szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ettől eltekintve azonban a C64, ha nem is „szupergép”, de a korát megelőző, és a számítógépes szubkultúrában igen...

 Ettől eltekintve azonban a C64, ha nem is „szupergép”, de a korát megelőző, és a számítógépes szubkultúrában igen mély nyomokat hagyó gépecske volt. Ha esetleg nem ismernénk a gépet, akkor ebben a körképünkben mindent leírtunk már – koncentráljunk most a jövőre!

A fénykorában elért hihetetlen sikerek után a Commodore márkanév igen nehéz sorsra jutott. Idén azonban megtörtént a „csoda”, amelyre a C64 rajongók évtizedek óta vártak. Az eredeti Commodore jogutódja, a Commodore USA megszerezte az eredeti Commodore gépek licencét, beleértve a legendást C64 összes jogát is. Ebbe beletartozik a márkanév, az eredeti és a később fejlesztett hardverek, és persze az utángyártás, illetve az új, fejlesztett gépek kiadása, ugyanazon a néven.

A koncepcióképek (eredeti változatban a Commodore USA weboldalán láthatók) tanulsága szerint a gép kinézete semmit sem változott, és ez így van rendjén! Ami viszont változik, az a hardver: az új C64 teljesen PC-kompatibilis (és visszamenőleg C64-kompatibilis) lesz, sőt még a billentyűzeten is a híres „csirke” logót láthatjuk a Windows jel helyett. (Maga a gomb persze ugyanúgy Windows gomb, mint a szabványos billentyűzeteken).

Ennek ellenére nem kell megijedni: a gép operációs rendszere nem Windows lesz, hanem egy speciális Linux disztribúció. A Windows másodlagos rendszernek pakolható majd rá, akárcsak egy Mac esetében. Sőt, bármikor elindíthatjuk eredeti C64-módban is, erről egy beépített emulátor gondoskodik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

techline.hu Tech

Retró játékok modern PC-n?

Ezeket a játékokat természetesen csak az idősebb netezők és játékosok tudják maradéktalanul élvezni, főleg a...

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Rasszista rajzok miatt nem adnak ki többet hat Dr. Seuss-könyvet

Rasszista rajzok miatt nem adnak ki többet hat Dr. Seuss-könyvet