szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Természetesen minden színvonalasabb technikai magazin bemutatta a Microsoft legújabb böngészőjét már a tesztidőszak...

Természetesen minden színvonalasabb technikai magazin bemutatta a Microsoft legújabb böngészőjét már a tesztidőszak alatt és az éles megjelenés után is, de a legtöbb helyen - természetes módon - a hozzáértők válaszait ismerhettük meg. Márpedig sokan nem nagyon értik, hogy miért érdemes váltani, mit jelentenek az újítások a hétköznapi felhasználó számára. Nekik próbálunk most segíteni, annyira "kezdő" módon, amennyire ez csak lehetséges.

Ha rákeresünk az Internet Explorer 8-as böngésző tesztjeire az interneten, akkor viszonylag gyorsan meggyőződhetünk róla, hogy az egyik legpocsékabbnak tartott termékről van szó. Microsoft ide vagy oda, lassú, gyakran lefagyó és rapszódikusan működő böngészőről van szó (ezt sajnos tapasztalatból is megerősíthetjük), nem csoda, hogy itt volt az ideje a fejlesztéseknek. Nem is magyarázzuk a részleteket, a lényeg az, hogy a 9-es verziót mindenképpen érdemes telepíteni, mert néhány napos használata alatt bizonyította, hogy tényleg gyorsabb és megbízhatóbb, mint elődje. Ezt persze maga a gyártó is igyekszik reklámozni, pontokba is szedte - közérthetően - az új IE előnyeit.

Az ilyen frissítésnél nem kell aggódni, a rendszer magától elvégez mindent, és a telepítés után az Explorer újraindul egy saját képernyővel, ahol magyar nyelven ismerhetjük meg az újdonságokat. Ami először szembetűnik az embernek, az teljesen lecsupaszított dizájn, ami elsőre nekünk nagyon zavaró volt. Az ablakos előnézetből egy rusnya lapra tett lista lett, ahol a böngésző maga válogatja össze a számunkra érdekes lapokat; a felső sor parancsai eltűntek (persze előhozhatóak), csak egy "Vissza" és egy "Előre" parancs kapott helyet a bal oldalon; a jobb szélen pedig mindössze három ikon maradt (kezdőlap, kedvencek, beállítások). Ez olyan Chrome-szerű, értjük mi, de egy nem gyakorlott embernek viszont nem előnyös, percekig tartott, mire minden részletre sikerült rájönnie azoknak a korábbi Internet Explorer verziókat használó kollégáknak, akik nem mozognak otthonosan a böngészők kezelésében (több emberrel is próbát tettünk, és nem a szellemi képességekkel volt a gond, pusztán arra voltunk kíváncsiak, hogy leírás nélkül mennyire érthetőek az újítások).

A Life&Style oldala az új böngészőben

Az Internet Explorer 9 szerintünk csúnya, túlságosan kocka, nincs benne semmi élet. Ez persze nem probléma, csak pl. a Chrome sokkal szebb megoldásokat és felhasználói élményt kínál. Viszont még amatőr szemmel is azonnal érezhető néhány változás. Mivel minden gombot eltüntettek, nagyobb lett a „hasznos” terület, a weboldalak pedig sokkal gyorsabban jelentek meg. Ha kezdéskor több lap nyílik meg egyszerre, akkor az IE még mindig döcögős, de egyébként érezhetően gyorsabb lett, és ami a legjobb: nem fagy le az egész soha. Persze most is belefutottunk olyan esetbe, hogy egy weboldal kiakasztotta a rendszert, de korábban ilyenkor az összes lap lefagyott, most viszont a böngésző elkülönítette az adott lapot, és a többit kényelmesen használhattuk tovább. Ezt mi magunk is megtehetjük, ha a felső sorban a fülre kattintunk, és lenyomva tartva az egér gombját lefele húzzuk a nyilat, máris külön oldalra kerül az adott lap, amelyet szabadon bárhova tehetünk az asztalon, külön kezelhetjük a többi oldaltól a böngészőben - mint egy külön alkalmazást.

Az szintén nagyon tetszett, hogy az azonos oldalak külön lapjai a felső sorban saját színkódokat kapnak, így több lap megnyitása esetén könnyen látható, hogy melyek vannak kapcsolatban (pl. amikor egy linkre kattintva új oldal nyílik meg, azt az Explorer színnel is jelöli nekünk). Ami viszont a legjobb, az a fenti URL mező szabad használata: már nem csak weboldalak címét gépelhetjük be ide, hanem keresőszavakat is, amelyeket a Bing, a Yahoo vagy a Google máris értelmez, így nem kell külön oldalt nyitni a keresőoldalaknak, sokkal gyorsabb minden. Egyébként a rendszer ilyenkor az előzményekben is keres, tehát sokkal könnyebb a dolgunk egy véletlenül bezárt oldal esetén is, ráadásul egy új lap megnyitásakor még ilyen parancs is rendelkezésünkre áll, csak hogy biztosra menjenek a szétszórt felhasználókat illetően.

Egy kis szakmai is kell azért: íme a jelenlegi böngészők gyorsasági tesztje

Rengeteg újdonság van még a 9-es verzióban, még a Facebook őrültek is találhatnak kedvükre való lehetőséget, bár a nagy átlag valószínűleg sosem fog ezekkel foglalkozni. Nekünk bőven elég annyi, hogy a Microsoft most tényleg dolgozott valamennyit, és adtak egy gyorsabb és megbízhatóbb böngészőt. Az XP tulajdonosoknak persze ez lényegtelen hír (csak Vista felett indul a buli), de mindenki másnak érdemes váltani. Az már keményebb kérdés, hogy vajon a rivális böngészők használói visszatérnek-e a gyökerekhez az újítások láttán, erre azért nem tennénk a nyakunkat. Egy próbát mindenképpen megér az IE 9, de minden tulajdonságát láttuk már máshol is, ráadásul nem olyan szép, hogy csak azért lehessen szeretni. Viszont már működik, és ez jó hír mindenkinek, aki jelenleg az Internet Explorer 8-assal szenved. Nekik kötelező a frissítés, egyébként a hozzá nem értő, de elégedett internetezők tábora nyugodtan kattinthat tovább, nincs itt semmi látnivaló.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

A momentumos Soproni Tamás nyert Terézvárosban

A momentumos Soproni Tamás nyert Terézvárosban

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet