szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Legyen szó síelésről, egy wellness hétvégéről, netán egy kis kiruccanásról a nyárba a télből, élményeinket őrzik a...

Legyen szó síelésről, egy wellness hétvégéről, netán egy kis kiruccanásról a nyárba a télből, élményeinket őrzik a digitális fotók a számítógépen vagy valamilyen háttértárolón. A fényképek egyenkénti mutogatásánál azonban jóval nagyobb élvezetet nyújt egy látványos diashow, amit talán az sem tart unalmasnak, akinek csak mesélünk utunkról. Ilyen bemutatókat számos programmal és szolgáltatással készíthetünk, és az oldalainkon is bemutattunk már nem egyet közülük, például itt és itt.
Nemrégiben az utazási szolgáltatásairól ismert közösségi oldal, a Tripadvisor jóvoltából is megismerhettünk egy különleges slideshow-készítőt, a Tripwow-t, ami alig kíván valamit a felhasználótól, a végeredmény viszont hihetetlenül profi.

Az első lépésben egy mintát kell választanunk

Nézzük tehát a teendőinket. Mindenekelőtt válogassuk ki azokat a fotókat, amelyekből el szeretnénk készíteni a diashow-t. Lépjünk fel ezután az oldalra, és válasszunk egy „keretet” bemutatónknak, akár tengerparti környezetet, akár hegyvidéket stb. Néhány összeállításnál még a kísérőszínt is meghatározhatjuk. Kattintsunk a folytatásra (Continue), majd kezdődhet a képek feltöltése, több forrásból is (Facebook, Picasa, Flickr és természetesen a saját számítógépünk). Mielőtt a Click to upload gombra kattintanánk, feljön egy kis ablak, amelyik megkérdezi, hova is utaztunk, hol készültek a fotók. Írjuk csak be, ugyanis ezután meglepő dolgokat művel majd a szolgáltatás. Ahogy felkerült az első kép, megjelenik egy „mínusz egyedik” is, itt a kiindulási város szerepel, amit a számítógép IP címe alapján automatikusan betesz a program, de természetesen ezen majd változtathatunk.

Meghatározhatjuk, honnan indultunk a nagy útra

A képek feltöltése után még meg kell adni néhány adatot, például a nevünket, az esetleges „közreműködők” nevét, címet kell adni a bemutatónknak, profilképet tölthetünk fel magunkról, sőt kísérőzenét is választhatunk, amit feltölthetünk például a számítógépünkről, de ha ehhez nincs kedvünk, rábízhatjuk a programra is. És nemhiába utazási oldal a Tripadvisor, éppen olyan zenét fogunk kapni, amelyik stílusában abszolút ahhoz a helyhez illik, ahol a képek készültek.

A feltöltött képek sorrendjén a fogd és dobd módszerrel változtathatunk

Tulajdonképpen ennyi volt csak a dolgunk, s már kész is a személyre szabott diashow, amit persze előnézetben is megtekinthetünk (Preview). A végeredmény pedig valóban meghökkentő. A bevezető képsorokon láthatjuk, hogy hány országban/városban voltunk, hány kilométert tettünk meg.

Később is emlékezni fogunk, hány kilométert hagytunk magunk mögött

Fantasztikus animációkkal indul a bemutató, majd térképen is szemrevételezhetjük, honnan, hova utaztunk.

A térképet már a program rajzolta

Újabb pici figyelmesség a programtól: az induló kockákon felvillantja a célország zászlóját is, majd valóban elindul a képeinkből készített látványos bemutató, különféle effektekkel tarkítva, és persze, ha úgy kívánjuk, teljes képernyős megjelenítésben is. Az sem gond, ha a zeneszám rövidebb lenne, mint ameddig a bemutató tart, addig játssza ugyanis újra és újra a program, amíg el nem fogynak a fotók.
Az elkészült slideshow-t ezután megoszthatjuk a világgal, egyetlen kattintással elküldhetjük a Facebookra vagy továbbíthatjuk a linkjét ismerőseink e-mail címére. A linket természetesen mi is megkapjuk, hogy később is megnézhessük művünket. Arra is van lehetőség, hogy bármikor változtassunk még rajta, ilyenkor egy újabb linket kapunk a rendszertől.
Az igazi persze az lenne, ha le is tölthetnénk, és mondjuk DVD-re írhatnánk a bemutatót. Nos, erre is van lehetőség, de ennek van egy feltétele, tíz ismerősünknek kell megnéznie a videót, hogy azután letölthetővé váljon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért