szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Minél gyakrabban tölti valaki a lefekvése előtti órákat a legkorszerűbb eszközök (mobiltelefon, játékkonzol, iPad stb.

Minél gyakrabban tölti valaki a lefekvése előtti órákat a legkorszerűbb eszközök (mobiltelefon, játékkonzol, iPad stb.) társaságában, annál valószínűbb, hogy az éjszakai alvása nem lesz igazán pihentető – összegzi a washingtoni székhelyű Nemzeti Alvás Alapítvány tanulmánya. Az alvással pedig gond van az Egyesült Államokban (és valószínűleg kis hazánkban is hasonló a helyzet): az amerikaiak mintegy kétharmada állítja, hogy szinte nincs is olyan éjszakája egy héten, amikor igazán jót aludna. Említett alapítvány a kutatásában összefüggést keresett a kommunikációs technológiák használata és az alvási szokások megváltozása között.

Mint kiderült, a megkérdezettek 95%-a aktívan használ valamilyen elektronikus eszközt, televíziót, számítógépet, mobiltelefont, videojátékot, táblagépet lefekvés előtt. Azonban a különböző generációk (46-64 évesek, 30-45 évesek, 19-29 évesek, illetve 13-18 évesek) technológiafogyasztó szokásai nagyon is eltérnek.
Az idősebbek (46-64év közöttiek) ugyanis elsősorban tévét néznek lefekvés előtt (67%), azonban ahogy lefelé megy az életkor, már egyre kevesebbeket vonz a televízió. A fiatalabbak inkább a számítógép és a notebook előtt ülnek: az Y generáció (1976 -1995 között születettek) 47%-a és a Z generáció ((20 évnél fiatalabbak) 55%-a nyilatkozott úgy, hogy minden vagy majdnem minden este szörföl a neten lefekvés előtt.

A mobiltelefon-használat is szignifikáns eltéréseket mutat a különböző korcsoportokban. A Z generáció tagjainak több mint a fele, és az Y generációsok közel fele mondta, hogy folyamatosan SMS-ezik mobiljával lefekvés előtt (összehasonlításképp: az X generációnál már csak 15% ez a szám, a még idősebbeknél pedig mindössze 5%). A legfiatalabbak 9 százaléka állította, hogy minden éjjel felkelti egy hívás vagy egy SMS, a kicsit idősebbeknél pedig ez még gyakoribb.
Sajnos a mesterséges fény, amit alkonyat után és elalvás előtt használunk, megzavarja az alvást segítő melatonin nevű hormon termelődését, s a világító képernyők csak fokozzák ezt a negatív hatást. Erre persze már jó pár tanulmány rávilágított, a mostani kutatás viszont azt bizonyítja, hogy az „interaktív”, tehát a néző által is beavatkozást követelő eszközök (ilyenek a mobiltelefonok, számítógépek, játékkonzolok stb.) tovább rontanak a helyzeten.
Mindez azért is aggasztó, mert úgy tűnik, a fiatalabb nemzedékek már nem kerülhetik ki az ilyen eszközök használatát, ezek viszont, többek között az alvás befolyásolásával, káros hatással lehetnek egészségükre.
S hogy mi lehet a megoldás? Nos, ez nehéz kérdés, és ezzel feltehetően mindenki egyetért, aki próbálta már lebeszélni gyermekét az esti „kütyüzésről”. Pedig egy kiadós testmozgás, no meg persze az elődöknél oly jól bevált esti könyvolvasás talán a pihentetőbb alvásban is segítene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

Felfüggesztette Kína amerikai követségének fiókját a Twitter

Felfüggesztette Kína amerikai követségének fiókját a Twitter

Index: Egymillió orosz vakcinát vehet Magyarország

Index: Egymillió orosz vakcinát vehet Magyarország