szerző:
Hajdók Dávid

A könnyen hordozható, elsősorban internetezésre alkalmas eszközök piaca átalakulni látszik: korábban a netbook volt a sláger, most az új trónkövetelő a tablet.

A történet 2005-re nyúlik vissza: Nicholas Negroponte, a híres bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab nevű egységének vezetője 2005-ben egy tuniszi szakmai rendezvényen még Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkárt is lenyűgözte a 100 dolláros laptop prototípusával. A One Laptop Per Child (OLPC - minden gyereknek egy laptopot) program megálmodója a harmadik világ gyermekeinek felzárkóztatásáról, a leszakadó térségek oktatásának fejlesztéséről szőtt szép álmot, de nem tudta, hogy véletlenül egy olyan üzleti szegmensre hívja fel a számítógépgyártók figyelmét, amelyet eddig azok nem tekintettek vásárlóképesnek.

Az OLPC program

Bár a program nagy reményekkel és neves támogatókkal (AMD, Linux, Google) indult, igen döcögősen haladt. Számos ellenzője is akadt, köztük volt az Intel és a Microsoft is. 2006 elején a történet fordulatot vett, és egy szakmai konferencián már az Intel is mutatott be 100 dolláros laptopkoncepciót, majd csatlakozott az OLPC programhoz is. Ekkor a fejlesztők már 175 dolláros árról beszéltek darabonként, ami csak akkor csökkenhet 100 dollár alá, ha beindul a tömeggyártás.

 

A korábban lebecsült piaci szegmens hirtelen kitágult, a fejlődő országok gyermekei mellett már az ottani tanárok, hivatalnokok és induló vállalkozások is a fókuszba kerültek. Afrika, Dél-Amerika és Ázsia elmaradott régióinak sok millió potenciális vásárlója hirtelen kedvező megvilágításba helyezte az olcsó laptopok ügyét a legnagyobbak számára is. Aztán kiderült, hogy még a 200 dolláros ár is alig lesz tartható, ugyanakkor még több gyártó jelezte, hogy gőzerővel dolgozik a saját olcsó laptopján.

 

A „100 dolláros laptop”

Asus Eee PC

A koreai gyártó 2007-ben mutatta be az első Eee PC modelljeit, amivel gyakorlatilag megvalósította a saját „100 dolláros laptop” koncepcióját, ám a gépet persze soha nem lehetett 100 dollárért megvásárolni. Az első Eee PC 7 colos kijelzővel, 2 vagy 4 gigabájtos háttértárolóval és Linux operációs rendszerrel jelent meg – és hatalmas sikert aratott. Még nagyobb lett az érdeklődés, amikor az Intel bejelentette az Atom processzort, amit kifejezetten az olcsó kis gépekbe szánt, az Asus pedig időközben megállapodott a Microsofttal, hogy az Eee PC-kre a szoftvercég 40 dollárért adja a Windows XP licenceket. Ezzel létrejött egy windows-os, használható sebességű, kisméretű, könnyen hordozható számítógép, amin persze még sok javítanivaló volt, hogy igazi tömegtermék legyen.

Robban a netbook

Az igazi sikert az Asusnak és az időközben megjelent számlatan más gyártónak a legalább 9 colos kijelzővel szerelt netbookok hozták meg. A piaci elemzők véleménye eltérő arról, hogy mennyi netbook került forgalomba 2008-ban, mert akkoriban ezt a termékkategóriát nem figyelték külön, de a világszinten értékesített mennyiséget öt- és nyolcmillió darab közé becsülik. A 2010-es eladások pedig még ennél is nagyobb számot mutatnak.

[[ Oldaltörés (Új kihívó a piacon) ]]

Közben persze a készülékek is folyamatosan fejlődtek, annak ellenére, hogy a Microsoft nagyon szigorú feltételekhez kötötte az olcsó XP licencárát (maximum 1 GB memória, Atom processzor stb.). Wi-Fi modul már az első netbookokban is volt, ez biztosította a könnyű internetelérést, de a jobban felszerelt modellekbe akár mobilinternetes modem is került, általában súlyos felárért cserébe. Megszámlálhatatlan féle és fajta netbook jelent meg a piacon, eltérő tulajdonságokkal, képernyőmérettel, grafikus teljesítménnyel és szoftverkörnyezettel.

Acer Aspire One

Új kihívók

Vannak azonban gyártók, amelyek a könnyen hordozható, állandó netkapcsolattal rendelkező készüléket nem a netbookokhoz hasonló eszközben képzelték el. Ilyen az Apple is, amely 2010 elején bemutatta az első tabletjét, az iPadet, és elképesztő sikereket könyvelhetett el. A készülék annyira népszerű volt az USA-ban, hogy a világ más részein hónapokat késtek a szállítmányok, hogy a gyárak bírják az amerikai keresletet. Az Apple lépése és a gyártó körüli rajongás jelentősen megtépázta az addig töretlen népszerűségnek örvendő netbookok piacát.

Apple iPad 2
©

Természetesen az Apple lépését követően más gyártók is elkezdtek táblagépeket építeni. Kézenfekvő megoldásnak tűnt a Google Android operációs rendszerét használni erre a célra, számos gyártó így is tett. Közben megjelent az iPad 2, melynek bemutatóján Steve Jobs Apple-vezér azt mondta, hogy 2011 a tabletek éve lesz.

Magyarországon a legnépszerűbb androidos tablet a Samsung Galaxy Tab

Valószínűleg nem tévedett nagyot: időközben a Google bemutatta az Android 3.0 verzióját, kifejezetten táblagépekre, és Windows operációs rendszerrel is érkeznek hamarosan lapos készülékek.

Egyelőre döntetlen

Bár kétségtelen, hogy a netbookok piaca fogja leginkább megsínyleni a tabletek népszerűségét, a két termékkategória között a mérkőzés állása most leginkább a döntetlenhez közelít. Tartalomfogyasztásra, szórakozásra, olvasásra kényelmesebben használhatóak a csak értintőképernyővel rendelkező táblagépek, amint hosszabb szöveget kell gépelni, azonnal behozhatatlan előnyt jelent a netbookok billentyűzete. Az értékesítési adatok majd megmutatják, hogy a felhasználóknak mire van jobban szükségük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Íme az Apple iPad 2: reszkess, Android!

Magyar idő szerint este hét órakor tartották az Apple rendezvényét Kaliforniában, amelyen bemutatták a nagysikerű tablet második generációját.

MTI Tech

A Kinect jobban fogy az iPadnél is

Már több mint 10 millió darabot értékesítettek a Microsoft 3D játékkonzoljához készült mozgásérzékelős vezérlőből, így a tavaly novemberben bemutatott Kinect még az iPadnél, vagy az iPhone-nál is jobban fogy.

hvg.hu Tech

Töretlen az Apple iPad 2 sikere

Az iPad 2 biztosítja az Apple vezető helyét a táblagépek piacán, a potenciális vetélytársak, mint pl. a Motorola Xoom, vagy a RIM Playbook megjelenése sem fenyegeti az Apple pozícióját.

hvg.hu Napi merítés

A Yahoo! a tabletek felé nyit

A Médiablog szerkesztője a legfrissebb bejegyzésében arról számol be, hogy a Yahoo! a táblagépeken próbálja meg kamatoztatni ismertségét és szakértelmét.

hvg.hu Tech

Tarolt a Google Androidja a barcelonai mobilkongresszuson

Bár sokan arra számítottak, hogy a Microsoft és a Nokia együttműködésének árnyékában zajlik majd az idei Mobile World Congress (MWC) szakvásár, ehelyett azonban a Google Android operációs rendszere állt a figyelem középpontjában. Az Apple pedig úgy is képes volt díjakat nyerni, hogy nem vett részt a kiállításon.

hvg.hu Tech

Digitális HVG: mostantól minden héten

E héten már letölthető a HVG hetilap legfrissebb, március 5-ei számának iPad-változata, amelyhez az olvasók 1,59 eurós lapszámonkénti áron juthatnak hozzá.

MTI Sport

iPad-használatért 1000 eurós büntetés a Stuttgartnál

Szokatlan módszert választottak a Hajnal Tamást is foglalkoztató VfB Stuttgart labdarúgói, hogy rendet tegyenek soraikban: ők maguk kérték a vezetőket a fegyelmezetlenségekért járó bírságok összegének megemelésére.

hvg.hu Tech

iPad 2 hibalista: ami a második generációból kimaradt

Bejelentésének estéjén már beszámoltunk az Apple iPad 2 legfontosabb tulajdonságairól. Ezúttal azokat a szolgáltatásokat szedjük össze, amelyek kimaradtak az Apple második generációs táblagépéből.

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

2020-ban indítják útjára a hajót, amely önmagát navigálva kel át az Atlanti-óceánon

2020-ban indítják útjára a hajót, amely önmagát navigálva kel át az Atlanti-óceánon