szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A modern számításifelhő-rendszereket támogató adatközpontokban nagy teljesítményű és nagy sűrűségű szerverrendszerek...

A modern számításifelhő-rendszereket támogató adatközpontokban nagy teljesítményű és nagy sűrűségű szerverrendszerek működnek, jellemzően pengeszerverekkel vagy többprocesszoros szerverekkel. Mindkét szervertípus a backplane-nek nevezett áramköri lappal működik, erre telepítik nagy sűrűséggel a processzorokat és az adatkommunikációs lapkákat tartalmazó többi áramköri lapot. A backplane feladata, hogy biztosítsa a kommunikációt ezek között az áramköri lapok között. A nagyobb teljesítményű rendszerek építéséhez a jövőben a backplane-eknek nagyobb sebességgel kell továbbítaniuk az adatjeleket és több processzort kell nagyobb rendszerekké összekapcsolniuk.

A 10 Gbps átviteli sebességgel működő backplane-eknél az átviteli veszteség jeltorzulást eredményez, megakadályozva az adatok pontos továbbítását. Ha az adattorzulás túl nagy, nehezen lehet pontosan visszaállítani az órajel-komponenseket a „0” és „1” adatjelek észleléséhez.

Nagyobb átviteli sebesség és hosszabb átviteli csatornák esetén a jeltorzulás erősödik, ezért a meglévő többcsatornás adóvevőknél eddig 70 cm volt a 10 Gbps sebességű kommunikáció távolsághatára. Ez megnehezítette a 85 cm széles, nagyméretű szerverekben a kommunikáció gyorsítását, és kihívást jelentett a nagy sebességű adóvevők átviteli távolságának növelése terén.

Erre a problémára jelenthet megoldást a Fujitsu Laboratories Ltd. és a Fujitsu Laboratories of America Inc. 10 Gbps sebességű, többcsatornás adóvevő áramköre, amely 1,7-szeresére növeli a szerveren belüli adatátviteli távolságot a meglévő technológiához képest. Az új technológiát a nagy teljesítményű többprocesszoros szerverek kommunikációs csatornájaként működő backplane-ekben fogják hasznosítani. A megoldás képes ellensúlyozni a hosszabb csatornáknál fellépő adatjeltorzulást, és a jelenlegi 70-ről 120 cm-re növeli a csatornákon belül elérhető adatátviteli távolságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött

Koronavírus: 151 halott, 5595 új fertőzött