szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár az ember fokozottan szokott ügyelni a fényképezőgépére, különösen ha egy drágább darabot birtokol, azért közel sem...

Bár az ember fokozottan szokott ügyelni a fényképezőgépére, különösen ha egy drágább darabot birtokol, azért közel sem lehetetlen, hogy egyszer elhagyja, vagy éppen ellopják tőle. Ha ez megtörténik, és egy modernebb digitális fényképezőgépről van szó, akkor a rendőrség és a jószerencse mellett még egy dologban bízhatunk: a Stolen Camera Finder oldalban.
Olyan jó lenne most azt leírni, hogy ezzel az oldallal fél órán belül rátalálhatunk az eltűnt gépre, és másnapra már a kezünkben is van újra, de a Stolen Camera Finder nem csodaszer, mindössze egy ügyes kezdeményezés arra, hogy az elhagyott vagy ellopott digitális fényképezőgépeknek a nyomára bukkanjunk. Maga az ötlet amúgy egyszerű: szinte minden modern digitális masina menti a fotók EXIF információi közé az egyedi sorozatszámot is. Így ha valaki feltölti az internetre a hozzá került gépünkkel készült fotóit, a sorozatszám segítségével azokat beazonosíthatjuk. Kézzel persze kicsit macerás lenne a dolog, de az oldal pont erre való: csak feltöltünk egy korábban készült fotót - vagy ha nincs fotónk, de tudjuk a sorozatszámot, megadhatjuk azt kézzel is - és a Stolen Camera Finder az adatbázisa alapján megpróbálja beazonosítani, hogy akad-e még az interneten azonos sorozatszámú géppel készült kép. Ha igen, egy listában mutatja meg a talált fotók linkjeit.

Nocsak, akad néhány találat...

Ha éppen nem talált semmit, a missing camera report linkre kattintva feliratkozhatunk egy listára, így ha a rendszer később talál a gépünkkel készült képet, e-mailben értesítést kapunk róla.
Az oldal persze nem csodaszer, így vannak korlátai. Először is olyan gépünk kellett, hogy legyen, ami valóban beleteszi a sorozatszámot is az EXIF adatok közé. A támogatott kamerák méretes listáját itt találjuk meg, gyártókra bontva. Sajnos, ha már szerkesztett képről van szó, akkor a legtöbb szerkesztő kicsit ritkítja az EXIF adatokat mentésnél, és a sorozatszám sokszor az áldozatok listáján van, szóval egy szerkesztett képet így beazonosítani már általában nem nagyon lehet, csak az eredeti fotót.

Az EXIF adatokat is lekérhetjük

A rendszer adatbázisa ugyan automatikusan is bővül, de ha kedvünk van, mi is segíthetünk az oldal készítőinek, ha telepítünk egy Chrome plug-int, amely az általunk meglátogatott oldalak képeiről küldi el az EXIF infókat, természetesen névtelenül. Mellesleg a feltöltött képeinket sem tárolja a rendszer, csak az EXIF infókat szedi ki az általunk megadott fotóból.
A dolog egyébként működik, mi például a Chrome plug-in segítségével meggyorsítva az adatbázisba kerülést, feltettünk egy fotót két oldalra, majd egy ugyanazzal a géppel készült másikat megadtunk a Stolen Camera Findernek, és azonnal megkaptuk a két linket, a közzétett fotónkhoz.

A Chrome plug-innel segíthetjük az adatbázis építését

Az persze már más kérdés, hogy mennyi gyakorlati haszna van mindennek. Ha a gépünk még GPS adatokkal is szolgál, akár a fotók készítésének pontos helyét is megtudhatjuk az EXIF infók alapján (ezeket amúgy listázhatjuk az oldalon a View exif details linkkel). Esetleg felismerhetjük a környéket, vagy ha kellően “sügér” az illető, és magát fotózza (majd ezt közzéteszi eredetiben, mondjuk a Facebookon), rögtön lesz fotónk is a tolvajról vagy a nem becsületes megtalálóról. Aztán hogy ezzel mire megyünk, az már más kérdés. A legrosszabb esetben nem találunk semmit, vagy éppen csak nyomon követhetjük, hogy merre kószálnak az ex-masinánkkal.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája