szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Pár évvel ezelőtt egy online adást (stream) összedobni és a netre pakolni még nagyon szakmai dolognak számított:...

 Pár évvel ezelőtt egy online adást (stream) összedobni és a netre pakolni még nagyon szakmai dolognak számított: szükség volt hozzá egy streaming szerverre, rengeteg szoftverre, kodekre, és persze hozzáértésre. Napjainkra ez a helyzet szerencsére már megváltozott: ha van egy webkameránk, akkor máris kezdhetünk „sugározni” az olyan online szolgáltatások segítségével, mint amilyen például a Ustream. Egy ügyes kis szoftver támogatásával szinte mindent automatizálhatunk, és percek alatt összedobhatjuk saját kis webkamera-csatornánkat, de a legjobb az egészben, hogy mindezt látványos és mókás effektusokkal fűszerezhetjük! A WebcamMax nevű szoftvert próbálgattuk…

A kicsivel több, mint húsz megabájtos szoftver próbaverziója letölthető innen. A WebcamMax segítségével szinte bármilyen viodeómegosztóra vagy stream-szolgáltatóra felrakhatjuk videóinkat. Remekül működik együtt a Windows Live Messenger, Skype, Yahoo Messenger, ICQ, Paltalk, Camfrog, YouTube, Ustream, JustinTV felületeivel, és még néhány kisebb szolgáltatóval is. Videóinkat rögzíthetjük is, hogy később „sugározzuk” ki az éterbe, de a legérdekesebb funkció természetesen az élő adás készítése és feltöltése. Ha nincs webkameránk, akkor sincs veszve minden: a szoftver képes felvett videóink, sőt a számítógépünk képernyőjén látottak streamelésére is.

De a legjobb, ha van egy webkameránk, az igazi móka ugyanis ekkor kezdődik. A szoftver kezelése, köszönhetően a letisztult felületnek, a végletekig egyszerű. Telepítés után csak válasszuk ki, hogy webkamerával vagy előre rögzített videókkal akarunk-e dolgozni, majd válasszunk egy szolgáltatót, ahová a stream kerül majd. Ez utóbbihoz ajánlott a Ustream, tapasztalatunk szerint ez a legjobb és leggyorsabb megoldás.

Nincs más hátra, mint nevet adni csatornánknak, és máris kezdődhet a móka. A WebcamMax legnagyobb erőssége a beépített effektusokban rejlik: bár sok ingyenes szoftver van, amellyel készíthetünk webkamera-adást, az effektusokban a legtöbb ilyen alkalmazás nem remekel. Nem úgy a WebcamMax! Már az előre telepített effektusok is bőven elegendőnek bizonyulnak, hogy pár napig elszórakozzunk: rakhatunk a képre mindenféle eszközöket, feliratokat és effektusokat, megváltoztathatjuk az arcunkat (nincs is jobb, mint Mr. Bean képében használva készíteni egy mókás streamet), de vannak komolyabb, „művészi” hatások is.

Ha nem lenne elég a rengeteg beépített effektus, akkor a WebcamMax weboldalán rengeteg hatást tölthetünk le: kereteket, szűrőket vagy akár komplett háttereket. Ha olyan kedvünk van, készíthetünk akár saját híradót is, a hozzávaló effektusokkal, scrollozódó hírekkel, és minden egyébbel. Sőt, nagyon elszántak kísérletezhetnek a beépített (és profi TV-kben is használt) PiP (Picture-in-Picture) azaz „kép a képben” funkciókkal; itt akár még azt is megtehetjük, hogy élő adásban „festegetünk” a képre az egérrel.

A szoftver teljes verziója harminc dollárba kerül – szerencsére az ingyenes változat elég sok funkciót tartalmaz ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, megér-e pár ezer forintot nekünk a webkamerás mókázás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

Fegyveres betörők rabolták ki a Roma sztárját

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban