szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az eredeti interjú („Interview with Steven Jobs” címmel közölték le) igen terjedelmes, és természetesen nemcsak a...

Az eredeti interjú („Interview with Steven Jobs” címmel közölték le) igen terjedelmes, és természetesen nemcsak a számítástechnikáról, hanem Jobs életéről és a világ egyéb dolgairól is szó esik benne. Van azonban pár kedvenc részünk, amit ezúttal megosztanánk az olvasókkal is. Mindez főleg annak a fényében érdekes, hogy azóta eltelt pár évtized. Lássuk, mennyit változott Jobs világnézete, meg tudta-e jósolni a jövőt, és egyáltalán: mi járt a fejében negyed évszázaddal ezelőtt?

Steve szerint egy kilenc éves kisfiú közelítette meg legjobban a kérdést…
Nem csak az ominózus Playboy interjú kapcsán lett híres a most következő törénet. Jobs egy New Yorkban rendezett partira magával cipelt egy Apple gépet (népszerűsíteni). A rendezvényen több híresség között Andy Warhol is ott volt – ő mellesleg teljesen el volt ájulva a géptől. Steve elmondása szerint, minden résztvevő és híresség egyformán közelítette meg, az akkor még „misztikusnak” számító ketyerét, mégpedig ezzel a kérdéssel: „Mi lenne ez?”. Az Apple-vezér legnagyobb örömére azonban volt egy résztvevő – egy akkor kilenc ves kissrác – aki a többiekkel ellentétben helyesen állt hozzá. Nem azt kérdezte, hogy „mi ez?”, hanem azt, hogy „Mit tudok vele csinálni?”

Számítógép - Andy Warhol nem tudta mi az, de tetszett neki...

Jobnak annyira megtetszett ez a hozzáállás, hogy teljesen beleépítette az Apple-filozófiába: mindegy, hogy telefon, számítógép vagy MP3 lejátszó, a kulcskérdés az kell, legyen: mire használható? (Illetve, „mire használható – még?”)

A számítógép a legelképesztőbb eszköz, amit valaha láttunk…
Jobs nem győzte hangoztatni ezt – így a „… most incredible tool we’ve ever seen…” mondat természetesen nem maradhatott ki az 1985-ös interjúból sem.

„Nincs még egy olyan eszköz, amelyik annyira sokoldalú lenne, mint egy számítógép. Lehet íróeszköz, kommunikációs eszköz, lehet szórakoztató eszköz vagy hangszer. Nem tudjuk, hová fog még ez fejlődni, annyi biztos, hogy ahogy múlnak az évek, a gépek egyre több és több dologra lesznek képesek”. Elég jól eltalálta: már 1985-ben is sok mindenre képes volt egy számítógép, napjainkban pedig elméletileg már mindenre.

A számítógép mindenre jó lesz - Jobs, 1985. Eltalálta.

Az egér fontossága
Bármilyen meglepő, a nyolcvanas években sokan (köztük szakértők és gyártók is), úgy gondolták, hogy az egér hasznavehetetlen. Jobs válasza erre: „… sok tesztet és kísérletet végeztünk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy rengeteg funkciót – mint például copy/paste – sokkal egyszerűbb ez egérrel vezérelni. A válaszom tehát nem: az egér nem idejétmúlt.” Nos, ezt is eltalálta. Eddig egész jó az arány!

Steve szeretné, ha ezer dolláros MAC lenne a piacon…
Hopsz! Érzékeny téma: az Apple gépei bizony már a nyolcvanas években is drágának számítottak (például az akkori IBM gépekhez képest). Az interjúban Jobs érdekes kijelentést tesz: „Ahogy megengedhetjük magunknak az árcsökkentést, meg fogjuk tenni. Célunk az, hogy a gépeinket emberek milliói számára tegyük elérhetővé – minél olcsóbban adjuk őket, annál egyszerűbb elérni ezt a célt.  Szeretném látni, hogy egy Macintosh csak ezer dollárba kerüljön…” Ezt a célt azóta sem sikerült teljesen megvalósítani – igaz, a dollár azóta sokat változott (akkoriban még ezer dollár is rengeteg pénz volt).

Lejebb visszük az árakat, ahogy megtehetjük - még nem jött el az idő?

Az Apple III veszteségei
Egyik kedvenc beszólásunk – kevés cégvezető engedheti meg magának, a frappáns kijelentést, miszerint: „… megszámlálhatatlanul, kikalkulálhatatlanul sok – de hát ilyen az élet.” A frappáns válasz az Apple III veszteségeit firtató kérdésre érkezett. Az „Infinite, incalculable amounts” azóta is szállóige IT körökben – persze ilyet is csak Jobs engedhet meg magának…

Sötét középkor
A nyolcvanas években tetőzött az IBM-Apple rivalizálás (azóta is tart, csak immár Microsoft-Apple rivalizálás lett belőle). Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az Apple elbukik ebben a harcban, Jobs csak annyit válaszolt: „…eljön a számítástechnika sötét kora, ami legalább húsz évig fog tartani.” Jobs ezt azzal magyarázta, hogy ha az IBM lenne az egyeduralkodó, akkor mindenféle innováció megszűnne, és csak a profit lenne az elsődleges. 
Szerencsére az Apple nem tűnt el, kitartott és sikeressé vált – megúsztuk a sötét korszakot…

Nem jött el az informatika sötét korszaka. Szerencsére.

Amit nagyon nem talált el…
Jobs meggyőződése szerint, nem lesznek a jövőben különböző hardvergyártók, csak néhány nagy cég (az IBM-et és az Apple-t jósolta). A szoftverek terén bezzeg rengeteg különféle fejlesztő és forgalmazó fog megjelenni – Steve jóslata szerint mindenki a szoftverfejlesztésre fog fókuszálni, nem a hardverre, hiszen ez utóbbi már készen van és megvehető. Az összes innováció a szoftverek terén fog megmutatkozni.
Nos, ezt bizony egyáltalán nem találta el.  A HP-től az Aceren keresztül a Dellig (és reggelig sorolhatnánk), mindenki gyárt hardvert és számítógépeket.

Első munkahelye a HP volt…
Bármilyen hihetetlen, amikor Jobs még gyermek volt, akkor a HP főnöke, az egyik legnagyobb IT-legenda Bill Hewlett megkeresése igen egyszerű volt. Jobsnak szüksége volt pár alkatrészre egyik hobbi-ketyeréjéhez. Gondolta, telefonál párat –az egyik hívás Helwetnek szólt, a számot Steve egész egyszerűen a telefonkönyvből nézte ki… Jól összebarátkoztak, nagyjából húsz percig csevegtek, Jobs beszerezte az alkatrészt, Hewlet pedig adott neki egy kis nyári munkát. Frekvenciaszámlálókat kellet összeszerelni a HP egyik üzemében.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Betiltaná az Apple a Steve Jobs babát

Ezekre a buborékokra aztán különböző mókás feliratokat tehetünk, saját és munkatársaink nagy örömére – egy igazi geek...

techline.hu Tech

Az OSX alapítója elhagyja a céget

Van még pár központi figura a cégben: az Apple Jonathan Ive dizájnernek is nagyon sokat köszönhet, de talán még nála...

Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

Biden megkezdte a leszámolást a Trump-örökséggel, törvényhozási trükköt is bevet

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért