szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A digitális fényképezőgépekkel készült fotókban nemcsak gyönyörködni lehet, hanem sokat tanulhatunk azokból.

A digitális fényképezőgépekkel készült fotókban nemcsak gyönyörködni lehet, hanem sokat tanulhatunk azokból. A képekben tárolt EXIF adatokból ugyanis megtudhatjuk, milyen beállításokkal kapták el a pillanatot, milyen masinát használtak hozzá, sőt, ha a gép a GPS adatok rögzítésére is képes volt, akár még azt is, hogy pontosan hol készült a fotó. Adott esetben az is kidrrülhet, manipulálták-e a fotót valamilyen képszerkesztő alkalmazásban.

Megannyi információ rejtőzik tehát egy eredeti képfájlban, a kérdés csak az, miként tudunk hozzájutni. Nos, a feladat egyáltalán nem nehéz, hiszen nem titkos információkról van szó: szinte minden népszerű képszerkesztő, fotómenedzser program megmutatja nekünk ezeket az információkat. Ha a gépen ott csücsül az Apple Aperture, az Adobe Lightroom vagy Photoshop, de akár az Irfanview, máris megtudunk mindent, ami érdekelt. De mi van, ha épp nincs ilyen programunk, de kíváncsiak lennénk egy gépen tárolt vagy online fotó adataira?
Semmi gond! Ez is megoldható. Csak nyissuk meg a Jeffrey’s Eif Viewer oldalt, és olyan részletes információhalmazt kapunk, amire adott esetben a neves képszerkesztő szoftverek is büszkék lennének. Megadhatunk URL címet, vagy feltölthetünk fotót, majd egy kattintás, és az égvilágon mindent megtudunk. Akár az eredeti RAW képeket is felölthetjük, azokkal is elbánik az online program.

Számtalan fontos információt megtudhatunk

Sőt, ha Chrome-ot használunk, az online képek beazonosítását akár plug-innel is megoldhatjuk, egy kattintással.
Az oldal nagyon részletes információkkal szolgál, ha esetleg a telepített ingyenes képszerkesztőnk, képkatalógusunk fukarkodik ezen a téren, érdemes próbára tenni.

A Chrome plug-in

Az EXIF adatok egyébként számtalan dologra használhatók, legutóbb például arrais mutattunk példát, miként lehet az elhagyott, ellopott fényképezőgép nyomára jutni (ha szerencsénk van) (LINK).
De mutattunk már megoldást arra is, miként szabadíthatjuk meg fotóinkat teljesen ezektől az adatoktól, ha esetleg internetre töltenénk fel azokat, de az extra információkat (például a kép készítésének GPS adatait) nem osztanánk meg másokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait