szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar gyerekek többsége ugyan nem tartja szimpatikus állatnak a viperákat, de nem is fél tőlük és fontosnak tartja hazai védelmüket – derül ki abból a felmérésből, amelyet bécsi egyetemisták készítettek a Rákosi vipera védelmi program munkatársaival együttműködve.

Minderről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja számolt be. A kutatás során négyszáz fővárosi és Kecskemét környéki 12-14 éves diákot kérdeztek meg. A mérgeskígyók általános elutasítottsága ellenére a gyerekek szerint a viperák épp olyan fontosak, mint a közkedvelt állatfajok.

Az egyesület tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg két mérgeskígyó faj él: a gyakoribb és erősebb mérgű keresztes vipera, illetve az aktív védelmet igénylő, veszélytelenebb rákosi vipera, amelyből már csak mintegy 1200 él a megmaradt hazai élőhelyeken a Hanságban és a Kiskunságban (ebből 700 a Rákosi Vipera Védelmi Központ területén).

A hiedelmekkel ellentétben a viperák a legritkábban támadnak emberre, már lépteink rezgését érzékelve elmenekülnek. Évente 1-2 viperamarásról van tudomásunk, az elmúlt 60 évben pedig két haláleset történt, mindkettőt a keresztes vipera marása okozta. A rákosi vipera marásával kapcsolatban nincs tudomásunk halálesetről, vagy maradandó károsodásról, a leírása óta eltelt több mint 100 évben - írja az egyesület honlapja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Rákosivipera-nap: mérges kígyót melengetünk

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Tropicariumban, a Debreceni és a Nyíregyházi Állatkertben, a Kecskeméti Vadaskertben és a Szegedi Vadasparkban a rákosi vipera LIFE+ program dolgozóival és önkénteseivel találkozhatnak az érdeklődők szombaton a 2. Rákosivipera-napon.