szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az előző havi 8,7 százalékos növekedés után, a napi spam mennyiség 27,43 százalékkal visszaesett.

Az előző havi 8,7 százalékos növekedés után, a napi spam mennyiség 27,43 százalékkal visszaesett. Ez idő alatt a kiberbűnözők kihasználva a japán földrengést, milliónyi spamet, kémprogramot szabadítottak rá a gyanútlan felhasználókra. A márciusi vírusok közül a spamek aránya 74 százalék volt, ez csökkenést jelent a februári 80,65 százalékhoz képest. Az adathalászat terén 22,71 százalékos csökkenés figyelhető meg és a a károkozó programok mértéke is csökkent februárhoz képest.
A károkozó programok által létrehozott adathalászó honlapok száma 41,54 százalékkal csökkent, továbbá a fertőző egyedi URL linkek száma 14 százalékkal, az adathalász IP címmel rendelkező honlapok száma pedig további 41, 54 százalékkal. Az adathalászó fenyegetettségek 13 százalékát a tárhely (webhosting) szolgáltatások tették ki, ez az előző hónaphoz képest 22,31 százalékos visszaesést jelent. A felmérésből továbbá kiderül, hogy jelentős mértékben csökkent a nem angol nyelvű adathalász oldalak száma, ezek közül a legtöbb oldalt a portugál, olasz és spanyol honlapok tették ki.

Lelőtték a világ legnagyobb zombihálózatát
A Symantec már egy korábbi blog bejegyzése szerint, március 16. után jelentősen visszaesett a kéretlen levelek száma. A Rustock lelövése a Microsoft és a kormányzati szervek bevonásával történt. Március 16-án 24,7 százalékkal esett vissza a kéretlen levelek száma az előző naphoz képest, március 17-re pedig ez a szám további 11,9 százalékkal csökkent. Azóta a csökkenés mértéke alábbhagyott.

A japán földrengésre építenek
Az eddigi természeti katasztrófák, mint a délkelet-ázsiai tsunami, a chilei földrengés, a kiberbűnözők számára mind hálás témának bizonyultak, hogy felhasználhassák adathalászatra, kéretlen levelek szétküldésére, vírusok terjesztésére. Ez a tendencia tovább folytatódott a Japánban bekövetkezett földrengéssel.
A látszólag a katasztrófáról készült videó jó példája a bűnözők ravasz eszköztárának.
A felmérésből kiderül, hogy a bűnözők az adathalászat terén is leleményesnek bizonyultak. Létrehoztak egy Vörös Kereszt logóval ellátott honlapot, ahol személyes adataik megadásával adakozhattak a kiberbűnözőknek.

Hamis adománygyűjtés az Új-Zélandi földrengés áldozatainak
Február 22-én hatalmas erejű földrengés rázta meg Új-Zéland, Christchurch városát. A katasztrófában 65 ember vesztette életét és több ezren maradtak fedél nélkül.
A kiberbűnözők szokásukhoz híven ismét előnyt kovácsoltak a tragédiából: kéretlen leveleket küldtek adománygyűjtés céljából, továbbá létrehoztak egy adathalászó honlapot az adományozók részére. A honlapot bécsi szerverek működtették. A Vöröskereszt logójával ellátott honlap részletesen beszámolt a várost pusztító károkról és leírta, hogyan adakozhatnak a „rászorulók” részére. A felhasználók emailen keresztül elismervényt kaptak az átutalt összegről, amelyet elvileg leírhattak az adójukból. Az adakozásra az áldozatok háromféle bankkártyás szolgáltatót is igénybe vehettek.
Az adakozás megkezdése előtt a felhasználóknak meg kellet adniuk bizalmas, személyes adataikat, továbbá lehetőségük volt kiválasztani milyen okból és „hova” történjen az adakozás. Lehetett utalni az  új-zélandi földrengés áldozatainak, „2011 Éves Adakozás” címén, az ausztrál áradások áldozatainak és a „Csendes-óceáni Katasztrófa Megelőző Alapnak”, továbbá az „Éves Általános Adakozási Alapnak”.
Az áldozatoknak meg kellett adniuk email címüket, postai címüket, hitelkártya adataikat, háromjegyű biztonsági kódjukat, a kártya lejárati számot, továbbá a négyjegyű PIN kódot, a jogosítvány számot és a születési adatokat. A bizalmas adatok megadása után a honlap átirányította a felhasználókat a Vörös Kereszt hivatalos honlapjára.

Ne legyen áldozat!
Harold Teasdale, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője az alábbiakat javasolja a kiberbűnözés elkerülésére:
Iratkozzon le azokról a levelező listákról, amelyeket nem akar már elolvasni. Ha feliratkozik egy új listára, alaposan olvassa el, milyet feltételekkel veszi igénybe.
Óvatosan járjon el azokkal a honlapokkal, amelyekhez regisztrálni kell az email címét és sose tegye nyilvánossá személyes email címét.
Rendszeresen törölje a kéretlen leveleket számítógépéről és ne kattintson gyanús linkekre. Inkább írja be a keresett honlapot a böngészőbe, minthogy emailből hívja elő az oldalt.
Bizonyosodjon meg róla, hogy operációs rendszere rendszeresen van frissítve és gondoskodjon a megfelelő védelemről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Daganattal műtötték, mégis egészségesként szerepel az oltási listán egy 60 éves férfi

Daganattal műtötték, mégis egészségesként szerepel az oltási listán egy 60 éves férfi

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Ausztria is beszállhat az orosz koronavírus elleni vakcina gyártásába

Ausztria is beszállhat az orosz koronavírus elleni vakcina gyártásába