Tetszett a cikk?

Édes István kardiológusprofesszor szerint a magyar egészségügy legnagyobb eredménye, hogy az elmúlt két évtizedben 30 százalékról 10 százalék alá csökkent az akut infarktusban elhunytak aránya.

Húsz év alatt nyolcezerrel csökkent az akut infarktusban meghaltak száma - mondta a professzor a Debreceni Kardiológiai Napok keretében csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Édes István elsősorban a javuló ellátással, az Európában is példaértékű azonnali katéterterápiás beavatkozási lehetőségek megvalósításával magyarázta az eredményeket.

A kongresszus elnöke elmondta azt is, hogy az elmúlt húsz évben négy esztendővel nőtt a születéskor várható élettartam, ebből két év köszönhető a szív- és érrendszeri betegségek javuló ellátásának.

Czuriga István címzetes egyetemi tanár, a kongresszus titkára hozzátette: kongresszusuk az elmúlt 16 évben az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált.

Az idei tanácskozás több mint ezer résztvevője elsősorban a koszorúér-betegségek és a szívritmuszavarok időszerű kérdéseiről, terápiájáról kap tájékoztatást. A főként gyakorlati-klinikai jellegű fórumon megismerhetik a világban alkalmazott legújabb kardiológiai irányelveket és ajánlásokat is - fűzte hozzá a professzor.

Csiba László neurológusprofesszor a konferencián az agyi erek, a koszorúerek és az alsó végtagi perifériás erek megbetegedése közös gyökerének az érelmeszesedést nevezte. Ezért indokolt lenne e három megbetegedés együttes szűrésének bevezetése Magyarországon, bár ennek jelenleg szemléleti és anyagi akadálya egyaránt van - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Szívinfarktus: a hétköznapi gyilkos

A legtöbb ember szívinfarktus vagy agyi katasztrófa, tehát szív- és érbetegség következtében hal meg. A világ egyik legnagyobb szívgyógyász kongresszusa, az Amerikai Szív Szövetség idei tudományos találkozójának ez volt a központi témája.

MTI Tudomány

Infarktus és hirtelen szívhalál

Szívinfarktus után az első hónapokban gyakoribb a hirtelen szívhalál, de ennek oka legtöbbször más, mint eddig hittük. Egy nagy vizsgálat váratlan eredményét a szívgyógyászati világlap, a Circulation közölte.

MTI Plázs

Szívinfarktus-veszélyt okoznak a kalciumos tabletták

A csontok egészsége érdekében már az emberi élet kezdetétől szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, ám új-zélandi kutatók szerint a kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítők fokozzák a szívinfarktus veszélyét.

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete