szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A hírek szerelmesei minden bizonnyal nemcsak az otthoni és irodai gépen bújják az internetet a friss információkért...

A hírek szerelmesei minden bizonnyal nemcsak az otthoni és irodai gépen bújják az internetet a friss információkért, cikkekért, hanem útközben, a buszon, a vonaton vagy éppen elheveredve az ágyon is. Híreket olvasni pedig sokféleképpen lehet mobil eszközökön is. Az iPad viszonylag nagy kijelzője például remekül használható arra, hogy akár mobil böngészőkben nézegessük a híroldalakat, szinte teljes pompájukban (iOS alatt leszámítva mondjuk a Flash funkciókat). Az iPhone-on már kevésbé praktikus eredeti weblapokat olvasni, bár a legtöbb híroldal azért mára már rendelkezik mobilra optimalizált felülettel, és többnyire automatikusan ezek jelennek meg, ha mobil böngészőről nézzük ezeket. Mégis, ha nemcsak két-három, hanem jóval több oldal anyagait szoktuk olvasni, akad egy sokkal kényelmesebb megoldás, mint mindig felkeresni az adott oldalakat: ez pedig az RSS feedek használata.
A dolog fele annyira sem bonyolult, mint amilyennek hangzik, szinte mindegyik oldalnak van ugyan RSS feedje, így nekünk csak egy RSS olvasó alkalmazásra van szükségünk hozzá, hogy ezt elérjük és olvashassuk. Az így becsordogáló hírfolyamot pedig aztán a legkülönfélébb módokon tálalhatja nekünk a mobilunk, a választott megoldástól függően. Összegyűjtöttük a szerintünk legjobb öt megoldást az iOS alapú készülékekhez. Sorrendet direkt nem állítottunk fel, hiszen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik a számára leginkább megfelelő megoldás ezek közül.

Google Reader (iPhone és iPad)
A Google Reeder egy online hírolvasó, amelyben szépen összegyűjthetjük a minket érdeklő oldalak RSS feedjeit (általában nem is kell vadásznunk ezek után, elég, ha megadjuk a Google Readernek az eredeti oldal linkjét, a hírgyűjtő pedig beazonosítja a megfelelő feedet helyettünk). A hírcsatornákat mappákba rendezhetjük, tetszőleges szempontok szerint, így később könnyen kiigazodhatunk közöttük. A szolgáltatást mobil böngészőkhöz is optimalizálták, így a gyűjteményünket szinte bármilyen készülékről elérhetjük, telepítés nélkül. És persze mindez ingyen van!
A Google Readerrel egyébként érdemes mindenképpen megismerkedni, mert szinte minden modern hírolvasó szoftver képes átvenni belőle a hírfolyamokat, így később elegendő bejelentkezni ezekben az alkalmazásokban a Google Reader elérésünkkel (ami ugyebár egyezik a Gmail fiókunkkal), nem kell a kedvenc feedjeinket mindig egyesével megadni.
Ára: ingyenes

Flipboard (iPad)
A Flipboard csak az iPadre érhető el, azon viszont szinte kihagyhatatlan. Az egyszerű feedekből látványos, kényelmesen olvasható e-magazint készít. Ha nem egyesével akarjuk megadni neki a forrásokat, akkor itt is beléphetünk Google Reader fiókunkkal, és máris lapozgathatjuk a friss híreket, cikkeket. De Twitter- és Facebook-üzeneteinket vagy éppen Flickr-fotókat is elérhetünk vele.

Van mód az olvasott anyagok megosztására is, levélben, Twitteren stb. Nagyon látványos, egyszerűen élménnyé teszi a hírek olvasását. A teljes cikkeket a beépített böngészőben is elolvashatjuk, de a feedek tartalmát optimalizálva tálalja a program.
Ára: ingyenes

Pulse (iPad és iPhone)
A Pulse szintén sajátos felületen teszi elérhetővé a híreket. Forrásként itt is a Facebook-, a Twitter-, a Google Reader-fiókunk gyűjteménye, vagy külön megadott RSS feedek szolgálhatnak. A program felülete egyedi, látványos és könnyen áttekinthető. Itt a Flipboarddal ellentétben nem keverednek a források, hanem egyértelműen elkülönítve tallózhatjuk azok tartalmát, kis nézőképekkel (ha a forrás ezt engedi). A feedek szövegét itt is mobilra optimalizálva olvashatjuk, vagy elugorhatunk az eredeti linkre a beépített böngészőben.

Ha a feed nem tartalmazza az teljes szöveget, képeket, videókat, akkor tulajdonképpen az eredeti oldalon tudjuk csak elolvasni a teljes anyagot, ami egyben azt is jelenti, hogy az eredeti tördelést látjuk, adott esetben nem mobilra “hangolva” (ez persze inkább csak az iPhone és az iPod Touch esetében lehet kényelmetlen).
Ára: ingyenes

Reeder (iPad és iPhone)
A Reeder nemes egyszerűséggel a legjobb hírolvasó program iOS-re, ha nem ragaszkodunk annyira a látványos tálaláshoz. Nem mintha a megjelenésével gond lenne, ízléses, átlátható program. De nem utánoz sem e-magazinokat, sem más extra formát, hanem hozza a hagyományos hírolvasók felületét. Funkcióit tekintve viszont mindenen túltesz. A Google Readerből (és csak abból, külön nem adhatunk meg feedet) átvett hírcsatornák olvasatlan anyagait nézhetjük egy listában, vagy akár feedekre lebontva is. Az anyagokat a program automatikusan áttördeli, hogy olvashatóbbak legyenek mobilon, és ha nem volt teljes a feed tartalma, akkor az eredeti tartalom megjelenítésére is képes, akár a beépített böngészőben, akár az eredeti felületen, mobilra optimalizálva a szöveget.

Ezenkívül itt a megosztási lehetőséget tárházát kapjuk. E-mailtől (csak link, vagy teljes cikk), a különféle közösségi szolgáltatásokon át (Facebook, Twitter) a későbbi olvasást lehetővé tévő megoldásokig (ReadItLater, Instapaper stb.) mindenhová küldhetjük az éppen olvasott cikket, hírt. Megjelölhetjük a kedvenceket is, így később azokat bármikor elérjük, egy mozdulattal.

Gyors, egyszerűen használható és átlátható, ráadásul arra is kiválóan használhatjuk, ha később valamit offline akarunk elolvasni, hiszen az Instapaperbe is egy mozdulattal elküldhetjük a kívánt anyagokat.
Ára: 3 dollár (iPhone)/5 dollár (iPad)

Web Feeds
Végül a Web Feeds egy hasonlóan egyszerű, ám ügyes megoldás. A Web Feeds nemcsak a Google Reader gyűjteményt képes feldolgozni, hanem egyesével is megadhatunk neki feedeket.

A felület teljesen az iOS-ben megszokott elemeket használja, nincs semmi látványelem. Cserébe gyors, és van egy extra funkciója, amelyet nem nagyon találunk meg más hasonló programban: a nekünk tetsző cikkeket, híreket nemcsak egyesével küldhetjük tovább e-mailben, hanem összeválogathatjuk, és egyszerre, egy levélben is továbbíthatjuk azokat (cím és link kerül a levélbe minden hírhez).
Ára: 2 dollár (iPhone/iPad)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között