szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy „médiakedvelő” (és melyikünk nem az?

Egy „médiakedvelő” (és melyikünk nem az?) felhasználó gépén idővel több száz, sőt több ezer film és filmsorozat gyűlik össze. Ha mániákus sorozatgyűjtők vagyunk, akkor valószínűleg nem DVD-lemezeken tároljuk dolgainkat; annak ellenére, hogy esetleg azon vásároltuk meg; ha pedig elektronikusan jutottunk hozzájuk, akkor eleve a merevlemezre kerülnek az epizódok.
Ezek rendszerezése nem egyszerű: ha a fapados (áttekinthető könyvtárszerkezet és intézőben kutakodás) módszert választjuk, akkor sok extráról le kell mondanunk, hiszen egy médiafájl esetében jóval több információra van szükségünk a fájlnéven és -méreten, valamint a létrehozási dátumon kívül.

A megoldás viszonylag egyszerű; szerencsére médiarendszerező szoftverből annyi van, mint égen a csillag. Ezúttal a sokak által legjobbnak tartott Extreme Movie Manager legújabb változatát próbálgattuk…

A Binaryworks már régóta foglalkozik kollekciókat rendszerező alkalmazások fejlesztésével. A játékosok a Game Manager, a könyvmolyok pedig a Book Manager kapcsán ismerhetik a céget, legnépszerűbb termékük azonban a filmek és sorozatok nyilvántartásában jeleskedő Movie Manager. A szoftver próbaverziója letölthető innen – a teljes változat sajnos nem ingyenes, de nem is túl drága, ráadásul az alig pár ezer forintos díjért cserébe az összes jövőbeni frissítés és verzió már ingyenesen elérhető lesz. Vannak persze teljesen ingyenes, hasonló szoftverek is: a Movie Manager azonban annyi funkciót és extrát tud felmutatni, ami talán megér egy kis ráfordítást. Lássuk!

A szoftver egyik legjobb tulajdonsága, hogy telepítés után automatikusan megkeres és felismer bármilyen filmet és mozgóképet tartalmazó fájlt. Legyen az DVD-rip, ősrégi Scherlock Holmes epizód VHS-ről berippelve és agyontömörítve xvid formában, vagy elektronikusan megvásárolt, DRM-es WMV és iTunes film. Ezeket a fájlokat megtalálja hálózaton keresztül is: így nemcsak gépünkről, de több gépről vagy akár a PopcornHour C-200 ketyerénkről is kategorizálhatjuk a filmeket. 

Miután mindent megtalált, a Movie Manager letölti nekünk az összes hasznos információt, így pár perc alatt készen is van a kollekció alapja: borítókkal, szereposztással, képekkel, sőt még ún. „fan artokat” is keres (rajongók által készített képek, hátterek, stb.)

Az így elkészült, filmenkénti „csomagocskákat” ízléses formában láthatjuk viszont. Egyik oldalon a fájlbrowser filmjeink listájával, a másik oldalon pedig alapesetben máris látjuk a borítót, egy screenshotot a filmből a könnyebb azonosítás végett, az osztályzatot (rating) és a stáblistát. Ebből a nézetből egy kattintással elérhetjük például a film eredeti előzeteseit és egyéb kapcsolt infókat/linkeket (pl. IMDB). Természetesen van „play” gomb is, amellyel a lejátszást indíthatjuk: ekkor alapértelmezett lejátszónk fog elindulni, hiszen a szoftver nem tartalmaz médialejátszót, és ez így is van rendjén, hiszen mindenki más lejátszót részesít előnyben.

Az importált információk (stáblista és egyebek), ellentétben sok hasonló szoftverrel, nem csak az IMDB-ről és pár hasonló site-ról érkezik gépünkre: a Movie Manager több száz oldalt tartalmazó adatbázisban keres. Ennek megvan az az előnye, hogy nemcsak angolul, de akár magyarul (vagy németül, olaszul) is kaphatunk extra infókat. Mindennel persze ez a szoftver sem boldogul, így a bevezetőben említett, az ősrégi VHS-ről berippelt Sherlock epizódok esetében nem fogja kitalálni, hogy „Jeremy Brett” –, de az ilyen extrém eseteket leszámítva szinte mindennel elboldogul, még a sorozatokkal is.

Ha esetleg nem lennénk elégedettek az extra információkkal, akkor a beépített böngésző segítségével további adatokat adhatunk filmjeink virtuális kartonjaihoz. Ha újabb filmet szeretnénk elhelyezni a gyűjteményben, nincs más dolgunk, mint betenni a DVD-t, és a szoftver máris elhelyezi az új szerzeményt a kollekcióban. Ha valamit bemásolunk a merevlemezre vagy letöltünk a netről, akkor sincs más dolgunk mint elindítani egy „scan”-t.

Ha esetleg már lenne egy kollekciónk, valamilyen másik szoftverben, akkor az importálás segíthet: XML, TXT vagy CSV fájlokat importálva helyezhetjük át kollekciónkat a Movie Managerbe.

Mit ér óriási gyűjteményünk, ha nem tudunk „eldicsekedni” vele? Nos, a szoftver ebben is segít: ízléses, borítókkal és linkekkel színesített formában exportálhatjuk gyűjteményünket HTML (web), PDF, Excel és számos egyéb formátumban, de ki is nyomtathatjuk.  Sőt egy kattintással küldhetjük az egész kollekciót iPadre vagy iPhone-ra.  Ha a webes exportálást választjuk, még egy automatikus feltöltés opció is vár minket (OnEx), így könnyen publikálhatjuk a neten gyűjteményünket, ha van valahol tárhelyünk/webszerverünk. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Vírusfilm a vírusirtónak

Az ESET vírusvideójában Kiss Ádám stand up komikus elmondja, hogyan fertőződött meg a számítógépe, majd a végén táncra...

techline.hu Tech

Fizessünk vagy inkább kalózkodjunk?

Nem lehet úgy hozzászólni ehhez a témához, hogy ne foglaljunk állást, ezért szögezzük le már az elején: a kalózkodás...

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

3000 éves labdákat találtak

3000 éves labdákat találtak

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben