szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A fenti meghatározás nem túl pontos, de az Urban Dictionary szerint ez jellemzi legjobban a „geekeket”.

A fenti meghatározás nem túl pontos, de az Urban Dictionary szerint ez jellemzi legjobban a „geekeket”.

Bár nem teljesen honosodott még meg a magyar nyelvben, a „geek” (és a „nerd” -. a kettő nem ugyanaz!) jelzőt előszeretettel használják, főleg internetes fórumokon és társalgásokban, mindenféle fordítás és honosítás nélkül. Az IT-szlenget használók között tehát nem meglepő, ha valaki megkapja a jelzőt: „geek vagy”, azaz kocka vagy, számítógépfüggő vagy. De honnan tudhatjuk, hogy valóban azok vagyunk-e?

Nos a HowToGeek volt olyan kedves és összeállított nekünk egy remek, tíz pontból álló ellenőrzőlistát; ellentétben a neten százával található mókás listáktól, ez félig-meddig komoly. Nincs más dolgunk, mint végigmenni rajta; ha túl sok olyan pontot (de minimum ötöt) találtunk, amit elolvasva konstatáljuk, hogy „Hé! Ez rám is igaz!” – nos, akkor jobb, ha megbarátkozunk a ténnyel; bizony kockák vagyunk… Lássuk: mennyire kocka ön, kedves olvasó?

1. Ha ülsz a számítógép előtt, és hirtelen meglepve tapasztalod, hogy dörög az ég, nem pillantasz ki az ablakon. Ellenben gyorsan beütöd Google-ba az időjárást, esetleg megnézed hol és mekkora vihar van, az előre telepített widget segítségével…

2. Több e-mail címed van, mint ahány pár cipőd.

3. Ha egy nap tíznél kevesebb e-mailt kapsz, akkor azt a napot úgy könyveled el, hogy „ma a fű sem nő…” Esetleg depressziós is leszel tőle, hogy nem zajlik az élet…

4. Ha összeadod, mennyibe került számítógéped, annak kiegészítői, mobiljaid és egyéb IT-ketyeréid, akkor a végösszeg nagyobb vagy egyenlő, mint amennyibe az összes ruhád került.

 

5. Egyetértesz a következő megállapítással: az „éjszaka” és az „alvás” nem feltétlenül összekapcsolt dolgok.

6. Tudod mi a különbség a RAM és a ROM között, és ezt el is tudod magyarázni.

7. Legalább egyszer már álmodoztál arról, milyen lenne dolgozni a következő cégek valamelyikénél: Microsoft/Apple/Google.

8. Több mint húsz ember e-mail címét tudod fejből. Kevesebb, mint húsz ember telefonszámát tudod fejből. 

9. Majdnem mindig van a zsebedben egy USB-s kulcstartó vagy hasonló. Extra pontot ért, ha egyetértesz a kijelentéssel: „egy 16 GB-os USB semmire nem elég”.

10. Ha nyaralni vagy szabadságra mész, akkor is van nálad egy notebook, de minimum egy PDA/tablet.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!