szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A gigapixeles képek tulajdonképpen óriási méretű panorámafotók.

A gigapixeles képek tulajdonképpen óriási méretű panorámafotók. Ellentétben a hagyományos panorámaképekkel, ezeket „nagyítani” is tudjuk – az óriási mintavételezés miatt bármennyit nagyítunk, mindig újabb és újabb, tűéles részletképeket kapunk. Ez így leírva elég sután hangzik, de a gyakorlatban egyszerű, logikus és főleg nagyon látványos.

Az ilyen képek megmutatása persze nem egyszerű, speciális weboldal kell hozzá, egy könnyen kezelhető megvalósítást láthatunk például ennek a „közepes”, 26 gigapixel méretű képnek a bemutató weboldalán (csak nagyítsunk rá a parkolókban az autókra, megéri!). További hatalmas gigaképeket (köztük a nemrég lezajlott királyi esküvő gigapixeles fotóit) tekinthetjük meg itt. De elég a nézegetésből, jóval érdekesebb kérdés következik: hogyan készíthetünk mi is ilyen fotókat? Nos, a válasz mint minden esetben, most is a szokásos: természetesen egy hozzávaló szoftverrel.
A Kolor cég Autopano Giga nevű szoftvere letölthető innen. Sajnos nem ingyenes, de a trial verzióval is elég jól el lehet szórakozni.

Az első és legegyszerűbb feladat, amit el tudunk vele végezni vele, az a hagyományos panorámaképek összeillesztése. Érdemes ezzel a funkcióval kezdeni, ugyanis jól be lehet gyakorolni a kezelőfelületet és a módszert – a gigapixeles képek összeillesztése is hasonló módon és felületen fog majd történni. A panorámakép-készítő nagyon egyszerűen működik: csak töltsük be az elkészült képeket, majd a rajzoló eszközzel húzzuk meg a vonalakat: függőleges vonalat oda, ahol függőleges információ van, vízszinteset pedig ahol arra van szükség. Ezzel kijelöljük a szoftver számára a „kapaszkodókat”, és máris készül a panorámakép! Ha motorizált Panogear, Gigapan, Merlin / Orion, Clauss Rodeon van a gépünk alatt, akkor még ennyi dolgunk sincs: ezek logjait a szoftver automatikusan beolvassa, és összerakja a képet.

Az elkészült panorámafotót többféleképpen is megjeleníthetjük (szaknyelven projections). A legtöbbet használt (főleg kültéri panorámáknál előnyös) az úgynevezett cylinder vagy spherical, de használhatunk „plane” kivetítést is. Minden fotóhoz másik megoldás az optimális.  Az elkészült panorámát flash-formátumban menthetjük el, így rögtön mehet is a webre. De hogyan lesz ebből gigapixeles kép? Természetesen a stiching (magyarul varrás) technológia segítségével. A folyamat nagyjából ugyanaz, mintha rendes panorámaképet készítenénk: viszont itt jóval több anyagra lesz szükségünk!

A stiching editor felismeri az azonos csoportba tartozó képeket, és megpróbálja összeilleszteni a kész képet. Természetesen nem lesz tökéletes: nekünk kell finomhangolnunk, kontrollpontok segítségével. Minél több fotót készítünk egy kontrollponton belül, annál mélyebbre nagyítható gigapixeles panorámát kapunk. Egy igazán látványos gigakép készítése rengeteg fotót (általában tíz-harmincezer darab képből pakolják őket össze) és időt igényel, de otthon is kreálhatunk apró, egy-két mélységig nagyítható képecskéket. Persze ha rengeteg a szabadidőnk és elszántak vagyunk, akkor csak a csillagos ég a határ. Szó szerint.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak