szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A valóban egyedülálló kerékpár az EADS (European Aeronautic Defence and Space group) terméke, és az Airbike névre...

A valóban egyedülálló kerékpár az EADS (European Aeronautic Defence and Space group) terméke, és az Airbike névre hallgat. Egészen erős nejlonból készült (ami helyettesítheti az acélt és az alumíniumot), és valójában egy 3D-s nyomtató terméke. A „gyártás” első lépéseként CAD program segítségével megtervezték a kerékpárt, majd a számítógéppel készített rajzot a 3D-s nyomtatóba küldték. A nyomtatóban porított nejlon található, ezt adagolja a nyomtató, s ezt olvasztják meg lézersugár segítségével, rétegről rétegre felépítve – a tervrajz alapján – a kerékpárt.

Nyomtatták, de működik

A forradalmian új gyártástechnológia neve Additive Layer Manufacturing (ALM), és a segítségével a legkülönfélébb termékek nyomtathatók, akár finom fémporból (pl. titán, alumínium) is.

Minthogy az Airbike nem tömeggyártásban készül, a tervrajz (és így a végeredmény) akár a megrendelő kedve szerint módosítható, valóban egyedi példányok készülhetnek, tulajdonképpen pluszköltség nélkül.

További előny, hogy egy ilyesfajta kerékpárhoz jóval kevesebb anyag szükséges, és ennek megfelelően kevesebb hulladék termelődik. Természetesen nem csak kerékpárok készíthetők, a számítógépnek és a lézersugárnak ugyanis mindegy, milyen forma kerül ki végül a nyomtatóból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!