szerző:
hvg.hu

Létrehozó, terjesztő, felderítő és gyilkos – aktivitása szerint minden internetező e négy kategória egyikébe tartozik – állította Brad King digitális kommunikáció szakértője a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott előadásában. A szakember szerint az internet egy tökéletlen rendszer – a digitális vadnyugat –, és éppen ebben van hihetetlen sikerének titka is.

Brad King, az indianai Ball State University oktatója, a Wired magazin egykori állandó szerzője a BGF Társadalomtudományi Intézete és az Avantgarde Group meghívására látogatott hazánkba. A digitális kommunikáció szakértője kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatóknak tartott előadást a közösségi média üzleti célú felhasználásáról.

Brad King. Az interneten más szabályok érvényesülnek
©

A virtuális térben saját állítása szerint 12 éves kora óta aktívan részt vevő szakember szerint a tömegmédia más területeivel szemben sem a közösségi média, sem az online kommunikáció területén nincsenek lefektetett, univerzális alapelvek. Mint elmondta, az internet maga egy tökéletlen rendszer – a digitális vadnyugat –, és éppen ebben van hihetetlen sikerének titka is: felkínálja a lehetőséget, hogy a rendelkezésre álló platformokon bárki tökéletesebb eszközöket alkosson, mint a meglévők, vagy akár új platformot hozzon létre. Így az interneten minden tartalom tulajdonképpen egy nagyobb, átfogó kommunikáció eleme csupán.

Amint azt King prezentációjában kiemelte, a közösségi médiával foglalkozó szakemberek számára a legfontosabb, hogy megértsék, a digitális világ teljesen más elvek alapján működik, mint a valóság. Az internetes kommunikációban résztvevő személyek nagyon könnyen kategorizálhatóak szerepük, mutatott aktivitásuk és interaktivitásuk jellege szerint. Ennek alapján King négy attitűdöt különböztet meg: a létrehozót-alkotót (achivers), a terjesztőt (socializers), a felderítőt (explorers) és a gyilkost (killers). Ennek megfelelően a jól megtervezett online üzleti modell nem arra épül, hogy cégünk hogyan tudja a lehető legjobban kommunikálni üzeneteit, hanem arra, hogy az üzenet hogyan tud majd terjedni az online térben – adott esetben a kommunikátorok ráhatása nélkül.

Brad King kiemelte továbbá, hogy az online vállalati jelenlét tervezésekor ritkán gondolnak az offline megjelenésekkel való kapcsolatra. Pedig ma már az internethez való hozzáférés nem helyhez kötött tevékenység, ezért a sikeres kommunikáció transzmediális, azaz a lehető legtöbb elemével kapcsolódik fizikai aktivitásokhoz és más médiafelületekhez.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

Hamarosan vége az "ingyenes" internetnek?

Május végén új szabályozás lép életbe az Európai Unióban az internetes cookie (süti) használata kapcsán. Hasonló lépésre készülődnek a tengerentúlon is, ahol nemrégiben terjesztettek elő törvényt a témában - olvasható a Netidők blogtársaság blogon.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan csalogasson a vállalkozó sok látogatót a honlapjára?

Néhány évvel ezelőtt még az jelentette a hazai kis és közepes vállalkozások számára az egyik legnagyobb kihívást, hogy minél hamarabb saját honlappal jelenjenek meg a hálón. Ma már sokkal fontosabb, hogy a weboldalt minél könnyebben lehessen használni és fejleszteni, illetve minél tökéletesebben szolgálja az adott vállalkozás sikerét.

MTI Világ

Facebook: személyes adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe

A Facebook-felhasználók személyes adatai - profilok, fényképek és csevegések - juthattak véletlenül az utóbbi években harmadik fél, jellemzően hirdetők kezébe - állítja hivatalos blogján a biztonsági szoftvereket gyártó Symantec.

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó