szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A blogszférában csak mint „Windows 8-at” emlegetik a cég legújabb operációs rendszerét.

 A blogszférában csak mint „Windows 8-at” emlegetik a cég legújabb operációs rendszerét. A Microsoft szokás szerint a „sem megerősít, sem cáfol” állásponton van, de jó, ha tudjuk: még maga a Windows 8 elnevezés sem hivatalos.

A találgatás és elemzés már tavaly nyáron elindult: a folyamatot egy kiszivárgott Microsoft-prezentáció indította el: egy hardvergyártóknak szánt előadáson mutatott be néhány slide-ot a Microsoft, és ez a fájl került ki a netre. A slideshow képei először a Windowsette nevű, olasz nyelvű blogon tűntek fel, majd később átvette a „Microsoft Journal” nevű Windows Live Spaces blog is. Ez utóbbiról pár nap alatt el is tűnt. Már maga a bemutató is érdekes találgatásokra adott azonban okot, annak ellenére, hogy csak néhány kép szivárgott ki.

A kiszivárgott prezentáció egyik oldala

Az egyik legtöbb találgatást elindító prezentációkép az volt, amelynek a hangzatos „How Apple Does It: A Virtuous Cycle" címet adta a bemutatót készítő Microsoft csapat. A legtöbb blogger és elemző ezzel az információval érvel, amikor arra tippel, hogy a következő Windows felülete bizony még inkább „Apple” irányba halad majd (a Windows 7 néhány elemén is érezhető ez).

Jóval több elemmel rendelkező fájl-menü - Ribbon sajátosság

Szerény véleményünk szerint ez nem baj, sőt! Ami jó, az jó… Szívesen látjuk, látnánk viszont a Windowsban is azokat az OSX elemeket, amelyek már évek óta bizonyítottak és szuperül működnek. Mindez persze csak kozmetika, illetve UI (user interface, azaz felhasználói felület) – az OSX Unix-alapú fájlrendszerének átvételére semmi esély; márpedig a legtöbb galibát ez okozza a Windows életében. A bemutató másik felében érdekes módon az arcfelismerő funkciókra és azok integrálására koncentrál a Microsoft. Ezekből is a legérdekesebb a képen is látható elképzelés, miszerint a Windows és a webkamera „megismeri” a gép elő leülő felhasználót, és automatikusan belépteti a rendszerbe.

Automata bejelentkezés webkamerával?

A kiszivárgott slideshow persze már „tavalyi hó”, a találgatás azonban újult erővel kapott virtuális szárnyakra a héten, mikor a WithinWindows elkezdte boncolgatni a jövőbeni Windows 8 funkcióit, finoman elhelyezett utalásokkal különböző „bennfentes információkra”.

A WithinWindows és a legtöbb blogger szerint is a Win 8 legszembetűnőbb tulajdonsága az lesz, hogy immár mindenütt megjelenik az ún. „ribbon” felhasználói felület. Ez a Windows 7-ből már ismerős lehet: a lényege, hogy a menük és funkciók nem legördülő menükben vannak „elrejtve”, hanem minden a szoftver felületére van építve, és egy kattintással elérhető (tulajdonképpen gombok a többmélységű menük helyett).

Ribbon UI a sajátgépben - az ikonok még csak helykitöltők

A Ribbon először az Office 2007-ben jelent meg, majd a Win7 megjelenésével együtt bekerült a WordPad és a Paint szoftverekbe is. A Ribbon egy átszerkesztett változata pedig az Office 2011-be is bekerült, pár héttel ezelőtt (2011. március). A legtöbb elemző szerint, Redmon így teszteli a felhasználók reakcióit a Ribonnal kapcsolatban. Részünkről szeretjük, sokkal egyszerűbb és kezelhetőbb, ráadásul kinézetre is ízlésesebb, mint a hagyományos, „mindent a felső menükbe pakolunk” megközelítés.

További Ribbon gombok és menük...

A blogokon keringő kiszivárgott képernyőképeken jól felismerhető a Ribbonra épülő új sajátgép és az Internet Explorer/intéző új, Ribbon felülete is. A nagy narancssárga ikonokon látható, hogy csak placeholderek, azaz átmenetileg vannak ott, amíg el nem készülnek a végleges ikonok. Ebből is sejthető, hogy jó darabig még bizonyosan nem telepítjük otthon a Windows 8-at.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan