szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ismert rosszindulatú alkalmazás új formában bukkant fel, a szerelmesek ünnepére időzítve. Aki rákattint, megosztja minden ismerősével, emellett az internetes csalók bevételeit gyarapíthatja.

A Sophos informatikai biztonsággal foglalkozó cég Naked Security nevű blogja számolt be a True Story néven is ismert alkalmazásról, amely első Facebook-üzenetünk megjelenítésével csábította kattintásra a gyanútlan felhasználókat. De ugyanez a csalás felbukkant akkor is, amikor felröppent a híre, hogy megváltoznak a horoszkóp-jegyei. A kattintás után azonban nem az áhított információ jelenik meg a képernyőn, hanem egy rosszindulatú alkalmazás, amely engedélyezés után azonnal megjeleníti a fertőzött linket a felhasználó profiloldalán.

Az alkalmazás most – meglepő módon – Valentine’s Day néven igyekszik becserkészni az áldozatait. Aki azonban óvatlanul rákattint az üzenetre, majd ráadásul még engedélyezi is az alkalmazás hozzáférését a profiljához, egyből közzéteszi saját profiloldalán is a fertőzött linket, amely a korábbiakhoz hasonlóan egy online közvéleménykutatásra mutat, amelynek kitöltéséből remélnek pénzhez jutni a csalók.

Ne dőljünk be, akkor sem, ha megbízható ismerős neve alatt látjuk az üdvözletet
©

A vírusirtó cég szakemberei szerint a profiloldalunkon megjelenő hamis üzeneteket egyetlen gombnyomással törölhetjük, azonban itt az oldal felajánlja a fertőzött alkalmazás törlését is. Miután kitöröltük, érdemes a személyes beállításainkat is ellenőrizni, hogy nem kerültünk-e be valamilyen oldal rajongói közé, amelyet eddig nem jelöltünk be. Ha igen, azt is érdemes kitörölni, hogy megkíméljük magunkat a nem kívánt üzenetektől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Ma bezárják a Facebookot – ne dőljön be a hírnek!

Internetes csalók ezzel az állítással próbálják meg rászedni a gyanútlan felhasználókat, akik a Facebook-vezér személyes üzenete helyett csak egy kérdőívet találnak a biztonságot ígérő linkek végén.

Medipress Plázs

Modern őrületnek nevezték a Facebookot

Az Egyesült Államok egyik vezető akadémikusa szerint a közösségi oldalak, mint a Facebook vagy a Twitter, lassan átveszik az uralmat az életünk felett, és egyre elszigeteltebbé tesznek minket.

Offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvényesek Magyarországra

Offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvényesek Magyarországra

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben