szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A nyolc év fejlesztői munka eredményeképpen létrejött egyedülálló találmány olyan kézzelfogható termékké vált, amely...

A nyolc év fejlesztői munka eredményeképpen létrejött egyedülálló találmány olyan kézzelfogható termékké vált, amely eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben látott megjelenítést tesz lehetővé az egyetemek, kórházak és szakrendelők számára itthon és világszerte.
A világon teljesen egyedülálló magyar fejlesztésű program az eddigi kétdimenziós, rajzolt anatómiai atlaszok helyett egy merőben más, műtéti helyzetet szimuláló élményt nyújt a felhasználóknak, nagymértékben megkönnyítve ezzel a tanulási, képzési folyamatokat.

A fotografikus képrekonstrukción alapuló rendszer nem csak térhatást biztosít, hanem az elforgatási lehetőség révén bármely szögből tanulmányozhatóvá válik a test minden apró részlete. A szoftverhez tartozó szerkesztő program segítségével pedig maguk rendezhetik el a tanulási folyamatukhoz kapcsolódó képeket, információkat. A most piacra került termék az emberi fej és a nyak anatómiáját mutatja be korszakalkotó technikai megoldások révén, egyedülálló precizitással és soha nem látott részletgazdagsággal. A többi testrészt bemutató anyagokat folyamatosan készíti el a 4D Anatomy.

Magyar viszonylatban a bonctermi oktatás korlátozottsága miatt óriási segítséget jelent ez a valós emberi szöveteket bemutató DVD, hiszen a medikusoknak jelenleg hetente csupán néhány órában nyílik lehetőségük arra, hogy az anatómiai atlaszban látottakat összehasonlíthassák a valósággal.  Ahogy dr. Kutor László PhD, a találmány kifejlesztője elmondta: „Az általunk kifejlesztett technika alapját egy, a rétegeket egyenként lefényképező scanner adja, amely a szöveteket minden oldalról és szögből dokumentálja, majd az így kapott nyersanyagot egy szoftver segítségével a dvd-n megtalálható virtuális valósággá formálja át. A termék segítségével jószerivel a kezünkbe vehetjük és forgathatjuk a lefotózott testrészeket.”
 „Az utóbbi időben megnőtt az igény az olyan számítógépes programok iránt, amelyek a lehető legvalószerűbb képet nyújtják a nehezen hozzáférhető anatómiai területekhez. A fejlesztésben éppen ezért helyeztük a hangsúlyt elsősorban az egyik legösszetettebb fej-nyak részre, hogy mindenki számára megkönnyíthessük ennek a rendkívül komplex testrésznek a megismerését. Ennek a programnak a segítségével mindez megvalósítható, és nem mellesleg az eddigi igazi holttestből vett szövetminták kapcsán felmerülő jogi és kegyeleti problémák is elhárulnak” – mondta el dr. Balogh Attila, a 4D Anatomy egyik tulajdonosa, a termék kifejlesztésének vezetője.

A szoftver nem csupán a medikusok, hanem a végzett orvosok körében is népszerű és hasznos lehet, ezen túl komoly hozzáadott értékét képvisel számos más a biológiához és emberi testhez kapcsolódó területen is. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága