szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy parányi repülő rovar 300 millió éve nyomot hagyott a mai Massachusetts szövetségi állam délkeleti részén - a szenzációnak számító lenyomatot amerikai kutatók most megtalálták. Richard Knecht, a Tufts Egyetem kutatója és kollégái az amerikai tudományos akadémia folyóiratában tették közzé felfedezésüket.

A lenyomat a késő karbon korból származik, amely mintegy 318 millió éve kezdődött és 299 millió éve fejeződött be. Mivel mindössze lenyomat állt a kutatók rendelkezésére, és nem egy kövület, a rovar faját nem tudták meghatározni, annyi azonban valószínűsíthető, hogy a kérészek egyik őséről van szó. A paleontológusok elmondása szerint az egész test lenyomatából származó rovarnyomok rendkívül ritkák, és túlnyomó többségük talajhoz kötött életmódú rovarhoz köthető. A 3,6 centis repülő rovar iszapos agyagban hagyott lenyomata tehát igazán szerencsés leletnek számít. 

Legélesebben a rovar tori része látszódik három pár lábával. A kövön hagyott lenyomat szerint a rovar először pár millimétert haladt a csuszamlós felületen, mielőtt a legmélyebb lenyomatot hátrahagyta. Odavezető lábnyomok azonban nem látszódnak, tehát bizonyosra vehető, hogy a levegőből érkezett, és repülő rovarról van szó - írták a tudósok cikkükben, amelyet a Der Spiegel című német lap internetes kiadása ismertetett

Arra, hogy a kérészek elődje lehetett, a rovar testfelépítéséből és testtartásából következtettek a kutatók. Landoláskor például a kérészek sok más rovarral ellentétben lenyomják testüket, fejüket és szárnyaikat ugyanakkor a magasba emelik - ez magyarázatot adhat az utóbbiak hiányára a lenyomatban. 

A rovarok voltak az első élőlények, amelyek kifejlesztették a repülés képességét, a gerinceseket mintegy 90 millió évvel megelőzve. A korai repülő rovarok kövületei azonban ritkaságszámba mennek. A késő karbonban valószínűleg már számos különböző repülő rovarfaj létezett, erre elsősorban egyes megkövült szárnyak utalnak. A most leírt lenyomat azonban első ízben nyújt képet testfelépítésükről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Csak most nevezték ki az Intel új főnökét, de máris beleállt az Apple-be

Csak most nevezték ki az Intel új főnökét, de máris beleállt az Apple-be

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban