szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Elromlott a billentyűzet?

 Elromlott a billentyűzet? A legtöbben ilyenkor azt tesszük, ami a leglogikusabb – kidobjuk a régit, és veszünk egy újat; szerencsére a billentyűzet az egyik legolcsóbb számítógépes periféria, így még csak azt sem mondhatjuk, hogy megterhelő lenne a pótlása.

Az igazán elvetemült IT-rajongók azonban nem állnak meg itt: a régi, elhasználódott billentyűzetből rengeteg mókás vagy éppen hasznos dolgot fabrikálhatunk, csak egy kis fantázia és kézügyesség kell hozzá! Lássuk a Techline kedvenc kompozícióit!

Az első és legegyszerűbb módszer, ha a régi billentyűzet gombjait egyesével hasznosítjuk: készíthetünk belőlük például jópofa USB-s háttértárat! Nincs is másra szükség, csak egy apró, bárhol megvásárolható USB-s „kulcstartóra”, valamint a billentyűzet egyik nagyobb méretű gombjára, mondjuk az Enterre, vagy a Shiftre (de a Backspace is megteszi).

Házilag ráerősítjük a mini USB-re, és máris van egy menő háttértárolónk! Ha nagyon maximalisták vagyunk, nem elégszünk meg azzal, hogy csak úgy ráragasztjuk a gombot az USB háttértárra, ellenben igényesen fúrunk egy megfelelő méretű nyílást a gombra, és abba helyezzük az eszközt!

 

Ha ennél is kreatívabbak vagyunk, akkor jöhet a „legózás”! Ez főleg Japánban (hol máshol) és Koreában divatos: a fiatalok összegyűjtik az elhasznált billentyűzeteket (nem ritka, hogy több száz darabot), majd mindegyikből eltávolítják a gombokat, így igen jelentős mennyiségű „építőkocka” alapanyagra tesznek szert. A kreativitásnak semmi sem szab határt, ráadásul a téma igen hálás, hiszen gombokból rengeteg színű, formájú áll rendelkezésre, összeragasztani őket anyaguknak köszönhetően (puha műanyag vagy szilikon) viszont nagyon könnyű.

Az elkészült installációkat a fiatalok főleg saját szobájuk díszítésére használják, de néha kiállításokat is rendeznek. A képen egy ilyen alkotás látható: a koreai Choi Jung Hyun munkája, igaz, ez nem teljesen öncélú: a művész a környezetszennyezésre és az újrafelhasználás fontosságára hívja fel vele a figyelmet.

A billentyűzet „kerete” is jól használható, itt például egy falitükröt láthatunk – egészen sajátos.

 

Ha valami igazán látványosat akarunk, de nincs időnk vagy kézügyességünk szobrokat fabrikálni a gombokból, akkor sincs veszve minden! Nagyon gyorsan összedobhatunk például egy „billentyűzet” kávéscsészét vagy ceruzatartót.

Utóbbihoz nincs is másra szükségünk, mint egy bármelyik hobbi boltban kapható fa ceruzatartóra vagy dobozkára (a fa a legjobb, hiszen erre könnyű ragasztani). Szedegessük le a gombokat az elromlott billentyűzetről, majd ragasztgassuk rá egyesével a fadobozra. Fél óra múlva készen is van a ceruzatartó/kávéscsésze, garantáltan mi leszünk vele a sztárok a irodában!

Hasonlóan a ceruzatartóhoz, billentyűzet-jegyzettömböt vagy határidőnaplót is készíthetünk: „kocka” barátainknak tökéletes szülinapi ajándék lehet. Ha lusták vagyunk összeszerelni, akár vehetünk is egyet -  sajnos szinte állandóan „out of stock”, de azért meg lehet próbálni…

A gyengébb nem számára határidőnapló helyett van női-táska verzió is; otthoni fabrikálásra ez már kicsit talán túl bonyolult, de a bátrabbak azért megpróbálhatják.

Szintén egy egyszerűen, pár perc alatt kivitelezhető megoldás: billentyűzet-dizájnos képkeret!
Bár házilag is roppant egyszerű készíteni egy ilyet, ha nem akarunk szöszölni, akkor az Amazonon kb. tizenöt dollárért akár vehetünk is.

Most pedig lássunk egy olyan megoldást, amibe garantáltan nem ajánlott otthon belekezdeni: a képeken látható billentyűzet „szőnyeg” bár nagyon látványos, valószínűleg megmarad egyedi darabnak. 22 528 darab billentyű újrafelhasználásával készült.

Az elkészült installáció tulajdonképpen nem is egy szőnyeg, hanem inkább interaktív szobor: található benne egy kivetítő, a hozzávaló speciális szoftverrel, sőt még gépelhetünk is rajta. A nem mindennapi mű Jean Shin dizájner munkája.

Következő kedvencünk egy olasz dizájner, Dante Bonuccelli munkája. Itália és dizájn, a két dolog keverékéből garantált hogy valami csodás vonalvezetésű dolog fog születni. Így történt ez a képen látható „billentyűzet szék” esetében is: egyszerűen gyönyörű, bár valószínűleg nem kényelmes, hiszen az apró gombok feltehetően kellemetlenül nyomják a felhasználó ülőgumóit… De mikor zavarta ilyen apróság az olasz dizájnereket? Jó hír, hogy a szép laptop-billentyűzetek újrafelhasználásával készült, így a gombok viszonylag laposak és puhák.

Házassági évfordulóra tökéletes lehet a billentyűzet gyűrű: csak rá kell ragasztanunk a kő helyére. Rövidebb kapcsolatoknál az 1-9 gombokra, hosszú házastársi viszony esetén már kétjegyű számokra lesz szükségünk.

Mondanunk sem kell, hogy ezt a jellegű mókás ajándékot inkább a hölgyek ajándékozzák párjuknak: fordítva a dolog nem működik; a szívünk csücskei inkább a mindenféle csillogó köveket részesítik előnyben a gyűrű tetején, mókás elképzelés ide- vagy oda, ne merészeljük kicserélni a briliánst egy nyolcasra…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

iPad – negyvenmillió forintért

Valamikor, sok-sok évvel ezelőtt, (egy távoli galaxisban… ezt a poént kár lett volna kihagyni…) az emberek közötti...