szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Akár egy titokzatos üzenet az idegenektől, egy B-kategóriás sci-fiből.

Akár egy titokzatos üzenet az idegenektől, egy B-kategóriás sci-fiből. Ezek a jelek találhatóak az iPhone hátlapján – de mit is jelentenek valójában?
Lerántjuk a leplet – lássuk a jelek és szimbólumok jelentését!

Az igazság (mint a legtöbb esetben) most sem túl izgalmas; a „hieroglifák” jelentése főleg a különböző tesztek és jóváhagyások jelzései. Az F betű szorosan egybedolgozva a C-vel, az US Federal Communications Commission feltételeinek való megfelelést jelzi, ezekből jó pár létezik: a mobilok antennájának erősségétől kezdve a sugárzott jel irányáig mindent szabályoznak. Ha valaki az összes feltételnek megfelel, akkor forgalmazhat mobilkészüléket, és persze megkapja az „FC” jelzést. 

A következő embléma az áthúzott szemeteskuka a WEEE Directive (Waste Electrical and Electronic Equipment) jóváhagyását jelenti. Ők az Unió huszonhét országában vannak jelen, és a feladatuk, hogy gondoskodjanak arról, hogy a kidobott elektronikus készülékek (jelen esetben az iPhone) környezetkímélő módon kerüljenek megsemmisítésre. Nem kerülnek tehát a szeméttelepre.  A WEEE annyira komolyan veszi a dolgot, hogy még szimbólummal is rendelkeznek: a „Wee man”  egy olyan figura, amit az egy átlagos ember által élete során kidobott elektronikai hulladékból építettek fel. A mobilgyártóknak egy EU jogszabály értelmében 2006 óta kell kompatibilisnek lenniük a WEEE direktívával.

A következő embléma a CE, azaz a „Conformité Européene” – az Európai Közösség pecsétje, jelzi, hogy a készülék megfelel az európai normáknak, áramfelhasználás, frekvencia és minden egyéb tekintetben. A CE melletti számsor azt jelenti, hogy a készüléket gyártó cég egy akkreditált szakértő cég segítéségét is igénybe vette a CE normatívák megállapítása és tesztelése esetében. A szám a szóban forgó cég azonosítója: ha például azt látjuk a CE mellett, hogy „0682”, akkor a Német Cetecom végezte az akkreditálást.

A következő embléma a körben található felkiáltójel: ez szintén egy EU-s jelzés, hivatalos neve szimplán „alert symbol”. Az EU országaiban más-más frekvenciatartományokat használhatnak a készülékek, például egy mobillal telefonálgatva Franciaország vidéki tartományaiban elvileg a 2,4 GHz és 2,454 GHz közötti tartományt kellene használni. Ha egy mobil megfelel az összes ilyen „földrajzi” kitételnek, akkor ún. „Class I”, azaz „harmonized frequency bands” besorolást kap az EU-tól. Az iPhone azonban nem felel meg (nem azokat a frekvenciatartományokat használja, amit az adott országokban/területekben előírnak) – ezért ún. „Class II” besorolást kapott. Ezért kötelező feltüntetniük ezt a kis figyelmeztető jelet. Jelentése röviden: előfordulhat, hogy a telefon olyan frekvenciatartományon fog üzemelni, ami egy-egy adott országban tilos vagy nem elérhető.

Az „IC ID” majd egy hosszú számsor jelentése: a készülék megfelelt az Industry Canada Identification elvásárainak – ez alapvető kommunikációs sztenderdeket jelent. A számsor első négy tagja a telefont gyártó cég azonosítására szolgál („579C” az iPhone esetében), a számsor többi része az adott mobil típust azonosítja. Ha az „IC ID” jelet látjuk egy telefonon, az tulajdonképpen annyit tesz, hogy a készülék használható és megbízható az USA/Kanada területén – ugyanígy, ha azt látjuk, hogy „CE”, akkor az Unióban is remekül fog működni a telefon.

A „Designed by Apple in California”, majd a mellette látható „Assembled in China” felirat pedig magáért beszél. Még mindig jobb, mintha fordítva lenne…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?