szerző:
techline.hu

Akár egy titokzatos üzenet az idegenektől, egy B-kategóriás sci-fiből.

Akár egy titokzatos üzenet az idegenektől, egy B-kategóriás sci-fiből. Ezek a jelek találhatóak az iPhone hátlapján – de mit is jelentenek valójában?
Lerántjuk a leplet – lássuk a jelek és szimbólumok jelentését!

Az igazság (mint a legtöbb esetben) most sem túl izgalmas; a „hieroglifák” jelentése főleg a különböző tesztek és jóváhagyások jelzései. Az F betű szorosan egybedolgozva a C-vel, az US Federal Communications Commission feltételeinek való megfelelést jelzi, ezekből jó pár létezik: a mobilok antennájának erősségétől kezdve a sugárzott jel irányáig mindent szabályoznak. Ha valaki az összes feltételnek megfelel, akkor forgalmazhat mobilkészüléket, és persze megkapja az „FC” jelzést. 

A következő embléma az áthúzott szemeteskuka a WEEE Directive (Waste Electrical and Electronic Equipment) jóváhagyását jelenti. Ők az Unió huszonhét országában vannak jelen, és a feladatuk, hogy gondoskodjanak arról, hogy a kidobott elektronikus készülékek (jelen esetben az iPhone) környezetkímélő módon kerüljenek megsemmisítésre. Nem kerülnek tehát a szeméttelepre.  A WEEE annyira komolyan veszi a dolgot, hogy még szimbólummal is rendelkeznek: a „Wee man”  egy olyan figura, amit az egy átlagos ember által élete során kidobott elektronikai hulladékból építettek fel. A mobilgyártóknak egy EU jogszabály értelmében 2006 óta kell kompatibilisnek lenniük a WEEE direktívával.

A következő embléma a CE, azaz a „Conformité Européene” – az Európai Közösség pecsétje, jelzi, hogy a készülék megfelel az európai normáknak, áramfelhasználás, frekvencia és minden egyéb tekintetben. A CE melletti számsor azt jelenti, hogy a készüléket gyártó cég egy akkreditált szakértő cég segítéségét is igénybe vette a CE normatívák megállapítása és tesztelése esetében. A szám a szóban forgó cég azonosítója: ha például azt látjuk a CE mellett, hogy „0682”, akkor a Német Cetecom végezte az akkreditálást.

A következő embléma a körben található felkiáltójel: ez szintén egy EU-s jelzés, hivatalos neve szimplán „alert symbol”. Az EU országaiban más-más frekvenciatartományokat használhatnak a készülékek, például egy mobillal telefonálgatva Franciaország vidéki tartományaiban elvileg a 2,4 GHz és 2,454 GHz közötti tartományt kellene használni. Ha egy mobil megfelel az összes ilyen „földrajzi” kitételnek, akkor ún. „Class I”, azaz „harmonized frequency bands” besorolást kap az EU-tól. Az iPhone azonban nem felel meg (nem azokat a frekvenciatartományokat használja, amit az adott országokban/területekben előírnak) – ezért ún. „Class II” besorolást kapott. Ezért kötelező feltüntetniük ezt a kis figyelmeztető jelet. Jelentése röviden: előfordulhat, hogy a telefon olyan frekvenciatartományon fog üzemelni, ami egy-egy adott országban tilos vagy nem elérhető.

Az „IC ID” majd egy hosszú számsor jelentése: a készülék megfelelt az Industry Canada Identification elvásárainak – ez alapvető kommunikációs sztenderdeket jelent. A számsor első négy tagja a telefont gyártó cég azonosítására szolgál („579C” az iPhone esetében), a számsor többi része az adott mobil típust azonosítja. Ha az „IC ID” jelet látjuk egy telefonon, az tulajdonképpen annyit tesz, hogy a készülék használható és megbízható az USA/Kanada területén – ugyanígy, ha azt látjuk, hogy „CE”, akkor az Unióban is remekül fog működni a telefon.

A „Designed by Apple in California”, majd a mellette látható „Assembled in China” felirat pedig magáért beszél. Még mindig jobb, mintha fordítva lenne…

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!