szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megérkeztek a Földre a Tempel 1 üstökösről Valentin napján készült újabb felvételek, amelyeken már az is látható, hogy milyen nyomot hagyott 2005-ben a Deep Impact nevű szonda becsapódó modulja.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) beszámolója szerint az 1999-ben felbocsátott Stardust fedélzeti műszerei a tervezett élettartamukhoz képest még olyan jó állapotban vannak, hogy az űrszondának sikerült fényképeket készítenie a Nap mögött tartózkodó üstökösről.

A terveknek megfelelően február 14-én éjjel, európai idő szerint 15-én a hajnali órákban haladt el a Stardust a 6 kilométer széles üstökös mellett, amelyről összesen 72 darab nagyfelbontású felvételt készített.

Középen látható a Deep Impact becsapódása során keletkező kráter
©

A szonda a Földtől 2 Csillagászati egységre (1 Cse, a Nap és a Föld átlagos távolsága) találkozott az üstökössel, amelyet 177 kilométeres távolságra közelített meg. Az újabb képekkel a csillagászok azt akarták ellenőrizni, hogy milyen nyomokat hagyott 2005-ben a Deep Impact nevű szonda 360 kilogrammos, rézből készült becsapódó modulja.

Az öt évvel ezelőtti "kozmikus tűzijátékkal" a Tempel 1 anyagösszetételét vizsgálták a szakemberek. A becsapódáskor keletkezett por elemzésével a kutatók első ízben nyerhettek betekintést egy üstökös belső szerkezetébe. A felverődő részecskék azonban annyira csillogtak, hogy az ütközéskor keletkezett kráterből a felvételeken szinte semmi sem volt látható.

A Stardust 177 kilométerre közelítette meg a Tempel 1-et
©

A Stardust a Valentin-napi fényképezés után 1 órával kezdte az első képek Földre továbbítását, a teljes adatátvitel mintegy 12 órát vett igénybe.

A képeken a határozott vonalú becsapódási lyuk helyett a kutatók egy laposabb krátergyűrűt találtak. Michael A'Hearn, a Marylandi Egyetem csillagásza elégedetten nyugtázta, hogy egy teljes kör keletkezett a becsapódás után. A szakemberek azért is örülnek, mert az öt évvel ezelőtti találkozó óta a Tempel 1 teljes fordulatot tett meg a Nap körül. Az akkori, illetve a most készült képek segítségével pedig tanulmányozhatják, hogy milyen eróziós nyomokat hagyott a Nap közelsége, illetve az út során mennyivel csökkent az üstökös tömege - magyarázta Joe Veverka, a Cornell Egyetem vezető kutatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Beperelték a NASA-t a Deep Impact miatt

Horoszkópjának tönkretétele miatt egy orosz csillagjós pert indít az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA ellen, miután a a Deep Impact nevű amerikai űrszonda egyik fele hétfőn a terveknek megfelelően "telibe találta" a Tempel-1 üstökös magját.

hvg.hu Tech

Céljához közeledik a Deep Impact űrszonda

Az űreszköz dohányzóasztal nagyságú becsapódó egysége július 4-én csapódik majd a Tempel 1 elnevezésű, közel Manhattan méretű üstökösbe. A kutatók értékes adatok birtokába juthatnak a nagyszabású kísérlet eredményeképpen.

MTI Tech

Üstökösbe csapódott a Deep Impact űrszonda

A terveknek megfelelően, hétfő reggel közép-európai idő szerint néhány perccel nyolc óra előtt, becsapódott a Temple-1 üstökös magjába a Deep Impact amerikai űrszonda - jelentette be Kaliforniában lévő pasadenai repülésirányító központ.

MTI Tech

Deep Impact: irány az üstökös!

A Deep Impact (Mély Becsapódás) amerikai űrszonda sikeresen útjára bocsátotta vasárnap reggel azt a modulját, amelynek a tervek szerint be kell csapódnia a Földtől jelenleg 133 millió kilométernyire lévő Tempel 1 üstökösbe.

MTI Tech

Víz nyomát mutatta ki a Tempel 1-en a Deep Impact űrszonda

Fagyott víz nyomát mutatta ki a Tempel 1 üstökösön a Deep Impact amerikai űrszonda, amely július 4-én csapódott be az égitestbe - közölték az űreszközt irányító szakemberek a Science című tudományos magazin csütörtöki internetes hírportálján.

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet