szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Vannak fizetős és ingyenes szoftverek, mi is bemutattunk már közülük rengeteget (lásd a cikk alatti Kapcsolódó anyagok...

Vannak fizetős és ingyenes szoftverek, mi is bemutattunk már közülük rengeteget (lásd a cikk alatti Kapcsolódó anyagok részt, bár ott sem fért el minden). Ezúttal egy olyan programmal szolgálunk, amely szinte minden fontos funkciót tartalmaz, hatékonyan dolgozik, és ráadásul ingyenes.
Az Argente rendszerkarbantartó alkalmazásaival amúgy egyszer már foglalkoztunk, akkor is szimpatikusak voltak, de még külön kellett letölteni mindegyiket. Azóta elkészült az egyesített felület, amelyet Argente Utilities néven tölthetünk le a készítők honlapjáról (mivel ez egy spanyol nyelvű honlap, az egyszerűség kedvéért a közvetlen linkeket is megadjuk: a telepíthető verzió innen, a hordozható, portable változat pedig innen kaparintható meg).

Akár a programok eltávolításában is segít

Bár a letöltési oldal spanyol nyelvű, a program alapértelmezésben angolul indul el, és a Configuration menüpontban válthatunk másik nyelvre. Bár a korábban bemutatott külön használható verziók tudtak magyarul, az Argente Utilities egyelőre nem kapott magyar menüket, de talán idővel ez is elkészül.
Felületéről minden funkciót elérünk, amire a Windows karbantartásához szükség lehet, beleértve egy halom olyan segédprogramot is, amelyet maga a Windows tartalmaz, csak kicsit elrejtve. De ezeken kívül megkapjuk az Argente alkalmazásait is, amelyekkel törölhetjük az eltávolított programok által feleslegesen hátrahagyott Registry-bejegyzéseket, az átmeneti fájlokat, internetezésünk nyomait stb.

Spyware eltávolítás

A megunt szoftverek eltávolításában is segítséget nyújthat az Argente Utilities, nevezetesen a rendes Uninstall alkalmazás lefuttatása után megpróbálja feltérképezni, maradt-e még hátra utána valami a gépen, és felajánlja az ilyen bejegyzések, fájlok törlését.
A rendszer működésének optimalizálásához is kapunk néhány eszközt, így például letilthatunk bejegyzéseket az automatikusan induló programok listájában (vagy éppen hozzáadhatunk újat a listához), bezárhatunk feleslegesnek ítélt folyamatokat, és módosíthatunk, sőt akár helyreállíthatunk rendszerbeállításokat is. Az utóbbi néhány lehetőséget azért inkább csak az használja, aki legalább alapszinten tisztában van a rendszer és a szoftverek működésével, nehogy olyasmit sikerüljön elállítani, amitől végül a Windows képtelen lesz megfelelően működni (ilyen alkalmazások használatakor amúgy is javasolt egy biztonsági mentés fontos adatainkról, állományainkról, dokumentumainkról).

Rengeteg extra segédprogramot kapunk

A fentieken kívül kémprogramok eltávolítására is van lehetőségünk, online frissíthető adatbázisa alapján a program képes megkeresni és eltávolítani az esetleges spyware-eket.
S ha ez még nem lenne elegendő, a Tools részben találunk még néhány hasznos segédletet, például időzíthetjük a rendszer leállítását, újraindítását vagy folyamatok bezárását, fájlokat titkosíthatunk vagy semmisíthetünk meg visszaállíthatatlanul, csoportosan nevezhetünk át állományokat, konvertálhatunk képformátumok között, jelszavakat generálhatunk, CRC és MD5 kódokat ellenőrizhetünk, szövegeket kódolhatunk stb.

Biztonsági mentés készül a Registry-változtatásokról

Az Argente Utilities megbízhatóan, de kicsit lassan dolgozik, ezt leszámítva viszont nem igazán vannak negatívumai. Egy nagyon sokoldalú rendszerkarbantartóval van dolgunk, amely remélhetőleg egyszer kap majd magyar felületet is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatják ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatják ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából