szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Legyen bármilyen szép is egy részletgazdag, nagy felbontású kép, az tagadhatatlan, hogy a digitális világban sok vele...

Legyen bármilyen szép is egy részletgazdag, nagy felbontású kép, az tagadhatatlan, hogy a digitális világban sok vele a gond. Kezdjük mindjárt azzal, hogy sok helyet foglal, így akinek sok ilyen képe van, hamar szembesülhet tárhelyének vészes fogyásával. Persze akkor sem túl előnyös, ha az iWiW-re, a Facebookra vagy valamelyik képmegosztó oldalra szeretnénk feltölteni, legalábbis ha fontos számunkra a feltöltés időtartama. Ráadásul ha ilyenek vannak egy weboldalon, lesznek olyan felhasználók, akik nem tudják kivárni a kép megjelenését. Egyszóval mindenki jobban jár, ha kisebb méretűek a képek, a tömörítés viszont minőségvesztéssel jár, vagy ha megmarad a minőség, akkor alig változik a kép mérete.

A Caesium nevű ingyenes szoftver (letölthető innen) megpróbálja megoldani ezt a problémát, és a tapasztalataink szerint igencsak ügyesen.

Jól áttekinthető felület, egyszerű kezelhetőség

A program ingyenes, és – amit különösen értékeltünk – hordozható változata is van, így akár egy pendrive-ra tehetjük, és bárhova magunkkal vihetjük. A letöltött állományt először ki kell csomagolni, majd a szokásos módon, az .exe fájlra kattintva indíthatjuk el. (Működéséhez egyébként szükség van a Net Framework 2.0 keretrendszerre.)

Előnézet - így el tudjuk dönteni, érdemes-e még jobban tömöríteni

Első lépésben a File/Add Picture(s) menüpontra kattintva tölthetjük fel a tömöríteni kívánt képet, illetve egyszerre akár több képet is. Következő lépésben meg kell adnunk egy mappát, ahova az átalakított képek kerülnek (Output Directory). Itt lehetőségünk van egy „állandó” mappa megadására (Remember last directory), illetve azt is meghatározhatjuk, hogy a tömörített képek ugyanoda kerüljenek fel, ahol az eredetiek voltak (Same directory as input). Ezután egy csuszkán megadhatjuk százalékos értékben a kimeneti minőséget (minél kisebb a százalékos érték, annál több helyet nyerünk), majd az Actions opciónál a Minimize pontot kell választanunk, vagy a felső menüsorban rögtön a hetedik, azaz a Compress ikonra kattintanunk. Előtte azonban még előnézetet is kérhetünk, hogy lássuk a majdani eredményt.

Próbát tettünk egy közel 2 Mbájtos kép 54%-os tömörítésével. Az eredményül kapott kép mindössze 340 Kbájtos lett (a program ugyanis mutatja, miből mi lett), és szabad szemmel szinte nem is láttunk eltérést a két kép között.

Összegzésként elmondható, hogy egy gyors és megfelelő végeredményt szolgáltató programmal van dolgunk. S minthogy ingyenes, mindenféle kockázat nélkül megér egy próbát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dr. Dre elhagyta a kórházat, már a stúdióban van

Dr. Dre elhagyta a kórházat, már a stúdióban van

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak