szerző:
techline.hu

Egyre több helyen találkozhatunk ezekkel a furcsa jelekkel, amelyeknek a segítségével számtalan hasznos információt...

Egyre több helyen találkozhatunk ezekkel a furcsa jelekkel, amelyeknek a segítségével számtalan hasznos információt tudhatunk meg egy mozdulattal. A QR-kódok (itt írtunk róluk részletes ismertetőt) ma már felbukkannak készülékek dobozain, hirdetéseken, magazinokban, névjegykártyákon vagy éppen mobil programok letöltésére hivatott weboldalakon is. Ha okostelefonunkra telepítettünk valamilyen ingyenes QR-kód-leolvasó szoftvert, ezek alapján azonnal megnyithatunk egy weboldalt a mobil böngészőjében, elindíthatunk egy online videót, leolvashatunk extra szöveges információkat, felhívhatunk egy telefonszámot, letölthetünk egy névjegykártyafájlt, SMS-t küldhetünk stb.  Mindezt egyetlen ujjmozdulattal, és az egészhez nem kell más, mint egy ingyenes QR-kód olvasó alkalmazás (a cikk végén összegyűjtöttünk néhányat a kínálatból, amelyek szerintünk jól használhatók).
Az tehát nem kunszt, hogy könnyen leolvassunk QR-kódokat, de mennyire bonyolult egy ilyen kód létrehozása? Nos, azt kell mondanunk, gyerekjáték.

QR kódok generálása online
Még csak nem is kell a dologhoz méregdrága szoftvereket letöltenünk, ha megelégszünk néhány ingyenes online szolgáltatás lehetőségeivel.
A kevésbé összetett információk megosztásához például kiváló választás a Goqr.me vagy a Kaywa QR-code. Mindkettő nagyon egyszerűen használható, és pillanatok alatt készíthetünk velük URL címre mutató, szöveget megjelenítő, telefonhívást kezdeményező vagy SMS-t küldő QR kódot, tetszőleges méretben.

Ezen az oldalon szinte minden megvan, amire szükségünk lehet

A Goqr.me emellett még vCard fájlok készítésére is használható, így aki az így létrehozott QR kódot beolvassa, azonnal kap egy szinte minden telefon címjegyzék-szoftverével kompatibilis digitális névjegykártyát, az adatainkkal. Emellett a Goqr.me némileg testre szabhatóbb is, színváltoztatástól az embed kódig mindent kapunk. Sőt, olyannyira egyszerűsítik a dolgunkat, hogy ha csak simán beírjuk a kívánt szöveget vagy URL címet a http://goqr.me/ mögé a címsorba, azonnal megkapjuk a kívánt kétdimenziós kódot.

A rövidített URL címekből könnyedén készülhet QR kód

Hasonlóan egyszerűen oldalható meg a dolog a Google linkrövidítő szolgáltatásával is, ha csak URL címet tartalmazó QR kódra van szükségünk. A Google url shortener oldalán készítsük el a rövidített URL-t, majd írjuk annak végére a .qr végződést.
Eredményül azonnal kapunk egy, a rövidített linkre mutató QR kódot, amit megoszthatunk mondjuk a Facebookon, vagy ahol kedvünk tartja.

Összetett mószerek
A fentiek mellett akadnak még összetettebb megoldást nyújtó szolgáltatások is. Egy ilyenről már írtunk: a Tec-It segítségével QR-kóddal ellátott névjegykártyát tervezhetünk. Ezt azután PDF-ként letölthetjük, kinyomtathatjuk, és akinek odaadjuk, az egyetlen mozdulattal átteheti a papíron látható adatokat a mobilja címjegyzékébe.

Minden adatunkat megtudhatják ezzel a kóddal

Aztán ott van például a Jump scan, amely nemcsak a szokásos adatokat rejti el a kódban, hanem egy olyan hivatkozást, amelyen az ügyfél az égvilágon minden általunk megadott információt megtalál rólunk, beleértve a Facebook-, Twitter- stb. eléréseiket is. Mindez egy kis képernyőn is áttekinthető, könnyen használható oldalon jelenik meg a mobil böngészőjében.

QR-kód készítése bárhol
Ha iPhone-nunk van, megannyi QR-kód-generáló alkalmazást tölthetünk le az App Store-ból (ingyen vagy pár dolláros áron), amelyekkel bárhol, bármikor készíthetünk QR-kódot, hogy aztán megosszuk azt másokkal.

Akár mobilon is készíthetünk QR kódokat

Az Optiscan segítségével például gyerekjáték QR-kódot készíteni a telefonon tárolt névjegyek bármelyikéből, de URL címekhez vagy rövid jegyzetek megosztásához is használhatjuk. Ugyanígy beolvasásra is használható. Sajnos nem ingyenes, 2 dollárba kerül az App Store-ban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kisollóval fenyegettek meg és raboltak ki egy lányt a ceglédi vonaton

Kisollóval fenyegettek meg és raboltak ki egy lányt a ceglédi vonaton

Indul az ígéretdömping: kinek (nem) épül tovább a metró?

Indul az ígéretdömping: kinek (nem) épül tovább a metró?

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is