szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze valójában az már szinte mindegy, hogy az anyag megnyitásához a Flash plug-int, vagy éppen az Adobe Readert kell...

Persze valójában az már szinte mindegy, hogy az anyag megnyitásához a Flash plug-int, vagy éppen az Adobe Readert kell a felhasználóknak a gépre telepíteni, és akad olyan böngésző, amelyik mindkét formátummal elbánik alapból (Chrome), ám ha valamiért mégis át kellene alakítanunk egy PDF dokumentumot Flash formátumra, a pdf2swf nevű kis windowsos alkalmazás ezt pillanatok alatt megoldja. A program az SWFTools csomag része, így azt kell letöltenünk és adminisztrátorként telepítenünk. Megtalálni könnyű lesz, mert a csomagból ez az egyetlen szoftver, amelynek ikont hoz létre a telepítő, a többi ugyanis parancssori alkalmazás (tudunk velük SWF fájlokat kombinálni, JPG képeket SWF formátumba konvertálni, WAV fájlból SWF fájlt kreálni stb.). Szóval elég sokoldalú gyűjtemény.

Nincs túlbonyolítva a felület

De mi most csak PDF dokumentumokat szeretnénk átalakítani, szóval indítsuk el a pdf2swf programot. A használata gyerekjáték: rádobjuk az ablakra a konvertálandó PDF állományt, és a File/Save SWF menüpontban kiválasztjuk, hogy minden oldalt vagy csak a kiválasztottakat szeretnénk-e konvertálni. Ennyi! Az eredmény egy SWF és egy HTML fájl, s ha ez utóbbira kattintunk, a böngészőnkben máris láthatjuk a saját Flash alapú olvasóval ellátott anyagot.

Több Flash sablon közül választhatunk

A Flash felület egyébként állítható, az Edit/Options menüpontban több különböző téma közül választhatunk. Egyik sem különösebben látványos, de jól használhatók, és arra tökéletesek, hogy az anyagainkat így tegyük közzé a weben.

Az átalakított dokumenum, Flash formátumban

Ingyen nem is olyan rossz megoldás!

Ha valaki látványosabb végeredményre vágyik, annak érdemes próbára tennie a korábbi cikkünkben részletesen bemutatott Codebox szolgáltatást, amely szintén ingyenes, viszont még telepíteni sem kell, tetszőleges böngészőben használható. Ezzel a feltöltött PDF fájlból látványos lapozható(!) Flash anyagot készíthetünk, így akár virtuális online magazinok létrehozására is kiváló (az átalakított fájlok letölthetők, így bármilyen tárhelyen közzétehetjük azokat). Egyébként a Codebox is többek között az SWFTools-on alapul.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!