, ha sokan azt várják, hogy az iPad-2-nél is megjelenik majd nagyobb méretben. Ennek ellenére azonban megoszlanak a vélemények a kérdést illetően. A Mashable bloggerei „egyértelműnek” gondolják a nagyobb méretű Retina kijelző megjelenését, a The Apple Blog szakértői szerint azonban ez nagy kihívást jelent, nem beszélve arról, hogy a nagyobb felbontású megjelenítő jelentős terhelést róna az iPad 2 akkumulátorára és processzorára egyaránt. A végső választ valószínűleg csak a hivatalos bemutatón kapjuk meg, addig a rajongók egy Reuters-értesülésbe kapaszkodhatnak, amely meg nem nevezett források szerint „nagyobb felbontású képernyőt jelent az iPad 2 esetében”. Ennek ellenére azonban elképzelhető, hogy az új táblagépen egy olyan bevonatot alkalmaznak, amelynek köszönhetően kevésbé maszatolódik az üveg, ami érthető igény az érintőképernyős eszköz felhasználóinak részéről.

Bár mint feljebb említettük, nem túl valószínű, hogy az eddig napvilágra került, állítólagos iPad 2-tokok valósághűek lennének, sokan arra számítanak, hogy a táblagép második modelljének az iPhone 4-hez hasonlóan lapos hátlapja lesz, nem pedig lekerekített. Ebből kiindulva logikus lenne a feltételezés, hogy az iPad 2 esetében is hasonlóra lehet számítani, ugyanakkor a legújabb iPod médialejátszónak a hátlapja nem lett lapos, így biztos választ szintén csak a bemutató után kaphatunk.

Az egyik állítólagos tokon felül látható az első kamerát szabadon hagyó nyílás
©

A japán Macotakara blog értesülései szerint az iPad 2 azonban nem csak vékonyabb lesz, de nagyobb teljesítményű hangszóró is kerül majd rá, amelynek köszönhetően nem csak jobb minőségben játszik le zenét, de a telefon-, vagy Skype-beszélgetések során használt kihangosító funkció is hatékonyabb lesz. A Mashable szerkesztői ennek ellenére felhívják a figyelmet, hogy a japán blog nem feltétlenül a megbízhatóságáról híres – az ott megjelent kép egyébként csak egy grafika, nem valós fotó – de azért hozzáteszik, a jobb hangszóró logikus lépésnek hangzik, mivel egyre nagyobb a felhasználók igénye, hogy megfelelő minőségben élvezzék a zeneszámokat, vagy a filmek hangjait. Ezért a Mashable bloggerei is megújult hangszórót várnak az új táblagéptől.

A nagy kérdés: a dátum

Ahány ház, annyi értesülés, ezen a téren oszlanak meg talán leginkább a vélemények. A dolgot tovább bonyolítja, hogy két dátumról is keringenek pletykák az interneten: az iPad 2 bejelentésének, illetve bemutatójának időpontjáról. Előbbit már januárra is várták a szakemberek, de február első hetében is szinte minden napra jutott egy-egy pletyka, a lehetséges bejelentésről. Ez ugyan még nem történt meg, a helyzetet azonban a Mashable szerkesztői foglalták össze talán a legjobban: mivel valószínűtlen, hogy az Apple egyszerre jelenti be az iPad 2-t és azt a tényt, hogy már az amerikai Verizon mobilszolgáltató előfizetői is hozzájuthatnak az iPhone-hoz, ezért annak függvényében, hogy melyiket jelentik be előbb, februári, illetve márciusi időpontokról. Mivel a Verizonos iPhone hírét február 2-án jelentették be, valószínűnek tűnik, hogy az iPad 2-ről először márciusban ejtenek szót. Ebből következően pedig logikusnak tűnik a lépés, hogy a táblagépet az első iPad egy éves évfordulója környékén, vagyis 2011 áprilisában jelentsék be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Februárra elkészülhet az iPad 2

Egy tajvani székhelyű IT-portál értesülései szerint az egyik alkatrészgyártó cégnek a következő száz nap során, legkésőbb február végéig kell megkezdenie az Apple táblagép új verziójának szállítását.

Itthon

HVG-krónika iPaden

Az újdonságok iránt fogékony olvasóinak szánja karácsonyi meglepetésként a HVG, hogy az ünnepek előtt iPad-en is elérhetővé tette a lap „Az év krónikája” című, 2010-ről készült 40 oldalas összeállítását.

Tech

Újabb HVG-alkalmazás iPadre

Mostantól ingyenesen letölthető iPad-készülékekre a HVG 2011 januári válogatása, melyet a szerkesztők a hetilap idei számaiban megjelent cikkekből állítottak össze.

Fekete István 120: Aki megjósolta korunk legnagyobb feladatát

Fekete István 120: Aki megjósolta korunk legnagyobb feladatát

Kiderült, milyen veszélyek fenyegetik a magyarok egészségét

Kiderült, milyen veszélyek fenyegetik a magyarok egészségét

Mini-atomerőműveket gyártana a Rolls-Royce

Mini-atomerőműveket gyártana a Rolls-Royce

Neonáci csoportot tiltottak be Németországban

Neonáci csoportot tiltottak be Németországban

Karácsony: minden kompromisszumra kész vagyunk, hogy Budapesten maradjon a Természettudományi Múzeum

Karácsony: minden kompromisszumra kész vagyunk, hogy Budapesten maradjon a Természettudományi Múzeum

Négy és fél évet kapott a feleségét bántalmazó férfi

Négy és fél évet kapott a feleségét bántalmazó férfi