szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eddig feltételezetteknél háromszáz évvel fiatalabbnak bizonyult Madrid.

Hat, a XII. századból származó középkori épület maradványait fedezték fel egy ásatás során a spanyol fővárosban. Az eddigi feltételezések a hivatalos történetíráson alapultak, amely szerint a település már a IX. században város volt és arab fennhatóság alatt állt. A kutatók az új felfedezések alapján viszont úgy vélik, hogy I. Mohammed cordóbai emír a IX. század második felében azon a területen, ahol a későbbi Madrid kialakult, csak katonai erődítményt hozott létre, nem pedig tartós települést.

"Madrid csak a XII. században fejlődött várossá, miután keresztény uralkodók visszahódították a területet" - fejtette ki Esther Andreu régész az El País című lapnak. A kutatás vezetője hangsúlyozta: "A IX. századból nem találtuk lakóházak nyomait. Az általunk felfedezett XII. századi épületek bizonyulnak a legrégebbi maradványoknak, amelyek Madridból mint városból fennmaradtak" - fejtette ki a régész. Az ásatásokat közvetlenül a királyi palota mellett végezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Shake

Marihuána klub nyílt Madridban

Az üzemeltető egy szövetség, amely szerint a törvény nem tiltja azt, ha valaki marihuánát fogyaszt nem nyilvános helyen.

MTI Karrier

Három napig sztrájkolnak a madridi metró dolgozói

Háromnapos sztrájkot kezdtek hétfőn a madridi metró dolgozói, ezzel is tiltakozva a spanyol kormány megszigorító intézkedései ellen, amelyek egyebek mellett a bérek csökkentését is előirányozzák a közszférában.

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat