szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mint minden lista és toplista, jelen összeállításunk is szubjektív.

 Mint minden lista és toplista, jelen összeállításunk is szubjektív. Egyrészt bizonyára jóval több szokatlan és érdekes oldal van a neten, sőt előfordulhat, hogy ami nekünk különleges, az néhány olvasónak nem érdekes, esetleg már eleve ismeri. A nagy számok törvénye alapján azonban talán mindenki talál a listánkban legalább egy-két olyan oldalt, amire rácsodálkozhat. Lássuk!

1. KeyXL
Kezdjük mindjárt egy hasznos oldallal: a KeyXL egy óriási adatbázis, amely nem tartalmaz mást, csak billentyűzet shortcutokat! Abból viszont elképesztő mennyiségűt: minden szoftverhez, minden operációs rendszerre, kereshető és szűrhető adatbázissal. Kíváncsiak vagyunk, mire jó egy bizonyos kombináció Photoshopban? Esetleg mit művel ugyanez a billentyűzet-kombó az Internet Exporerben?  Mi lehet az OSX-es megfelelője egy jól megszokott Windows shortcutnak? A KeyXL mindenre tudja a választ.

2. Pikaba
A neten mindent megvásárolhatunk – az Ebay, az Amazon vagy a Teszvesz; tele vannak jobbnál jobb dolgokkal. De mi a helyzet, ha valami nagyon speciálisra van szükségünk? Vagy nem óhajtunk órákat böngészni az aukciós oldalakon? Nos, a legegyszerűbb módszer (internet ide vagy oda) még mindig a jó öreg „kérdezzük meg a többieket” alapon működik. Igaz, a kornak megfelelően egy website segítségével. A Pikaba közössége szinte mindenre tudja a választ. Zöld színű, háromszemélyes franciaágy kellene, ami maximum harminc centi magas? Csak kérdezzünk rá, és nemsokára jönnek a tanácsok, javaslatok, sőt előfordulhat, hogy egy konkrét ajánlat is.

3. Videosift
Ez az oldal tulajdonképpen a Digg „videós” változata. A hasonlóság annyira nyilvánvaló, hogy még a navigáció és a felület is erősen a Diggre emlékeztet. Csak itt nem híreket és címeket kapunk, hanem rögtön videókat. Természetesen nemcsak tallózhatunk, hanem a saját videóinkat is ajánlhatjuk.

4. Scribd
A Scribd talán a legismertebb oldal ebben a listában. Ha röviden kellene összefoglalni az oldal lényegét, akkor talán az jellemzi a legjobban, hogy: „olyan mint a Youtube, csak nem videókkal, hanem dokumentumokkal”’.  A Scribd adatbázisában találhatunk könyveket, cikkeket, szkennelt oldalakat innen-onnan, sőt még szórólapokat is. A felhasználók feltöltenek mindenfélét, mi pedig böngészhetünk kedvünkre. Igazi aranybánya, arról nem is beszélve, hogy míg a Youtube-anyagok nagy része a szórakoztatásról és a poénokról szól, a Scribd adatainkat többsége hasznos, de minimum informatív és érdekes. Persze van egy hátránya is: ezek bizony nem videók, itt kőkeményen olvasni kell.

4. RateMyDrawings
Ha szeretünk rajzolni, akkor ebben a közösségben a helyünk! A rajzolás alatt itt a hagyományos (papírra, szénnel, tussal, filctollal, bármivel) és digitális (Photoshop mágusok hajrá) megközelítés is értendő. Az oldalra bárki felpakolhatja a műveit, majd felkérheti a közösséget, hogy osztályozzák a munkásságát. Ha kedvünk van, online is rajzolhatunk, akár többen is egyszerre, sőt ha akarjuk, nézhetjük, hogy mások hogyan és mit rajzolnak éppen. Természetesen oktató jellegű anyagok is vannak szép számmal. Nem annyira felhígult közösség, mint a Deviantart, így kezdőknek is kellemes terep lehet.

5. Urban Dictionary
Előszeretettel hivatkozunk rá írásainkban. Az UD egy igen különleges, a felhasználók által (Wiki-szerűen) szerkesztett szótár, ami megpróbálja az összes létező szleng és internetes „leet” kifejezést összegyűjteni és megmagyarázni. Nem tudjuk, mit jelent a „Googleheimer”? Esetleg halottuk valahol, hogy „Porn Storm” és nem tudjuk mit jelent? Az Urbán-szótár segít!

6. DailyLit
Ennek az oldalnak a segítségével könyveket (természetesen elektronikus könyveket) továbbíthatunk mobilunkra, PDA-nkra vagy egyéb hordozható eszközünkre. Így soha nem lesz gond, ha olvasgatni akarunk utazás vagy várakozás közben. Heti két könyvecske mindenkire ráfér. Automatikus küldés is van, így elég egyszer beállítani.

7. CIA tények
Természetesen tele van a net mindenféle homályos adattal, összeesküvés-elméletekkel és hoaxszak. Kevesesen tudják azonban, hogy a CIA immár több éve nyilvánosan publikálja összegyűjtött adatainak egy részét, a CIA Factbook nevű hivatalos oldalon. A mellékelt képen látható, hogy még ránk is figyelnek, pedig kis ország vagyunk…

8. Newsmap
Ezt az oldalt mindenkinek ajánljuk, aki szeret híreket olvasgatni, de megunta már az ezerszer látott felületeket, RSS dobozokat és oldalstruktúrát. Kezdőlapnak tökéletes!

9. What should I read next?
Mit olvassak legközelebb? Az oldal elnevezése talán már el is árulta milyen szolgáltatást kapunk itt. Ha van olyan online motor, ami képes megtalálni a kedvenc zenéinkhez hasonló számokat, sőt olyan is van, ahová képeket feltöltve hasonló képeket kapunk… akkor miért ne legyen ilyen könyvekre is? Csak írjuk be kedvenc szerzőnket vagy a könyv címét, és máris jönnek a „hasonló” művek és ajánlatok.

 10. Agonybooth
Hogy miért is jó az, ha valaki összegyűjti a világ legrosszabb, legnézhetetlenebb filmjeit, sorozatait és jeleneteit? Nos, nem tudjuk biztosan, de tény, hogy nagyon szórakoztató nézegetni őket. A szórakoztató itt a fájdalmasan ironikus, és az „annyira rossz, hogy már jó” alapokon működik. Ráadásul minden „mű” alaposan ki is van elemezve, így megtudhatjuk mit, miért és hogyan tettek tönkre az alkotók.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását