szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Tekintsünk most el az évek óta zajló (és valószínűleg eldönthetetlen) vitáktól, miszerint a „PC a jobb gép vagy a Mac?

Tekintsünk most el az évek óta zajló (és valószínűleg eldönthetetlen) vitáktól, miszerint a „PC a jobb gép vagy a Mac?”, esetleg hozzáértőbb szinten a „vajon a Windows vagy az OSX a jobb?” – vizsgáljuk meg a kérdést jóval érdekesebb szempontból! Miben különböznek maguk a felhasználók? Lássuk!

2010 utolsó negyedévének számítógép-eladásai a következőképpen alakultak: a felhasználók 89,2%-a használ PC-t, és ezeken különböző Windows-rendszereket, 10,8% pedig Apple és „egyéb” rendszereket (ebben a Linux is benne van – forrás: Canalys). Ennyit a statisztikáról. De lássuk, milyen érdekes eredmények születtek ugyanezen tárgykörben a netezők és a Hunch kérdéseinek jóvoltából!

 

Az első és legfontosabb kérdésre, miszerint „PC-s vagy maces felhasználónak tartod-e magad?” a válaszadók meglepően nagy csoportja (23%) azt nyilatkozta, hogy „egyik sem”. 52% vallotta magát „határozottan PC-s felhasználónak”, 25% pedig bevallottan „maces”.  Ebből is látszik, hogy a közvélekedéssel ellentétben a világ nem PC- és Mac-felhasználókra oszlik, sokan egyik táborba sem sorolják magukat. A felmérés további része őket nem is veszi figyelembe…

A PC-s felhasználók jellemzően a 35-49 éves korosztályból kerülnek ki (kivételek persze vannak), míg az Apple-hívőknek vallók között főleg a 18-34 éves korosztály tagjai képviseltetik magukat. Ennél is érdekesebb adat azonban, hogy míg a PC-t használók 18%-a külvárosban vagy kertvárosban, 21%-a pedig konkrétan vidéken él, addig a Mac-rajongók legtöbbje (52%) nagyvárosban lakik. 

 

A további adatok még meglepőbbek: a PC-s kontrollcsoport tagjainak 71%-a saját stílusát „mindennapinak” (casual) jellemezte, és kedvenc ruhadarabjának a farmert jelölte meg. Maces társaik ennél bonyolultabban közelítették meg a kérdést: 18% saját öltözködési stílusát a „designer/chic/upscale” kategóriákba sorolta, 14% egyenesen „különlegesnek”, esetleg „retrónak” jellemezte saját stílusát.

Ha választani kellene egy Harley és egy robogó között, akkor a PC-sek 69%-a a menő Harley-t választaná egy kis motorozáshoz. A Mac-rajongók 52%-a viszont határozottan a robogót részesítené előnyben. Az Apple gépeit használók között 80%-kal nagyobb arányban találhatunk vegetáriánusokat, mint PC-s társaik között. A Windows-rajongók fele-fele arányban olvasnak (olvasnának) New York Timest és USA Today-t, míg Steve Jobs követői inkább az előbbit: 69% esküszik a NYT-ra. Arra a kérdésre, hogy vajon a South Park vagy a „The Office” című tévésorozat a viccesebb, a PC-sek fele-fele arányban végül is nem tudtak dönteni. Az almások szerint egyértelműen a „The Office” a legviccesebb.

A televízióban a PC-sek a sci-fi csatornát (SyFy Channel az új neve) és a History Channelt nézik, a maces kollégák inkább a HBO-t és a Showtime-ot.  Végül, ha már a TV-nél és a filmeknél tartunk: Bill Gates követői 74%-ban a hollywoodi, azaz „mainstream” filmeket kedvelik, míg az OSX rajongók megdöbbentően nagy százaléka (95%) a független, „indie” filmeket nézi meg inkább a moziban.

Valóban ennyire különböznénk? Vagy csak a Hunch jópofa felmérése félrevezető egy kicsit? Szavazzuk meg!


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
400 lóerő 3 hengerből: nagyon megvadul a Toyota GR Yaris

400 lóerő 3 hengerből: nagyon megvadul a Toyota GR Yaris

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek

Donald Tusk odamondott az illiberális válságkezelésnek