szerző:
techline.hu

Az elmúlt pár hónap meghatározó jelenségei voltak az újabbnál újabb béták a különböző böngészőkből.

Az elmúlt pár hónap meghatározó jelenségei voltak az újabbnál újabb béták a különböző böngészőkből. Az IE9, a Firefox 4, az Opera 11.10 és a Chrome 10 szépen, párhuzamosan készültek, majd előbb a Chrome 10, majd az IE9 ért révbe, és jelent meg végleges változattal.
Alig pár napja mutathattuk be a végleges IE9 újdonságait, és máris itt a Firefox 4 végleges változata. Lássuk, ez mit hozott az elődeihez képest!

Megújult külső és funkciók
Az IE9-hez hasonlóan a Firefox 4 külseje is jelentős változásokon ment keresztül. A megnyitott oldalakat jelképező fülek az ablak felső részére kerültek, a címsor pedig új frissítés/oldalletöltés gombot kapott. A könyvjelzők kezelésére szolgáló gomb is a címsorba került (egészen addig ott is van, amíg úgy nem döntünk, hogy a könyvjelző eszköztár állandóan látható legyen, ekkor ugyanis átkerül oda a gomb is).

Megújult a böngésző felülete

A felület tetszetős, bár ha nem lenne az ablak bal felső sarkában egy narancssárga Firefox gomb, jó eséllyel összekeverhetnénk az IE9-et és a Firefox 4-et.
Ez a gomb egyébként “jó barát”, mostantól a hagyományos menük helyett innen érhetünk el minden Firefox-funkciót, beleértve a Beállítások ablakot vagy a Kiegészítők kezelésére szolgáló felületet is. De itt aktiválható a privát böngészés mód, a webfejlesztőknek szánt funkciók, és a Sync lehetőség is itt állítható be.

A Firefox gombbal érjük el a menüket

Ahogy a többi böngészőnél, itt is fejlődött a címsor, így akár a megnyitott fülek között is válthatunk a segítségével. Emellett a fülek használata is kényelmesebb lett, ráadásul a fontosabb webalkalmazásokat alkalmazáslapként rögzíthetjük, így azokat automatikusan megnyitja a böngésző minden alkalommal. Az alkalmazáslapok “fülein” csak az adott weboldal ikonja látszik, így azok nem foglalnak jelentős helyet el a többi oldalt jelképező fülektől.

Kényelmesebben menedzselhetjük a kiegészítőket

Új funkció a Panorama is, amelynek a segítségével a megnyitott oldalakat rendezhetjük átlátható módon. Ezt a Ctrl-Shift+E kombinációval hívhatjuk be, de külön gombot is találunk hozzá. Az így létrehozott csoportokat el is nevezhetjük, és egy kattintással válthatunk közöttük (a füleknél mindig csak az adott csoportba tartozó oldalak látszanak). Ha belejövünk a használatába, nagyon kényelmessé teszi a munkát sok megnyitott oldal esetén.

Csoportokba rendszerezhetjük a megnyitott oldalakat

Megújult az add-on menedzser is, kényelmesebben használható és átláthatóbb lett, mindent (a modulok értékelését, képernyőképet, leírást stb.) egy helyen láthatunk.

Alkalmazáslapként rögzíthetünk bármilyen oldalt
A fülek használata és kényelmesebb

Új funkció a Firefox Sync, amelynek a segítségével minden beállításunkat és könyvjelzőnket egyszerűen szinkronizálhatjuk a gépeink között (nemcsak az asztali Firefox esetében, hanem a gőzerővel készülő új mobil változattal is).

Gyorsabb, biztonságosabb, ügyesebb
Az új funkciók és külső mellett természetesen a sebesség és a biztonság is fontos szerepet kapott a fejlesztésnél, így aztán a Firefox 4 jócskán ráver a korosodó elődre, és a többi modern böngészővel szemben sincs szégyellnivalója.
Van privát böngészési lehetőség, és számos biztonsági megoldást is kapott, hogy kevesebb meglepetés érhessen minket böngészéskor.
A HTML5 támogatás futótűzként terjed mostanában (no nem teljesen hibátlanul, de ez nem is csoda egyelőre), így a Firefox 4 is HTML5 kompatibilis, sőt a WebM formátumot is támogatja. Mondjuk ezen a téren még mindegyik böngészőnél van mit tenniük a fejlesztőknek. A WebGL (az online 3D alkalmazásokhoz), a CSS3 szintén nem hiányzik a böngészőből, ahogy van hardveres gyorsítás is, a maces és a windowsos verzióban egyaránt.

Privát böngészés

Gyorsult a JavaScript-kezelés, használhatunk SVG grafikákat, van multitouch támogatás Windows 7 alatt (megfelelő hardver birtokában persze), és persze a Windows 7 Tálcájának lehetőségeit is kihasználja az új tűzróka.
Van Web konzol a fejlesztőknek, és összeomlás elleni védelem, mindenki örömére, utóbbi akkor jön jól, ha egy beépülő (Quicktime, Flash, Silverligth stb.) megmakacsolja magát. Ilyenkor jó esélyünk van arra, hogy a böngészőt ne rántsák magukkal.

Mindent egybevetve jól sikerült a Firefox 4 is, aki eddig kedvelte, valószínűleg az új verzióval is gyorsan megbarátkozik, ha mégsem, akkor viszont semmi gond, hatalmas a választék, és nagyjából mindegyik böngésző ugyanazokat az alapszolgáltatásokat nyújtja már, csak más köntösben és esetleg más sebességgel (ami viszont attól is függ, mit szoktunk leginkább nézegetni az interneten). Szóval a döntés a felhasználóké!

Aki még nem töltötte le az új verziót, itt megteheti, illetve ha az oldal által felajánlott változat nem megfelelő, akkor itt válogathat a Firefox 4 kiadásai közül (rendszer és nyelv szerint).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár