szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Internetezés közben, ha mindenre hajlamosak vagyunk kattintani, és odafigyelés nélkül telepíteni bármit, könnyen...

Internetezés közben, ha mindenre hajlamosak vagyunk kattintani, és odafigyelés nélkül telepíteni bármit, könnyen előfordulhat, hogy a gépen megtelepszik néhány kéretlen alkalmazás is. A reklámprogramok, képprogramok, malware-ek, trójaiak, tárcsázók, billentyűzet-figyelők, rootkitek és további borzalmak ellen érdemes megfelelő biztonsági szoftverekkel védekezni. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor kénytelenek leszünk utólag rendet tenni, már ha még lesz erre alkalmunk.

Ez nem örömteli látvány (hamis antivírus munkában)

Ha a fertőzött rendszer már menthetetlennek tűnik - nem indulnak el programok, nem tudunk megnyitni dokumentumokat, nincs internet stb. -, érdemes megpróbálni bevetni a SUPERAntiSpyware nevű kis alkalmazást. Van ugyanis belőle egy telepítés nélkül használható, portable verzió is, amelyet letöltve és egy USB-s pendrájvra másolva jó esélyünk van arra, hogy megszabadítsuk gépünket a digitális kártevőktől. Ha nincs internet-elérésünk sem már, akkor a beavatkozásra szánt pendrájvra egy ismerős gépén töltsük le a programot. Elég felmásolni az eszközre a .COM kiterjesztésű fájlt, és később a saját gépünkbe csatlakoztatva a meghajtót, elindítani azt.

Egyszerű felület, ráadásul magyarul is

A letöltött fájl neve biztonsági okokból változó, és a .COM kiterjesztés is ennek köszönhető, mivel az EXE fájlok futtatását előszeretettel tiltják le például az ál-antivírusok.
Ha szerencsénk van, a SUPERAntiSpyware így képes elindulni, és mivel a letöltött hordozható változat a friss definíciós fájlt tartalmazza, jó esélyünk van arra, hogy a legújabb borzalmakat is képes eltávolítani a gépről (ha sokkal korábban töltöttük le, akkor viszont érdemes a vizsgálat előtt a Frissítés-keresés gombra kattintani a friss adatbázis letöltéséhez, már persze ha van éppen internetünk).
Indításkor akár a magyar nyelvet is kiválaszthatjuk, így a felület használata még nyelvtudás hiányában is egyszerű: a PC átvizsgálása gombra kattintva a megjelenő lapon válasszuk a Teljes vizsgálat opciót, majd a Tovább gombra kattintva hagyjuk a szoftvert dolgozni (géptől függően ez akár órákig is tarthat).

Megúsztuk néhány sütivel...

Ha minden jól megy, a program likvidálja a nem kívánatos kártevőket a gépünkről (fontos, hogy NEM teszi ezeket karanténba, hanem töröl). Ha ezután visszakapjuk az irányítást, egy vírusirtóval még érdemes azért újra átnézni mindent.
A SUPERAntiSpyware-ből van ingyenes (Free Edition) változat, ez a fentiek elvégzésére - vagyis az utólagos javításokhoz - tökéletesen használható. Aki állandó védelemre vágyik, annak viszont meg kell vásárolnia a Pro verziót, amely képes valósidejű ellenőrzésekre is, így megelőzve a problémákat.

Ha nincs szerencsénk, és már a SUPERAntiSpyware-t sem tudtuk elindítani, akkor a gépünket valószínűleg már csak egy külön CD-ről bootolt rendszerről állíthatjuk helyre. Ehhez adtunk anno tanácsot itt, illetve itt, illetve mutattunk a SUPERAntiSpyware-hez hasonló alkalmazásokat itt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Hamis antivírusok: mire figyeljünk?

Ennél kicsit rosszabb lehet az a szituáció, amikor már kialakult egyfajta alapkép, és ettől valaki úgy érzi, megy ez...

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten