szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sokan azért ódzkodnak az USB kulcsok rendszeres használatától, mert félnek a vírusfertőzéstől, és nem is alaptalanul.

Sokan azért ódzkodnak az USB kulcsok rendszeres használatától, mert félnek a vírusfertőzéstől, és nem is alaptalanul. Ahogy régen a flopilemezen (is) terjedtek a vírusok, ma az USB kulcsokat sem kímélik. Nem lehetünk tehát biztosak abban, hogy amikor egy ismeretlen gépbe helyezzük USB meghajtónkat, nem kerül rá valami, például egy olyan vírus, amelyik átírja a tároló Autorun.inf fájlját (ezt az állományt ellenőrzi a Windows, hogy tudja, milyen műveletet kell majd elvégeznie).
Persze annak a vírusnak valahogy rá kell kerülnie a pendrive-ra, így ha valaki félti hordozható meghajtóját, érdemes időnként „írásvédetté” tenni. Erre ad egyszerű, könnyen kezelhető megoldást egy kis, mindössze 11 KB-os utility, az USB Write Protect (letölthető innen, ami nemcsak az írást akadályozza meg (ideiglenesen), hanem a véletlen törlés ellen is véd.

Egyszerű felület, egyszerű védelem

A tömörített állományt (.zip) letöltés után csomagoljuk ki, majd egyszerűen kattintsunk az exe állományra. Máris feltűnik egy kis ablak, és tulajdonképpen ennyi az egész.
Mielőtt azonban használni kezdenénk a programot, távolítsuk el, majd helyezzük vissza a pendrive-ot. Jelöljük be az Enable Write Protect (Írásvédelem engedélyezése) opciót, majd kattintsunk az Apply (Alkalmaz) gombra. Ettől a pillanattól kezdve nem tudunk új mappát készíteni, vagy akár bármit is felírni a pendrive-ra, azonnal üzenetet kapunk, hogy távolítsuk el a védelmet. Ráadásul ha a jobb gombbal a Windows Intézőben a pendrive ikonjára kattintunk, a helyi menüből hiányozni fog a törlés opció.
Minthogy ez a kis utility akár a szóban forgó flash drive-ra is felmásolható, valójában mindig magunkkal vihetjük a védelmet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!