szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Kilövése napján, 1961. március 25-én tért vissza az űrből Zvezdocska, a szovjet űrkutya.

Gagarin történelmi űrrepülése előtt néhány nappal, Zvezdocska, a szovjet űrkutya egynapos űrutazást tett. 1961. március 25-én a kutya sikeres visszatérése volt az egyik utolsó nyilvános próba az első emberi űrutazás előtt.

Zvezdocska repülésének az volt a jelentősége, hogy ez volt a harmadik olyan eset, hogy egy fellőtt szovjet űreszköz földi leszállóegysége épségben tért vissza, és a kutya is jó állapotban bírta ki az utat. (Évekkel korábban Lajka kutya ugyanis elpusztult a fellőtt szputnyikkal együtt.)

Mindazonáltal Zvezdocska előtt is volt már néhány állat, amely sikeresen tett űrutazást. Az egyik korábban fellőtt kutyának 1961-re már egészséges kicsinyei is születtek a Földön.

Zvezdocska sikeres útja után vállalkoztak a szovjet tudósok arra, hogy Gagarin is útnak induljon 1961-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegő Iván Miklós Tech

Idén lesz 50 éves – mi történt a születésekor?

Ötven évvel ezelőtt, 1961-ben született hat ismert személyiség. Mementó-sorozatunk e rendhagyó részében megnéztük, mi történt többek között Gyurcsány Ferenc, Lagzi Lajcsi, a néhai Diana hercegné és Barack Obama születésekor a világban, illetve Magyarországon a korabeli sajtó szerint. Mindennek kapcsán egy világhírű író és egy fontos magyar politikus halálát is felidézzük.