szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Google, nagyon okosan, rájött arra, hogy bármennyi erőforrást és hardvert tuszkol a Maps szolgáltatás mögé...

 A Google, nagyon okosan, rájött arra, hogy bármennyi erőforrást és hardvert tuszkol a Maps szolgáltatás mögé, gyakorlatilag lehetetlen feladatra vállalkoztak. 

Egy régi Steven Wright vicc szerint: „Vettem egy szuper részletes USA térképet… Egy az egyhez méretarányban. Tavaly az egész nyár elment vele, mire összehajtogattam…” Nos, a teljes Google Maps (ha nem is 1:1 arányban) elkészítése is hasonlóan nehéz feladat, így a cég most a netezők segítségét kéri. Fejezzük be együtt a térképeket!

A szoftver, amelynek a segítségével belefolyhatunk a térképkészítésbe, a Mapmaker névre hallgat,  és már 189 országból elérhető (köztük Magyarországról is.) A kezelése roppant egyszerű: csak nagyítsunk rá a térképre alaposan (ellenkező esetben a szerkesztéshez való eszközök nem aktiválódnak), majd egészítsük ki a térképet, ha esetleg „fehér foltokat” (terra incognita – ki hinné, de ilyenek is vannak még a GMapsben is) vagy hiányosságokat, hibákat találunk.

Bár a szolgáltatás nemrég indult, a Google szerint máris többet értek el vele, mint amire önerőből képesek lettek volna. A lelkes netezők jóvoltából például India autózható úthálózata máris felkerült, de Románia úthálózata (város szinten) is majdnem teljesen „készen” van már.

A legérdekesebb azonban, hogy a „Pulze” nevű szolgáltatás segítségével valós időben láthatjuk, a világ mely táján, mely felhasználók dolgoznak éppen a térképen. Csak látogassunk el erre a címre, és máris láthatjuk, ahogy valaki éppen „utakat rajzol” a brazil térképre, vagy tűzoltóságok és parkok helyeit jelölgeti Párizsban. Ha telepítve van a Google Earth plugin, akkor mindezt három dimenzióban, látványos módon láthatjuk, plugin nélkül csak kétdimenziós rétegeken.

A műholdképeknek köszönhetően már eddig is igen részletes volt a Maps, de a műholdkép és a térkép két teljesen külön dolog. A Google mindent megtett, hogy a térképnézet is korrekt és bőséges legyen, sok esetben azonban a megszerezhető térképek nem voltak elég jó minőségűek, esetleg aktuálisak, sőt sok olyan hely van, amiről egyszerűen nincs térkép. Szerencsére a felhasználók ezeket a problémákat könnyedén megoldják: hiszen ki tudná jobban, hol halad a kerékpárút San Tropez-ban, mint aki ott lakik, és nap mint nap látja?

A Google célja, hogy egy-két éven belül az egész világ fel legyen térképezve, ún. „városszintű” mélységben, ami annyit tesz, hogy még a legeldugottabb városkákban található utcák és utacskák (sőt kerékpárutak) is megnézhetők legyenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Szájer József kilépett a Fideszből

Szájer József kilépett a Fideszből